Incontinenta urinara in timpul sarcinii

Incontinenta urinara in timpul sarcinii

Incontinenta urinara in timpul sarcinii

Incontinenta urinara este definita ca eliminarea involuntara (necontrolata) de urina. Fara a fi o boala in sine, ea este mai degraba un simptom al unei afectiuni urinare, fiind cauzata de diversi factori care maresc presiunea abdominala.

 

Desi cu ea se confrunta mai ales persoanele varstnice, incontinenta urinara este foarte des intalnita si in perioada sarcinii sau imediat dupa nastere. Si chiar daca nu este ceva grav, este un fenomen neplacut, care starneste jena si disconfort, adaugandu-se astfel la suita de fenomene neplacute ce insotesc adesea perioada sarcinii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Care sunt cauzele incontinentei urinare
Cum putem evita incontinenta urinara in sarcina?
Nasterea si marirea riscului de incontinenta urinara

Incontinenta urinara este definita ca eliminarea involuntara (necontrolata) de urina. Fara a fi o boala in sine, ea este mai degraba un simptom al unei afectiuni urinare, fiind cauzata de diversi factori care maresc presiunea abdominala. Desi cu ea se confrunta mai ales persoanele varstnice, incontinenta urinara este foarte des intalnita si in perioada sarcinii sau imediat dupa nastere. Desi nu este ceva grav, este un fenomen neplacut, care starneste jena si disconfortul, adaugandu-se astfel la suita de fenomene neplacute ce insotesc adesea perioada sarcinii.

Care sunt cauzele incontinentei urinare

De obicei, mici pierderi accidentale de urina apar atunci cand stranutati, cand tusiti, cand radeti sau atunci cand faceti un efort fizic mai intens. Cauzele sunt multiple: greutatea bebelusului, care apasa pe vezica urinara, slabirea tesuturilor din zona abdominala, dar si impregnarea hormonala. Niciuna dintre cauze nu este ceva anormal in timpul unei sarcini, asa ca nu trebuie sa va ingrijorati.

Totusi, daca aveti aceste neplaceri mai inainte de al treilea trimestru de sarcina, trebuie sa stiti ca prezentati un risc mai mare de incontinenta urinara decat majoritatea mamicilor. Cauza este, in acest caz, si de natura genetica si tine de o sensibilitate innascuta a sistemului vezico-sfincterian. Statisticile arata, de asemenea, ca tesutul conjunctiv difera in functie de diverse caracteristici ale organismului. Spre exemplu, femeile cu pielea neagra au un tesut conjunctiv mai puternic, fiind mai putin expuse la riscul de incontinenta urinara.

Aparitia pierderilor involuntare de urina este favorizata si de luarea in greutate excesiva. De asemenea, incontinenta pare sa fie mai frecventa atunci cand este vorba despre prima sarcina, care produce o fragilizare a planseului pelvin.

Cum putem evita incontinenta urinara in sarcina?

Chiar daca nu poate fi intotdeauna evitata pe deplin, exista cateva metode care pot fi de folos pentru diminuarea neplacerilor produse de incontinenta. Regula de aur in acest sens este sa va supravegheati alimentatia, astfel incat sa nu luati in greutate in timpul sarcinii mai mult de 9-13kg. De asemenea, evitati sporturile violente si exercitiile care va solicita muschii abdominali. In schimb, dati o atentie sporita muschilor perineului. Cu cat ii veti intari mai mult, cu atat veti evita neplacerile cauzate de incontinenta. Exercitiile Kegel va pot fi de folos. Practicati-le insa corect, dupa sfatul unui kinetoterapeut. Nu incercati sa va fortati muschii perineali abtinandu-va sa urinati, pentru ca riscati sa favorizati infectiile urinare.

Nasterea si marirea riscului de incontinenta urinara

Daca in timpul sarcinii pierderile involuntare de urina pot fi sporadice, iar factorii de risc se manifesta mai mult sau mai putin, nasterea propriu-zisa, incluzand perioada travaliului, poate mari riscul de incontinenta urinara. Principalii factori de risc din timpul nasterii sunt:

- o faza de expulzie mult prea lunga (peste 2 ore)
- extragerea fatului cu ajutorul unui instrument (al forcepsului)
- o manevra brutala asupra corpului mamei (cum ar fi cea in care medicul apasa pe burta mamei)
- prezentatia posterioara a bebelusului

 

 Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Te-ai bucurat! Testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schimba viata. Urmeaza calatoria ta prin sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul? Ti-ai anuntat familia si prietenii, iar acum e momentul sã te gândesti o clipã si la efectele pe care sarcina le-ar putea avea asupra carierei tale profesionale. Legea protejeazã dreptul femeii gravide de a beneficia de un tratament corect, de salarii nediscriminatorii si de concediile de sarcinã, lãuzie si pentru îngrijirea copilului. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Sarcina si 11 mituri si realitati pe care trebuie sa le stii

Imediat ce vei anunta ca esti insarcinata, aproape toti cei din jurul tau se vor transforma in  atotstiutori si se vor grabi sa-ti dea sfaturi despre ceea ce trebuie sa faci sau nu, pe perioada sarcinii. Desigur, unele sfaturi iti vor fi de un real folos; un lucru este insa cert: multe din informatiile si sfaturile de care vei avea parte in aceasta perioada sunt mituri sau jumatati de adevaruri.

Inainte de toate, hai sa trecem impreuna in revista lista de sfaturi de care nu ai sa mai scapi de acum in colo. Mama, soacra, colegele, vecinele, necunoscutele false de pe Facebook, toate te vor asalta cu tot felul de povete si sfaturi ... Ca sa nu te sperii insa, hai sa le trecem in revista pe cele care, in urma cercetarilor, s-au dovedit a fi nefondate. Iata, Desprecopii.com va trece in revista citeva din aceste mituri si realitati despre sarcina.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: un cadou de la Desprecopii pentru femeile insarcinate

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Odiseea Sarcinii (Sarcina de la A la Z) este cea mai avansata aplicatie Aplicatia Odiseea Sarcinii: ghidul fiecarei femei insarcinate

Cu această aplicaţie, mămicile în devenire pot parcurge mai uşor cele aproximativ 40 de săptămâni de sarcină, să descopere emoţia şi bucuria fiecărui moment şi să înţeleagă cât mai bine schimbarile şi transformările la care sunt supuse (la nivel de corp, psihic, familie etc.).

Aplicaţia pune la dispoziţie atât informaţii utile referitoare la dezvoltarea bebelușului şi a mamei, legate de sarcină, naştere, sănătate şi nutriţie, cât şi o serie de calculatoare şi utilitare speciale

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Redactor Desprecopii.com A.G., Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Stanculet corina marcela
    Stanculet corina marcela trimis la 10/2/2019

    La cat timp se face ecografie pt sarcina

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII