Ecografiile prenatale – o necesitate?

Ecografiile prenatale – o necesitate?

Ecografiile prenatale – o necesitate?

  • Efectuarea unei ecografii pare a fi astazi o procedura de rutina in depistarea anumitor afectiuni si, mai ales, in monitorizarea evolutiei unei sarcini. Totusi, multe dintre viitoarele mamici se intreaba adesea daca este o procedura sigura, care nu afecteaza sanatatea fatului, avand destule reticente in fata deciziei de a se supune sau nu unui examen cu ultrasunete.
Efectuarea unei ecografii pare a fi astazi o procedura de rutina in depistarea anumitor afectiuni si, mai ales, in monitorizarea evolutiei unei sarcini. Totusi, multe dintre viitoarele mamici se intreaba adesea daca este o procedura sigura, care nu afecteaza sanatatea fatului, avand destule reticente in fata deciziei de a se supune sau nu unui examen cu ultrasunete.
 
Cum functioneaza?

Un examen ecografic presupune folosirea ultrasunetelor pentru a determina, cu ajutorul ecoului acestora, o imagine a interiorului abdomenului, respectiv a fatului. Examinarea cu ultrasunete denumeste procedura in sine. Imaginea creata cu ajutorul ei se numeste sonograma.

Cand este indicata efectuarea unei ecografii prenatale?

Nu exista o indicatie stricta de folosire a examinarii cu ultrasunete intr-o anumita faza a sarcinii. Unii medici utilizeaza procedura intre saptamanile 4 - 12 pentru a determina varsta gestationala a fatului. Alti medici nu recomanda ecografia in primul trimestru de sarcina decat daca exista semne ale unei sarcini multiple, ale unei sarcini extrauterine sau constata riscul unui avort iminent.

 Cititi neaparat: Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Majoritatea medicilor recomanda efectuarea a doua examene cu ultrasunete intre saptamanile 18 si 22 pentru a verifica bataile inimii fatului, ritmul respiratiei, miscarile, dimensiunile, localizarea placentei, nivelul de lichid amniotic, sexul copilului, precum si eventualele riscuri care pot aparea pe parcursul sarcinii. Totusi, unii medici, care nu sunt adepti ai ecografiilor folosite ca o procedura de rutina, considera ca majoritatea acestor lucruri pot fi analizate si fara ajutorul ecografiei, printr-un examen fiziologic atent.

Care sunt riscurile?

Inca de la aparitia ecografiei, in 1955, cand obstetricianul scotian Ian Donald a descoperit eficienta folosirii examenului cu ultrasunete in determinarea anumitor tumori, apoi in monitorizarea unei sarcini, folosirea ultrasunetelor a produs, cum era de asteptat, si numeroase suspiciuni. De-a lungul anilor s-au efectuat numeroase studii care au avut in vedere eventualele efecte negative ale ecografiilor prenatale asupra fatului sau asupra mamei. Niciunul dintre ele nu a produs insa rezultate concludente care sa sustina ipoteza ca ultrasunetele pot fi daunatoare. Cu toate acestea, o institutie cum este Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda efectuarea ecografiilor prenatale doar in situatii specifice si nu ca o procedura de rutina.

Informatia conteaza

  1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
  2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

  Esential: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Mai cititi despre sarcina

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Teste in sarcina 

Alegerea unui nume de copil

autor: Desprecopii.com, Redactor Anamaria Ghiban, Toate drepturile rezervate (c) 2011

sarcina Interesant:

 Comunitate


 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 180.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Ecografiile prenatale – o necesitate?.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII