Ce se intampla in mintea unui bebelus?

Ce se intampla in mintea unui bebelus?

Ce se intampla in mintea unui bebelus?

  • Creierul bebelusului este un mister, pare sa actioneze aleatoriu si este extrem de bun in ceea ce face.  Cum putem invata de la el? Cum este, de fapt, sa fii bebelus? Secole de-a randul, aceasta intrebare a parut absurda, crezandu-se ca in spatele fetelor dragalase si zambitoare se ascunde un mare gol, dat fiind faptul ca bebelusilor le lipsesc cele mai multe dintre trasaturile care definesc mintea umana, cum ar fi limbajul si ratiunea...

- veti citi:
Creierul bebelusului este un mister care functioneaza perfect
Creierul bebelusului este extrem de complex
A da in mintea copiilor
Pentru un bebelus, fiecare zi este ca si cum ar face o excursie noua intr-un tinut necunoscut
Creierul unui copil contine mai multe celule si mai multi neuroni decat cel al adultului
Un copil este mai receptiv decat un adult
Bebelusul absoarbe toate informatiile
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Creierul bebelusului este un mister care functioneaza perfect

Creierul bebelusului este un mister, pare sa actioneze aleatoriu si este extrem de bun in ceea ce face. Cum putem invata de la el?

Cum este, de fapt, sa fii bebelus? Secole de-a randul, aceasta intrebare a parut absurda, crezandu-se ca in spatele fetelor dragalase si zambitoare se ascunde un mare gol, dat fiind faptul ca bebelusilor le lipsesc cele mai multe dintre trasaturile care definesc mintea umana, cum ar fi limbajul si ratiunea.

Rene Decartes a demonstrat ca bebelusii sunt dependenti de senzatii, fiind iremediabil prinsi in capcana lui  aici si acum . Din acest punct de vedere, un nou-nascut este un ghemotoc plin de nevoi variate, un pachet de reflexe, care stie doar sa manance si sa tipe. Asadar, a gandi ca un bebelus nu inseamna nici pe departe a nu gandi deloc.

In ultimele decenii, stiinta moderna a subliniat constant faptul ca anumite lucruri nu pot fi facute de copiii mici pentru simplul fapt ca ei nu au o dezvoltare suficienta a creierului, ceea ce determina incapacitatea de a se focaliza asupra unui lucru, de a amana satisfactiile sau de a-si exprima dorintele. De altfel, faimosul filosof de la universitatea americana Princeton, Peter Singer, a folosit aceste argumente pentru a sustine ca  a ucide un copil cu dizabilitati nu este echivalent, din punct de vedere moral, cu a ucide o persoana, adesea nefiind deloc gresita o astfel de decizie. (din punctul nostru - al Desprecopii - acest punct de vedere este absolut infiorator!)

Creierul bebelusului este extrem de complex

Cu toate acestea, in ultima vreme, oamenii de stiinta au inceput sa-si revizuiasca drastic conceptiile referitoare la mintea bebelusilor. Folosind tehnici moderne, cercetatorii au demonstrat ca mintea bebelusilor poate sa asimileze un volum uimitor de informatii intr-un timp relativ scurt. Spre deosebire de mintea adultilor, care are o viziune limitată la anumite parti ale realitatii, bebelusii au un spectru mult mai larg de senzatii fiind, intr-un anumit sens, mult mai constienti de lumea in care traiesc decat suntem noi, adultii.

Aceasta constiinta acuta a lumii este insotita de o serie de beneficii. In primul rand, le permite celor mici sa isi reprezinte lumea cu o viteza incredibila. Chiar daca atunci cand parasesc uterul par sa fie neajutorati, nou-nascutii asimileaza rapid informatiile din exterior, ajungand ca in cativa ani sa stapaneasca totul, de la limbaj (un copilas invata aproximativ 10 cuvinte noi pe zi) la importante functii motorii, cum ar fi mersul. Conform acestor noi descoperiri legate de creierul copiilor, multe dintre trasaturile psihice care erau considerate pana de curand drept lipsuri ale creierului (cum ar fi incapacitatea copiilor de a-si fixa atentia asupra unui lucru) sunt, de fapt, elemente pretioase in procesul de invatare.

A da in mintea copiilor ...

De fapt, in anumite situatii, se pare ca  a da in mintea copiilor este un lucru foarte bun pentru adulti. Chiar daca maturitatea are avantajele sale, ea poate, de asemenea, inhiba creativitatea sau poate sa conduca spre o intelegere gresita a faptelor. Cand vrem sa scapam de informatiile irelevante care ne coplesesc sau cand vrem sa cream ceva complet nou, a gandi ca un bebelus este optiunea ideala.

Se pare ca oamenii de stiinta au acceptat faptul ca pentru mult timp au avut o perceptie deformata a fenomenelor care se petrec in creierul bebelusilor.  Creierul copilului este conceput perfect pentru ceea ce are el de facut, adica pentru a invata lumea. Exista momente in care avea un creier dezvoltat in totalitate poate deveni un impediment in cunoasterea lumii. , noteaza Alison Gopnik in cartea  The Philosophical Baby .

Pentru un bebelus, fiecare zi este ca si cum ar face o excursie noua intr-un tinut necunoscut

Una dintre cele mai surprinzatoare implicatii ale cercetarilor recente se refera la felul in care bebelusii sunt sau nu sunt constienti de lumea inconjuratoare si la felul in care interactioneaza cu lumea exterioara. In timp ce majoritatea oamenilor de stiinta si majoritatea medicilor au acceptat teoria traditionala conform careia bebelusii sunt mai putin constienti decat adultii, noile cercetari au daramat aceste prejudecati care, in anii 1970 au determinat chiar operarea bebelusilor fara anestezie. Cercetarile actuale arata ca, in multe privinte, bebelusii sunt mai constienti decat adultii. Experienta de a fi copil este comparabila cu aceea a montajului unui film sau cu aceea de a fi turist intr-un oras strain, unde pana si cea mai obisnuita activitate pare noua si captivanta. Pentru un bebelus, fiecare zi este ca si cum ar face o excursie noua intr-un tinut necunoscut. Este suficeint sa iesi la plimbare cu un micut de 2 ani si vei descoperi prin ochii lui lucruri noi, pe care nu le-ai fi remarcat altfel. Mai cititi: Etapele de dezvoltare ale bebeluşilor

Exista ceva paradoxal in incercarea de a studia viata interioara a bebelusilor. Pentru inceput le poti pune intrebari. Copiii mici nu pot sa isi descrie senzatiile sau sa-si justifice emotiile. Nu pot sa explice placerea de a tine suzeta in gura si nici confortul unui animal de plus. Si desigur, nimeni nu pastreaza amintiri din frageda copilarie, pentru a putea explica mai tarziu aceste senzatii. De aceea, pentru un om de stiinta mintea unui bebelus se aseamana cu o cutie neagra, impenetrabila.

In ultimii ani totusi, specialistii au gasit noi metode de a patrunde in mintea unui bebelus. Analiza tesutului celular al creierului, a dezvoltarii conexiunilor neuronale, a miscarilor ochilor bebelusului a relevat noi date despre creierul copiilor. Prin compararea anatomiei creierului adultului cu cel al copilului, cercetatorii au facut tot felul de deductii privitoare la experienta cunoasterii pe care o traieste acesta din urma. Aceste noi descoperiri sunt adesea surprinzatoare.

Creierul unui copil contine mai multe celule si mai multi neuroni decat cel al adultului

Spre exemplu, se pare ca in cazul copiilor creierul contine mai multe celule si mai multi neuroni decat cel al adultului. In momentul in care deschidem ochii, neuronii nostri incep sa se puna in miscare, ceea ce presupune eliminarea legaturilor neuronale inutile. In plus, diferitele parti ale cortexului copilului  centrul senzatiilor si al gandirii  sunt mai bine conectate decat in cazul creierului adultului, existand mai multe conexiuni intre partile disparate. Aceste diferente anatomice nu reprezinta doar un semn al imaturitatii, ci reprezinta un important instrument care asigura capacitatea bebelusilor de a asimila cu usurinta o mare cantitate de informatii. Mai cititi: Ce e în mintea copilasului tãu

In timp ce procesul de pierdere a neuronilor face creierul mai eficient, el poate afecta si in sens negativ activitatea creierului, facand invatarea mai dificila si reducand abilitatea de a percepe noi circumstante si de a absorbi idei noi. Intr-un anume sens, exista o adevarata negociere intre flexibilitatea mintii si competentele sale. Asta explica intr-o oarecare masura de ce un copil poate invata trei limbi in acelasi timp, in schimb nu isi poate lega singur sireturile la pantofi.

Creierul unui nou-nascut nu este insa doar mai dens si mai maleabil: este, de asemenea, construit in mod diferit, cu un numar mai mic de neurotransmitatori inhibitori, elementele chimice care previn arderea neuronilor. Acest lucru sugereaza faptul ca mintea unui copil este mai aglomerata cu ganduri trecatoare si cu senzatii razlete decat cea a unui adult. In timp ce adultii selecteaza automat informatiile inutile, precum zgomotul unui aparat de aer conditionat sau conversatia unor straini aflati in apropiere, bebelusii absorb toate informatiile, fara a le filtra. De aceea este nevoie, in general, de concentratii mai mari de anestezic pentru ca acesta sa aiba efect, din moment ce exista o activitate celulara mai intensa.

 Mai cititi: 12 sfaturi speciale pentru dezvoltarea bebelusului

Abundenta de ganduri din creierul bebelusului reflecta, de asemenea, diferentele intre modul in care copiii si adultii percep lumea. Daca in cazul adultilor atentia functioneaza ca un reflector slab  asemanator unui fascicul care focalizeaza doar anumite parti ale realitatii  in ceea ce-i priveste pe copii, atentia functioneaza mai mult ca o lanterna, care arunca o lumina difuza asupra a tot ceea ce ii inconjoara.

Conceptia generala este aceea ca adultii au o atentie mai buna decat copiii. In realitate este exact invers. Adultii se pricep mai bine sa nu fie atenti. Sunt mai priceputi in a recepta toate informatiile inutile din jur, restrangandu-si abia ulterior atentia la ceea ce ii intereseaza.

Spre exemplu, daca unui copil i se arata o fotografie a cuiva care priveste o poza de familie si este intrebat ce face persoana din fotografie, copilul va raspunde ca persoana respectiva se gandeste la cei din familie, dar la fel de bine va preciza si faptul ca persoana respectiva se gandeste la rama pozei, la peretele pe care este agatat tabloul sau chiar la scaunul de langa perete, daca acesta se afla in raza vizuala a persoanei respective. Altfel spus, copilul crede ca persoana respectiva se gandeste la tot ceea ce vede in jur.

Aceasta forma de atentie face dificila indeplinirea unor sarcini precise. Se stie ca prescolarii sunt adesea distrasi de la activitatile lor de diverse lucruri. Pe de alta parte, exista si avantaje.

In multe circumstante, atentia de tip lanterna poate imbunatati memoria, mai ales atunci cand vine vorba de informatii care pareau incidentale la momentul inregistrarii lor. Spre exemplu, unui copil i se da un pachet de carti si i se arata doua carti in acelasi timp. Este rugat sa retina doar cartea din dreapta si sa o ignore pe cea din stanga. Nu e de mirare ca adultii si copiii mai mari reusesc sa isi aminteasca exact cartea din dreapta, pentru ca sunt capabili sa isi directioneze atentia. Totusi, copiii mici sunt adesea mai buni in a-si aminti cartile din stanga, pe care ar fi trebuit sa le ignore. Si asta pentru ca  lanterna isi raspandeste lumina peste tot.

Un copil este mai receptiv decat un adult 

Adultii isi pot focaliza atentia in anumite directii si asta este uimitor. In schimb, copiii sunt mult mai receptivi in ceea ce priveste detaliile aparent nesemnificative care ii inconjoara. Lucrurile sunt oarecum de inteles  daca nu stii inca modul in care functioneaza lumea nu ai cum sa iti focalizezi atentia asupra a ceea ce trebuie. Trebuie sa cunosti mai intai totul. Acesta pare sa fie rationamentul dupa care functioneaza creierul copiilor. A gandi ca un adult inseamna a ne focaliza atentia asupra a ceva anume sau a selecta informatiile relevante. Lucrurile nu sunt insa intotdeauna foarte clare. In aceste conditii, a fi atent este mai mult o chestiune de responsabilitate, devreme ce asta implica adesea neglijarea unor piese importante ale puzzle-ului. Acestea sunt momentele in care a gandi ca un copil poate fi un procedeu de mare ajutor.

Noua intelegere a modului de perceptie a bebelusilor si modalitatile specifice prin care copiii isi manifesta atentia fata de anumite lucruri ofera oamenilor de stiinta noi perspective asupra imbunatatirii functionarii creierului adultilor. Capacitatea de a directiona atentia se dovedeste a nu inhiba doar faptele irelevante si perceptiile, ci si imaginatia. Desi poate parea paradoxal, uneori mintea functioneaza mult mai bine atunci cand nu incercam sa o controlam.

Diferentele intre modul unui bebelus de a acorda atentie unui lucru si cel al unui adult vin in primul rand din natura inca neformata a cortexului prefrontal, o zona a creierului care se afla chiar in spatele ochilor. In timp ce cortexul prefrontal s-a marit considerabil de-a lungul evolutiei omului  a devenit responsabil pentru o mare varietate de abilitati cognitive, de la directionarea atentiei la formarea gandirii abstracte  este, in acelasi timp, partea din creier care se dezvolta cel mai greu, maturizarea ei realizandu-se uneori abia in adolescenta. Desi mult timp oamenii de stiinta au negat responsabilitatea cortexului prefrontal pentru tot ceea ce inseamna comportament infantil, ultimele cercetari arata ca, uneori, este mai bine sa permitem cortexului prefrontal sa isi slabeasca activitatea. Mai cititi: Memoria bebelusului

Un experiment recent a aratat ca muzicienii de jazz, in mijlocul unei improvizatii au o activitate extrem de redusa a cortexului prefrontal. Experimentul a fost realizat cu ajutorul unor instrumente muzicale speciale, prin intermediul carora creierul este practic  scanat . Concluzia experimentului a fost ca numai prin dezactivarea acestei parti a creierului muzicienii au putut fi spontani si au putut inventa melodii noi. Cercetatorii asociaza aceasta stare mentala cu cea pe care o avem atunci cand visam, cand meditam sau cand cream poezie. Seamana, de asemenea, cu procesul de gandire al unui copil, chiar si al unuia cu talent muzical. Baudelaire avea dreptate atunci cand spunea ca  un geniu nu este nici mai mult nici mai putin decat un copil recuperat .

Bebelusul absoarbe toate informatiile

Lipsa de maturitate a creierului copiilor are si un alt avantaj: absorbtia totala a informatiilor pe moment. Experimentele au aratat ca adultii, in timp ce privesc un film, au un model specific de activitate, activitatea zonei prefrontale fiind retinuta. In acelasi timp, centrii asociati cu vazul sunt activi. Concluziile experimentelor au condus la ideea ca felul in care adultii sunt captivati de emisiunile de divertisment este foarte apropiat de senzatia de a fi copil. Esti absolut constient de ceea ce se intampla, experienta este foarte intensa si totusi asta nu te intimideaza. Te gandesti doar la ceea ce se intampla pe ecran. Nu doar teatrul sau filmul reusesc sa ne transpuna in stadiul de nou-nascut, caruia ii este caracteristica intensitatea trairii momentului. De la experientele de tip Zen, la simtul frumusetii naturale, autentice, exista experiente atat de intense care fac ca sinele sa se dizolve in sublimul lor. Este acelasi sentiment extatic pe care il aveau poetii romantici atunci cans scriau poezie:  a vedea lumea intr-un fir de nisip .

Daca oamenii mari nu ar putea sa revina din cand in cand la starea aceasta de constiinta infantila, atunci ne-am lupta permanent cu sarcini care ne impun sa ne pierdem constiinta de sine doar pentru a ne implica in ceea ce facem. Astfel de momente se constituie, de fapt, intr-un flux de activitati si ele apar atunci cand suntem complet captivati de ceea ce facem, indiferent ca asta inseamna sa invartim in pilaf sau sa rezolvam un rebus.

Ca adulti, uneori avem nevoie sa ne focalizam atentia si sa analizam lucid ceea ce avem de facut. Dar este necesara, de asemenea, o anumita capacitate de a fi deschis si creativ, de a gandi intr-o maniera noua, daca cea veche nu mai functioneaza. In astfel de momente, avem nevoie de inocenta unui copil  pentru a neputea elibera de constrangerile unei atentii selective si pentru a privi din nou o lume pe care inca ne straduim sa o intelegem. i.

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate. 

Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.

Despre stimularea creierului bebelusului merita citit si:

Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Memoria bebelusului 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII