Colicii bebelușului: simptome, durata, tratament - informații pentru părinti obosiți de bebe până la 3 luni

Colicii bebelusului: simptome, durata, tratament - informatii pentru parinti obositi de bebe pana la 3 luni

Colicii bebelușului: simptome, durata, tratament - informații pentru părinti obosiți de bebe până la 3 luni

Conform unei definitii mai vechi date de pediatrii americani, in diagnosticarea colicilor sugarului este folosita cifra 3. Asadar, vorbim despre colici atunci cand un bebelus, de altfel sanatos, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, in perioada de varsta de 3 saptamani pana la 3 luni.

Dar ca orice regula exista si exceptii, asa ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. De fapt, perioada de manifestare a colicilor se poate intinde si peste varsta de 3 luni si este intalnita la aproape jumatate dintre bebelusi...

Colicii bebelusului - ce sunt?
Colicii continua si dupa varsta de 3 luni
Cum se comporta un bebelus cu colici
Simptomele colicilor la bebelusi
Cum puteti ajuta un bebelus ce are colici
Suportul mamicilor cu experienta de la forumurile Desprecopii:
Alte secrete despre colici
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine

Colicii bebelusului - ce sunt?

Cand vorbim despre colici, conform unei definitii mai vechi date de pediatrii americani, in diagnosticarea colicilor sugarului este folosita cifra 3.

Asadar, vorbim despre colici atunci cand un bebelus, de altfel sanatos, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, in perioada de varsta de 3 saptamani pana la 3 luni. Aceasta ar fi regula. Cititi:  De ce plânge bebelusul?

Colicii continua si dupa varsta de 3 luni

Dar ca orice regula exista si exceptii, asa ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. De fapt, perioada de manifestare a colicilor se poate intinde si peste varsta de 3 luni si este intalnita la aproape jumatate dintre bebelusi!

 Cititi: Moartea subita a sugarului, Semne ingrijoratoare la nou nascut

Plansul si agitatia bebelusului incep brusc

Plansul si agitatia bebelusului incep brusc, uneori la aceleasi ore zi de zi. Oricum, este bine ca pediatrul sau medicul de familie sa verifice starea de sanatate a bebelusului, inainte de a incepe masurile terapeutice. 

Dupa ce acesta va elimina alte cauze medicale, va va spune ca bebelusul are “colici”. Colicile sunt ceva aproape normal, am putea spune, conform unui studiu realizat in 2012 tot de pediatrii americani. Sunt fenomene tranzitorii, care se manifesta pe o perioada determinata de timp si nu afecteaza viata ulterioara a copilului.

Cum se comporta un copil cu colici?

Copilul plange tare, se inroseste la fata si chiar are o expresie tensionata, burtica se intareste din cauza spasmelor musculaturii abdominale si plansului.

Strange din picioruse si inclesteaza pumnii, aceasta fiind cea mai tipica postura a copilului cu colici.

Este recomandat ca, spre binele bebelusului, la prima criza de plans de acest fel, sa fie chemat medicul, pentru a exclude alte cauze medicale.    

► Citeste Cum deosebim plânsul bebelușului din cauza colicilor de alte crize de plans cu alte motive

Simptomele colicilor la bebelusi - infografic

colici bebelus    

Cum puteti ajuta ca parinte, un bebelus ce are colici ?

Raspundeti constant la accesele de plans ale copilului.

O apropiere plina de caldura si afectiune este intotdeauna binevenita. Leganati-l. Puneti-i muzica, dansati cu el in brate. Vorbiti-i.

Verificati daca ii este foame, daca trebuie schimbat scutecul, daca ii este prea cald sau prea frig, daca este obosit sau are dureri. Aerisiti camera.

Unii parinti au remarcat ca plimbarea copiilor in brate ii mai linisteste.

Sunt mai multe modalitati de a-i plimba, in sensul ca puteti folosi si altceva decat propriile brate (exista mai multe modele de port-bebe) dandu-va posibilitatea sa faceti si alte activitati in acelasi timp. Ramane sa verificati daca este valabil si in cazul bebelusului dumneavoastra!

Folositi ceaiurile din plante - dar nu cele care se infuzeaza ci cele speciale, instant, pentru bebelusi.

Multi parinti au gasit un ajutor pretios in ceaiurile instant din plante. Un studiu realizat in Israel a aratat ca o combinatie de plante traditionale ca musetelul, lemnul dulce si semintele carminative (fenicul, anason) reduce frecventa colicilor cu pana la 57%.  

Suportul mamicilor cu experienta de la forumurile Desprecopii:

Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi probleme ca dvs. Deveniti membru al celebrului club: Clubul Scutecelor.

5 informatii despre colici, care pot fi de folos

Alaptarea exclusiva si colicile bebelusului
Biberoanele anticolici: mit, realitate si marketing
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Colicile bebelusului si alimentatia mamei
Ceaiuri anticolici pentru bebelusi – recomandari de produse romanesti

Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...

Ajutor bebelusul plange, e inconsolabil, am nervii pe bigudiuri si sunt asaltata de sfaturi din care nu mai inteleg nimic. Ce facem cand bebe plange si iar plange?  Bine ai venit in clubul mamicilor inteligente ... si iata niste sfaturi de bun simt pe care le poti citi in liniste.

Iata un material care spune lucrurilor pe nume - atunci ajungi la situatia ca nu mai stii ce e facut cu plansul bebelusului dar ofera si niste solutii. Citeste aici.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Cristina
    Cristinatrimis la 18/12/2020

    Noi am scapat de colici cu Colicalmin. Este pe baza de enzima lactaza si chiar functioneaza...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Munteanu andreea
    Munteanu andreeatrimis la 4/12/2020

    Copilu meu are o luna și plange din cauza colicilor nu sunt în tara sunt în anglia cine îmi poate recomanda un tratament bun să-l pot lua din farmacie de aicii?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Georgiana
    Georgianatrimis la 15/5/2017

    Buna. M-am recasatorit cand fiul avea aprpape 17 ani, dar dupa un an dupa ce m-am cununat legitim au inceput discutii interminabile ca nu este respectuos ...dupa care.. la nici 18ani dupa discutii aprinse fiul a plecat sa locuiasca singur, in ideia de a fi eu linistita,continuandu-si liceul la seral pentru a se angaja. Dar scandalurile nu au disparut!! Tema neantelegerilor este din cauza ca! de ce vine sa il deranjeze dupa ce el vine de la serviciu. Am zis ca unde nu a avut copii sa mai am rabdare sa se acomodeze cu ideia de a avea (fiu-copil...) dar dupa aproape 6ani raportul familiar si de cuplu intre noi e si mai tensionat..! Poate sa-mi spuna cineva cauza si cum e posibil sa-ti spuna cineva ca te iubeste!! dar sa i-ti faca zile amare cand vine vorba din "greseala!! " de numele fiului e iad in casa...nu inteleg ,fiul are serviciu...+ un mini bisnis...

    Raspunde la acest comentariu
    • Lili
      Lilitrimis la 28/2/2023

      Lasa.l Tu şi copilul tau sunteţi o FAMILIE.. Va trebuie linişte.

  4. valentina
    valentinatrimis la 21/12/2011

    am incercat mai multe ceaiuri,dar cu BABY DRINK am scapat de colici,este foarte eficient.

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristina
    cristinatrimis la 23/3/2007

    datorita continutului care include menta, copilul se constipa

    Raspunde la acest comentariu
  6. elena
    elenatrimis la 30/10/2006

    asa este.e cel mai bun.puiul meu de cele mai multe ori se calmeaza.nu este ceaiul minune dar chiar da rezultate

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII