Cola si cancerul

Cola si cancerul

Cola si cancerul

  • Cola (in oricare dintre cele doua celebre variante: Coca Cola sau Pepsi) este, in mod cert, cea mai populara bautura racoritoare de pe glob.  Cel mai recent zvon legat de nocivitatea popularei bauturi racoritoare este legat de un colorant artificial folosit pentru a da nuanta maronie si care, se pare, determina aparitia a mii de forme de cancer.
In ciuda popularitatii si a vanzarilor iesite din comun, notorietatea bauturii a fost afectata de-a lungul anilor de numeroase scandaluri generate de ingredientele folosite pentru fabricarea ei. Cel mai recent zvon legat de nocivitatea popularei bauturi racoritoare este legat de un colorant artificial folosit pentru a da nuanta maronie si care, se pare, determina aparitia a mii de forme de cancer.

Cercetatorii din cadrul Centrului de Stiinta in Interes Public, dinWashington, SUA, au ajuns la concluzia ca un anumit colorant, numit  caramel , folosit in Coca Cola, Pepsi, precum si in alte bauturi racoritoare sau mancaruri, ar trebui interzis cu desavarsire, deoarece este contaminat cu doua substante chimice care cauzeaza cancerul.

Desi pare o gluma, caramelul folosit pentru a da culoare sucurilor este total diferit  de cel obtinut in casa, prin topirea zaharului. Caramelul artificial se obtine prin reactia zaharului cu amoniacul si cu sulfitii, la temepratura ridicata si sub o presiune foarte mare. Aceste reactii chimice produc, printre altele, doua substante (2-MI si 4-MI) despre care s-a dovedit ca sunt cancerigene, generand cancerul de plamani, de ficat si de tiroida, precum si leucemia. De asemenea, studiile facute de Universitatea din California, au aratat ca in cinci branduri de cola cele doua substante se gasesc in cantitati semnificative.

Revolta cercetatorilor fata de utilizarea pe scara larga a unor coloranti care contin agenti cancerigeni este cu atat mai mare cu cat colorantii respectivi sunt utilizati pur si simplu pentru a cosmetiza produsele respective. Altfel spus, singura lor functie este de a atrage cumparatorii. In plus, denumirea insasi de  colorant caramel este menita sa induca in eroare consumatorii, in realitate caramelul din cola nefiind altceva decat o combinatie de chimicale inchise la culoare, care nu exista realmente in natura. Exista, de fapt, patru tipuri de colorant caramel, dintre care doua sunt pe baza de amoniac. Cel mai periculos este Caramelul IV, sau caramelul procesat cu amoniac si sulfiti. Acesta se gaseste in cola. Caramelul III, care este, de asemenea, produs pe baza de amoniac, dar nu si pe baza de sulfiti, este utilizat uneori in bere, in sosul de soia si in alte alimente.

Desigur, cercetatorii admit si faptul ca riscurile de boli asociate cu consumul de chimicale din alimente este, in mod normal, destul de mic, cauzele maladiilor grave fiind, in general, altele. Totusi ei trag un semnal de alarma, sustinand ca nivelul de 4-MI din unele tipuri de cola este ingrijorator, putand fi una dintre cauzele cancerului.

Substantele cancerigene gasite in colorantul caramel readuc, asa cum era de asteptat, in discutie retetele secrete ale celebrei bauturi racoritoare. Se pare ca ingredientul secret al celor de la Coca Cola nu mai este chiar atat de misterios si exista guri care sustin ca gustul de Coca Cola ar putea fi obtinut si acasa, in bucatarie. Desigur, producatorii sustin contariul, evitand sa raspunda reprosurilor aduse de catre cercetatori, in ceea ce priveste substantele cancerigene din cola.

Mai mult, asa cum era de asteptat din partea unei firme care stie sa isi promoveze produsele, exploatand la maxim orice noua posibilitate de a-si face publicitate, cei de la Coca Cola i-au acuzat pe cercetatori de rea-credinta, considerand ca in loc sa lucreze in slujba populatiei, aduc acesteia un deserviciu, privand-o de placerea de a savura o cola, prin simpla dezinformare. Aceiasi producatori au recunoscut insa ca bautura racoritoare contine substanta 4-MI... in cantitati nesemnificative.

Adevarul se afla, in mod, cert, undeva la mijloc. Iar paradoxul este ca in ciuda acestor avertismente, consumul de cola nu pare se fi diminuat semnificativ - dar, e bine de stiut ce beti la masa!

Desprecopii.com a inceput o campanie activa de informare pentru o alimentatie cat mai naturala - anti fast-food, salamuri, grasimi si dulciuri dubioase. Pe parcurs, veti afla o multime de retete sanatoase pentru copii, dar si pentru intreaga familie.  Va recomandam sa mai cititi:

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

autor: Echipa Desprecopii.com, Referinte:  Journal of Medicine, CNN, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2011

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Dosarul cu bolile copilului

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII