Legaturi intre FIV si cancer ?

Legaturi intre FIV si cancer ?

Pe langa faptul ca sunt extrem de costisitoare, tratamentele pentru fertilitate ridica adesea numeroase semne de intrebare legate de efectele lor secundare. Cea mai vehiculata idee a fost, in ultimii ani, aceea a unei posibile legaturi intre tratamentul in vederea FIV si cancer. Unele studii anterioare au sugerat chiar ca exista o legatura directa intre FIV si cancerul de san, ovarian sau uterin.

Pe langa faptul ca sunt extrem de costisitoare, tratamentele pentru fertilitate ridica adesea numeroase semne de intrebare legate de efectele lor secundare. Cea mai vehiculata idee a fost, in ultimii ani, aceea a unei posibile legaturi intre tratamentul in vederea FIV si cancer. Unele studii anterioare au sugerat chiar ca exista o legatura directa intre FIV si cancerul de san, ovarian sau uterin.

Cu toate acestea, un studiu mai recent, foarte elaborat, realizat de cercetatori de la Universitatea din Lund din Suedia, a scos la iveala faptul ca dintre femeile care sufera de cancer, extrem de putine sunt cele care au urmat un tratament de fertilizare. Studiul a implicat analiza datelor referitare la 24000 de femei care au nascut in urma FIV intre 1982 si 2006.

Autorii studiului au comparat rata cancerului in acest esantion cu cea existenta in randul a 1.4 milioane de femei (din populatia suedeza) care au nascut natural in aceeasi perioada. Se pare ca mai putin de 2% dintre femeile care au apelat la FIV au dezvoltat una sau mai multe forme de cancer, in timp ce in cazul celor care nu au urmat un astfel de tratament procentajul se apropie de 4%.

Dupa statisticile referitoare la varsta mamei, la numarul de sarcini anterioare, la statutul de fumatoare sau nefumatoare, riscul general de cancer a fost cu 25% mai mic la femeile care au avut FIV decat la celelalte.

Chiar daca statistica arata ca riscul de cancer ovarian este de doua ori mai mare in cazul femeilor care au apelat la FIV, decat al celor care nu au avut nevoie de acest tratament, specialistii suedezi, in frunte cu dr. Bengt Kallen, considera ca acest lucru se datoreaza mai degraba anomaliilor existente in functiile ovariene, care au generat, de fapt si infertilitatea si nu tratamentului FIV.

In ceea ce priveste cancerul de san si cancerul cervical, cercetarile arata ca riscul acestora este mult mai scazut decat se asteptau specialistii. Acest lucru s-ar putea datora femeilor mai sanatoase decat media, care apeleaza la FIV sau, si mai probabil, faptului ca femeile care apeleaza la FIV sunt supuse mai multor mamografii si mai multor examinari de col uterin.

Prin urmare, daca aveati indoieli asupra acestui aspect, nu trebuie sa va fie frica de faptul ca FIV ar putea favoriza aparitia cancerului. Cel putin asa sustin specialistii suedezi.

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul testelor si tratamentelor pentru fertilitate. Este important sa stiti ca pe acest drum insa nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

autor: Desprecopii.com , Redactor: A.G., Toate drepturile rezervate (c) 2011,
Referinte:
Britisn Medical Journal 2011.

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Despre Conceperea unui copil sanatos:

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)

Transmisiune Directa ORA 18:00

forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.