24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe

24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe

24 de probleme si situatii de care trebuie sa stii in timpul sarcinii: GHID la primul bebe

Multe din femeile insărcinate pentru prima oară sunt surprinse de termenii noi, de riscurile despre care aud, de simptomele sau neplacerile sarcinii dar și de situatiile noi cu care se confruntă. Insa, pentru sanatatea sarcinii - e bine ca informația să fie citită și știută - desi la primul bebe, informațile despre sarcina par să fie copleșitoare.

→ Iată 24 de probleme și situații de care trebuie să știi in timpul sarcinii, la primul bebe: GHID

veti citi
Incompatibilitatea Rh-ului in sarcina
Sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii
Diabetul gestational (sau de sarcina)
Voma cronică
Sangerarea in timpul sarcinii
Hipertensiune arteriala in sarcina
Infectii urinare
Anemie in sarcina
Toxoplasmoza
Constipație
Citomegalovirusul
Lichidul amniotic insuficient sau in exces
Cresterea uterina intarziata (Retardul de crestere intrauterina)
Ruperea prematura a membranelor
Placenta Previa
Ruperea placentei
Nasterile multiple
Postmaturitatea (sarcina peste termen)
Teste prenatale
Antibioticele si sarcina
Contracții
Nasterea timpurie (prematura)
Medicamentele care intarzie travaliul
Medicamentele care stimuleaza travaliul

1. Incompatibilitatea Rh-ului in sarcina

Daca sangele tatalui si cel al bebelusului contin o componenta numita factorul Rh, dar sangele mamei mamei nu il contine, bebelusul poate face boala Rh-ului. (In Statele Unite, numai 15 la suta dintre femeile albe si 5 la suta dintre cele negre au Rh negativ.) De obicei, problemele apar incepand de la a doua sarcina, if a few in cazul in care celule din sangele fetal trec in sangele mamei, de obicei in timpul nasterii. Sistemul Rh­negativ al mamei trateaza aceste celule ca pe niste intrusi, producand anticorpi impotriva lor. Daca bebelusul se afla inca in uter  si in sarcinile viitoare anticorpii pot patrunde si distruge o parte din globulele rosii ale bebelusului, ducand la anemie, isuficienta cardiaca si moarte.

Medicul poate decide daca este necesara o nastere inainte de termen in cazul in care amniocenteza, evaluarea unei proble prelevate din lichidul amniotic, indica o cantitate prea mare de bilirubina, un pigment galben-portocaliu format atunci cand se descompun globulele. O cantitate substantiala de bilirubina sugereaza ca anticorpii Rh ai mamei au distrus celulele fetale si ca este o problema de incompatibilitatr a Rh-ului.

Un medicament numit imunoglobulina (Gamulin Rh, RhoGAM, etc.) previne formarea anticorpilor Rh. El este le administrat femeilor cu Rh negativ in urmatoarele 72 de ore de dupa nasterea unui bebelus cu Rh pozitiv (sau care au avut un avort spontan, avort la cerere sau au facut amniocenteza), pentru a proteja viitoarele sarcini de incompatibilitatea Rh-ului. Unii medici administreaza injectii cu imunoglobulina RH la 28-32 saptamani de gestatie. Fetusul sau nou-nascutul poate primi de asemenea transfuzii directe, daca este necesar. Citeste detalii aici Factorul Rh in sarcina

2. Sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii

Odiseea este termenul ce face referire la o calatorie. Calatoria catre ziua in care iti vei tine in brate bebelusul. Urmareste aceasta calatorie, saptamana de saptamana - in sectiunea SARCINA PE SAPTAMANI - ODISEEA SARCINII

Poti urmari sarcina si pe luni: Sarcina pe luni sau pe trimestre Sarcina pe trimestre

3. Diabetul gestational (sau de sarcina)

Circa 5 procente din femeile insarcinate fac diabet pentru prima data in timpul sarcinii. Diabetul gestational implica aceleasi riscuri pentru bebelus ca si diabetul cronic, dar de obicei dispare dupa ce se naste copilul. Insa riscul mamei de a avea diabet intr-o sarcina viitoare sau ulterior in viata, poate creste.

Aveti un risc mai mare de a face diabet gestational daca ati mai avut boala deja; daca o sarcina anterioara s-a terminat cu nasterea unui copil mort; daca un membru al familiei dumneavoastra are diabet; daca suferiti de infectii recurente vaginale sau ale tractului urinar; sau daca sunteti supraponderala sau aveti peste 25 de ani. Cand sunt prezenti factori de risc, medicul va va recomanda teste orale de toleranta la glucoza inainte de 24-28 saptamani de gestatie. Cititi neaparat pe larg despre acest subiect: Diabetul de sarcina

4. Voma cronică

Greata si voma, mai ales in primele trei luni de sarcina, sunt probabil semnele universal cunoscute ale sarcinii. In unele cazuri, voma este destul de frecventa pentru a produce stare de slabiciune, deshidratare si chiar deteriorarea rinichilor si a ficatului. Stresul si teama inrautatesc situatia. Daca voma este grava, femeia poate avea nevoie de spitalizare astfel ca sa poata primi intravenos nutrientii de care are nevoie.

Cat de mult trebuie sa vomitati ca sa fie prea mult? Daca vomitati de mai mult de 3-4 ori pe zi, sunteti incapabila sa retineti alimentele in stomac, pierdeti in greutate, lesinati, faceti febra, sau urinati mai putin decat de obicei, sunati imediat medicul. Deoarece voma poate distruge smaltul dintilor, este important sa mentineti dintii si gingiile curate si sa mergeti la un dentist pentru curatarea lor frecventa. Cititi neaparat pe larg: Sarcina toxica

Util de stiut 5 plante care calmeaza senzatia de greata in timpul sarcinii.

5. Sangerarea in timpul sarcinii

Desi intre 25 si 50 la suta dintre femeile insarcinate au mici sangerari, mai ales la inceputul sarcinii, orice sangerare din timpul sarcinii este motiv de ingrijorare. Medicul va va recomanda sa stati in pat si sa ramaneti in pat timp de pana la 48 de ore dupa incetarea sangerarii. Sangerarile foarte abundente (hemoragiile) necesita internarea de urgenta in spital. In timpul trimestrelor al doilea si al treilea, orice sangerare este cauzata de obicei de placenta. Daca aveti sangerari vaginale, sunati medicul imediat. Descrieti culoarea si cantitatea de sange, simptomele asociate cu sangerarea daca este cazul, tipul durerilor (daca aveti dureri) si ce anume faceati cand a inceput sangerarea. Citeste pe larg Sangerarile in sarcina: de ce apar si ce pot anunta in diverse stadii ale sarcinii

6. Hipertensiune arteriala in sarcina

Hipertensiunea in sarcina este un motiv de ingrijorare pentru multe gravidute de la Desprecopii. Hipertensiunea arteriala in sarcina – indiferent daca apare inainte sau dupa conceptie, necesita ingrijire speciala. Iata mai mult detalii despre cate tipuri de hipertensiune exista in sarcina si tot ce trebuie sa stii.

7. Infectii urinare

Poate o infectie urinara afecta sarcina? - ne intreaba multe gravidute pe forumul Desprecopii?

Din pacate, o infectie la rinichi in timpul sarcinii poate provoca un travaliu prematur si / sau un bebelus cu o greutate mica la nastere. Afla cum poti mentine sanatatea tractului urinar in timpul sarcinii

8. Anemie in sarcina

Anemia in timpul sarcinii inseamna ca sangele gravidei nu are suficiente celule rosii care sa poarte oxigen catre tesuturi si catre bebelus.
Anemia este cauzata de lipsa de fier din organism. Multe femei gravide sufera de o anemie usoara chiar inante de a fi insarcinate.

Corectarea lipsei de fier este importantă mai ales în timpul sarcinii pentru a putea face față creșterii crescute din timpul sarcinii si pentru sangerarea din timpul nasterii. Iată sfatul medicilor de la Desprecopii.

9. Toxoplasmoza

Bebelusii care contracteaza aceasta boala parazitara intre momentul conceptiei si 24 de saptamani tind sa se nasca mici si au riscul de a face boli de ficat, convulsii, orbire, anomalii ale creierului si retard mental. Deoarece organismele toxoplasmozei traiesc de obicei in carnea cruda sau incomplet preparata termic si sunt trasportati in fecalele de pisica, femeile insarcinate ar trebui sa manance numai carne bine facuta si trebuie sa evite sa schimbe ele ladita pisicii. Cititi pe larg: Toxoplasmoza si sarcina

10. Constipație

Constipatia in timpul sarcinii este una dintre problemele care pot provoca o neplacere cu adevarat neplacuta :)

Unul din vinovatii constipatiei in timpul sarcinii este hormonul progesteron. Progesteronul incetineste digestia. Un alt vinovat de situatie este uterul gravidei care se afla in crestere si astfel comprima intestinele, facand din tranzitul intestinal o adevarat provocare.
Iată totul despre constipația in timpul sarcinii și remedii naturale pentru tratarea blocajului.

11. Citomegalovirusul

Citomegalovirusul (CMV) este un virus care apare pe scară largă la întreaga populație. Citomegalovirusul se poate transmite fatului in plina dezvoltare inainte de nastere.
Citomegalovirusul are aceleasi efecte asupra embrionului ca si virusul rubeolei trebuind depistat în primul trimestru de sarcina, cât mai rapid. Iata care sunt simptomele Citomegalovirusului, cum se poate detecta in timpul sarcinii si cum se poate trata.

12. Lichidul amniotic insuficient sau in exces

Polihidromatoza este diagnosticata atunci cand in burtica mamei exista prea mult lichid amniotic in jurul bebelusului. Iata care poti factori declansatori si cum se poate trata Polihidromatoza.. Boala poate aparea brusc sau treptat. Excesul de lichid poate impiedica expansiunea normala a pieptului, ingreunand astfel respiratia mamei. Consecintele pot fi travaliul si nasterea premature. Medicul poate efectua o amniocenteza (pentru a extrage lichid amniotic cu ajutorul unei siringi cu ac lung) de mai multe ori pentru a indeparta lichidul in exces. Spitalizarea poate fi necesara in aceasta situatie.

Olihidromatoza este diagnosticata cand nu exista suficient fluid amniotic in jurul bebelusului. Iata care sunt indicii de referinta si complicatiile care pot apare.  Pentru a preveni comprimarea cordonului ombilical si aparitia altor probleme, medicul poate decide o interventie cezariana inainte de termen.

13. Cresterea uterina intarziata (Retardul de crestere intrauterina)

Atunci cand nou-nascutul masoara mai putin de 45 cm sau cantareste mai putin de 2,5 kg, a avut probabil cresterea uterina intarziata. Bebelusii mici (subponderali) sunt mai vulnerabili decat cei mai mari si necesita mai multe ingrijiri medical. Daca bebelusul dumneavoastra pare sa nu creasca destul, medicul va poate prescrie odihna la pat pentru a mari fluxul de oxigen si de nutriente catre el. Amintiti-va, totusi, ca mamele minione tind sa aiba bebelusi mai mici.

Lectura obligatorie aici:

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului 

Retardul de crestere intrauterina

14. Ruperea prematura a membranelor 

Multe probleme ale sarcinii pot cauza ruperea prematura a membranelor, uneori necesitand un drum rapid la spital urmat de nastere.

15. Placenta Previa

In circa 1 din 200 de sarcini, placenta se dezvolta anormal de jos in uter. Intrucat peretii treimii inferioare a uterului sunt mai subtiri decat ai partii superioare, fluxul de sange al mamei este ceva mai mic in zona inferioara. In acest caz, este posibil sa observati pete pe chilot in ultimul trimestru de sarcina, de obicei dupa 30 de saptamani. In plus, peretii partii inferioare a uterului pot acoperi partial sau total cervixul. Intrucat aceasta amplasare a sarcinii ar face ca o nastere vaginala sa fie dificila sau imposibila, iar fetusul are nevoie de un flux bun de sange, medicii recomanda de obicei odihna la pat pentru a preveni sangerarea excesiva. In cazul in care boala este descoperita in timpul primelor 20 de saptamani, placenta poate migra. Actele sexuale sunt de evitat. In 90 la suta din cazuri, in stadiile incipiente, situatia se corecteaza de la sine; iar marea majoritate a femeilor care au aceasta problema nasc bebelusi perfect normali, fara prea multe complicatii.

placenta previa

Placenta "previa" ( placenta in fata )

Atunci cand placenta blocheaza accesul normal la canalul nasterii la sfarsitul sarcinii, nasterea prin cezariana este de obicei obligatorie. Totusi, placenta previa care este descoperita la inceputul sarcinii (in timpul primelor 20 de saptamani) se corecteaza de obicei de la sine. In cazul in care medicul descopera aceasta problema, cel mai probabil va recomanda odihna la pat. Cititi neaparat pe larg despre acest subiect: Placenta Previa  

16. Ruperea placentei

Atunci cand o parte sau toata placenta se rupe de peretele uterului, este foarte posibil sa apara si sangerarile. Daca hemoragia este relativ minora, medicul va recomanda odihna la pat in speranta vindecarii rupturii. Sangerarea abundenta poate insa pune in pericol si viata dumneavoastra si pe cea a bebelusului si necesita nasterea imediata de obicei prin cezariana.

In aceasta situatie de urgenta rara, placenta se rupe partial sau total de peretele uterului inainte de nastere. In circa o jumatate din situatii, acest lucru se intampla dupa saptamana 36, atunci cand interventia cezariana imediata nu prezinta riscuri. Simptomele includ sangererea vaginala dupa saptamana 20t, greata si voma, precum si dureri abdominale severe. Ruptura se produce mai frecvent la femeile care au avut multe sarcini, mai ales la cele care au tensiunea ridicata si preeclampsie.

17. Nasterile multiple

Gemenii, tripletii sau sarcinile cu mai multi copii sunt considerate a fi o complicatie a sarcinii deoarece prezenta mai multor fetusi are un impact nutritional mai mare decat a unuia singur si pune mai multa presiune asupra organismului mamei. Somnul, alimentatia si confortul mamei pot reprezenta o provocare mai mare decat la sarcinile cu un singur copil. Riscurile de tensiune ridicata, hidramnios si hemoragie postpartum sunt si ele mai mari. Circa jumatate din nasterile multiple sunt premature.

Medicii recomanda adesea odihna la pat sau o reducere drastica a activitatii si stresului, uneori pentru cele mai multe dintre sarcini. Cezariana este de obicei recomendata pentru tripleti si cvadrupleti. Preeclampsia este de 3 pana la 5 ori mai frecventa in timpul sarcinilor cu gemeni decat in timpul sarcinilor cu un singur copil; ea apare in 20-0 la suta din sarcinile cu gemeni. Daca aveti o sarcina multipla, va invitam sa va alaturati grupurilor de discutii specializate de pe Desprecopii.com: Gemeni, Tripleti sau mai mult...

18. Postmaturitatea (sarcina peste termen)

Circa 10 la suta dintre sarcini depasesc termenul estimat de medici. Orice sarcina care depaseste termenul cu 2 sau mai multe saptamani este considerata postmatura, mai ales daca sanatatea mamei sau a bebelusului par a fi in pericol. Dupa 40 de saptamani de sarcina, cantitatea de oxigen si de nutrienti care ajunge la bebelus incepe sa scada. Mai mult, daca bebelusul devine prea mare, sunt sanse tot mai mici pentru o nastere vaginala normala. Un bebelus care a depasit termenul este de asemenea mai expus distresului fetal in timpul travaliului, mai ales daca mama are peste 35 de ani si este primul ei copil.

Multi medici prefera sa induca travaliul la 2 saptamani dupa termen; altii asteapta. Ecografiile si monitorizarea fetala ajuta la determinarea daca fetusul este sanatos si poate astepta nasterea. Testele pot fi facute de doua ori pe saptamana. Citeste pe larg Sarcina peste termen - ce este de facut cand bebe nu se grabeste sa se nasca?

19. Teste prenatale

Daca aveti o sarcina cu complicatii, medicul probabil va va recomanda o serie de teste si proceduri pentru a obtine mai multe informati. Amniocenteza este facuta adesea la 34-39 de saptamani pentru a evalua maturitatea fetala (si oportunitatea unei cezariene timpurii) in cazurile de tensiune ridicata, incompatibilitate Rh, diabet si postmaturitate.

Testele si analizele care se fac in timpul sarcinii, numite si teste prenatale se fac pentru a monitoriza sanatatea viitoarei mamici dar si a fatului. Aceste teste pot fi teste de screening ce evaluează riscul de a avea un copil cu un anumit defect de naștere si teste diagnostic ce oferă un răspuns aproape definitiv.  Testele de sarcina monitorizeaza probleme de sanatate cu care se confrunta gravida, riscurile implicate și ii ofera solutii de tratament in caz ca există o problemă. Iata o trecere in revista a testelor si analizelor pe care sa le faci in sarcina Testele prenatale: privire generala

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 3: ghid complet

20. Antibioticele si sarcina

Unele infectii, precum bolile transmisibile sexual si infectiile tractului urinar, sunt destul de grave pentru a necesita administrarea medicamentelor in timpul sarcinii, in ciuda riscurilor potentiale pe care le prezinta aceste medicamente. Nu luati absolut niciun medicament fara permisiunea si supravegherea medicului si nu uitati sa-i spuneti despre orice boala ori simptome pe care le aveti. CIteste pe larg despre folosirea antibioticelor in timpul sarcinii aici.

21. Contracții

Nu toate contracțiile anuntă că nasterea este iminentă insă e bine să știi care sunt contractiile care chiar anuntă declanșarea travaliului ...

Deși există multe semne că te afli în travaliu, unul dintre cele mai sigure este atunci când începi să te confrunţi cu contracții consecvente.
Iată un ghid pentru tipurile de contracții pe care le-ai putea simți, despre cum se vor simți și despre când este timpul să mergi la spital...

22. Nasterea timpurie (prematura)

Fatul nascut prematur poate avea probleme de respiratie, de circulatie, sangerari ale creierului, probleme intestinale sau de vedere. Femeile cu tipul 1 sau 2 de diabet sunt mai predispuse la o nastere prematura decat cele fara diabet. Mai cititi: Nasterea prematura si Travaliul prematur

23. Medicamentele care intarzie travaliul

Aceste medicamente sunt administrate fie oral fie intravenos pentru a amana un travaliu care incepe prea devreme, de obicei la 20 de saptamani sau dupa 20 de saptamani. Scopul este de a mentine sarcina destul de mult pentru a permite maturizarea plamanilor bebelusului pana cand este capabil sa respire singur.

Medicamentele tocolitice, ca indometacinul (Indocin), ritrodina (Yutopar), terbutalina (Brethaire, Bricanyl) si sulfatul de magneziu, actioneaza in moduri diferite dar pot avea efecte similare asupra travaliului. Toate au potentiale efecte secundare, ca palpitatiile, greata si congestia nazala.

24. Medicamentele care stimuleaza travaliul

Cand travaliul a inceput dar apoi stagneaza, medicul va poate face o injectie pentru a stimula contractiile muschilor uterini. Medicamentele folosite sunt Pitocin si Syntocinon. Medicii prescriu uneori Prostaglandin gel pentru a incurajarea inmuierea si subtierea deschiderii cervicale in pregatirea nasterii.

► Citeste despre alte probleme care pot aparea in timpul sarcinii aici FACTORI DE RISC IN SARCINA 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 ::: citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022
referinte: Canadian Medical Association Journal

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII