Termeni uzuali legati de displazia de sold

Termeni uzuali legati de displazia de sold

Termeni uzuali legati de displazia de sold

  • Diagnosticarea propriului copil cu displazie de sold constituie un moment dificil pentru orice parinte. Sentimentele variaza de la auto-invinovatire la furie, de la disperare la deznadejde sau resemnare.

Diagnosticarea propriului copil cu displazie de sold constituie un moment dificil pentru orice parinte. Sentimentele variaza de la auto-invinovatire la furie, de la disperare la deznadejde sau resemnare. Pentru ca tratamentul sa aiba succes este important ca starea psihica a parintilor sa fie buna, iar acest lucru nu se poate realiza decat daca acestia cunosc foarte bine datele problemei. Cititi mai intai un articol complet despre Displazia de sold (luxatia congenitala de sold)

Daca bebelusul dumneavoastra sufera de displazie de sold este bine sa va familiarizati cu cateva notiuni pe care le veti auzi frecvent in discutiile cu medicii:

Factori de risc
Desi nu exista cauze bine determinate ale displaziei de sold, totusi probabilitatea de aparitie a bolii este mai mare daca:

-bebelusul este primul nascut
-nasterea este in prezentatie pelviana
-bebelusul are greutate mai mare decat media la nastere
-cantitatea de lichid amniotic este redusa
-exista antecedente familiale de displazie

Retineti ca uneori copilul poate suferi de displazie chiar daca niciunul dintre acesti factori nu este prezent.

Acetabul
Este acea suprafata din zona pelvina, capabila sa sustina soldul. La nou-nascuti, aceasta zona este cartilaginoasa. In timp, ea se transforma intr-o suprafata osoasa, dura, care formeaza o cavitate. Uneori este denumita zona cartilagiilor triradiate, din cauza celor trei oase care se unesc in zona coapsei, formand acetabulul.

Reductia
Reductia este termenul folosit pentru a descrie readucerea osului in pozitia fireasca. O reductie inchisa are loc atunci cand tratamentul se face fara interventie chirurgicala. O reductie deschisa presupune interventia chirurgicala pentru curatarea cavitatii.

Tenotomia aductoare
Muschiul aductor este cel care uneste cel doua picioare si este localizat in zona stinghiei. Tenotomia presupune sectionarea tendonului atasat acestui muschi. Aceasta operatie va permite o mai mare mobilitate a picioarelor, ajutand medicul sa pozitioneze corect femurul in acetabul.

Osteotomia
Este o operatie a oaselor. In cazul displaziei de sold, pot fi efectuate doua tipuri de osteotomie, in functie de partea osului care este taiata:

- osteotomia pelvina: presupune remodelarea chirurgicala a pelvisului pentru ca femurul sa poata fi fixat in acetabul.
- osteotomia femurala: presupune taierea si repozitionarea femurului astfel incat acesta sa poata fi fixat in acetabul.

Indexul acetabular
Este unghiul pe care il formeaza o linie orizontala trasa in partea de jos a bazinului cu o linie care uneste partea de jos a pelvisului cu zona soldului. La patru luni, un copil normal ar trebui sa aiba un index de 30 de grade. Indexul scade, odata cu varsta, sub 20 de grade. Un index mai mare de 30 de grade, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru medici si sa presupuna inceperea imediata a tratamentului pentru displazie. Cu cat indexul este mai mare, cu atat tratamentul devine mai agresiv.

Necroza avasculara
Termenul  avascular trimite la lipsa vaselor sangvine, iar necroza presupune moartea unui tesut. Altfel spus, necroza avasculara presupune moartea unui tesut, ca urmare a lipsei circulatiei sangvine in acel tesut. Sintagma se refera, de obicei, la zona din partea superioara a femurului, unde poate sa apara acest fenomen.

Pe forumul Desprecopii.com cititi despre experientele si sfaturile parintilor cu copilasi care au avut Displazie de sold:

displazie de sold‎ - 
Ham Pavlik pt displazie de sold!‎ - 
Depistare displazie/luxatie congenitala de sold‎ -
Displazie de sold

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Dosarul cu bolile copilului


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. ina
    inatrimis la 18/11/2014

    Am un baietel de un an si 9 luni proaspat operat la sold. I s-a favut o tripla oseotomie de bazin. Recomand tuturor parintilor sa faca ecografia de sold in primele 30 de zile de la nastere. Puteti vindeca displazia de sold in primele 6 luni.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII