10 simptome înșelătoare ale ADHD-ului la copil

10 simptome inselatoare ale ADHD-ului la copil

10 simptome înșelătoare ale ADHD-ului la copil

Simptomele ADHD-ului la copil pot fi uneori inselatoare. Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de psihicul uman, care ramana in continuare o provocare pentru stiinta.

→ Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta 10 simptome comune cu alte boli.

despre 10 simtomele inselatoare ale ADHD-ului la copii, veti citi:
Autismul si AHDH
Surditatea si ADHD
Hipotiroidismul si ADHD
Deficitul de fier si ADHD
Saturnismul (intoxicatia cronica cu plumb) si ADHD
Retardul mintal si ADHD
Deficientele nutritionale si ADHD
Epilepsia si ADHD
Tulburarile de somn si ADHD
Ar putea avea copilul tau ADHD?
Despre ADHD mai cititi si:
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila
. Este vorba mai ales despre boli ce tin de psihicul uman, care ramana in continuare o provocare pentru stiinta. Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta o serie de simptome comune cu alte boli.

Autismul si ADHD

La fel ca si persoanele care sufera de autism, cele diagnosticate cu ADD / ADHD nu au dezvoltata capacitatea de a dezvolta legaturi emotionale si nu pot interactiona cu persoanele din jur. Copiii cu autism devin adesea hiperexcitati nervos atunci cand in mediul inconjurator exista stimuli prea puternici, ceea ce ar putea semana cu hiperactivitatea. De asemenea, atat copiii cu ADD / ADHD, cat si cei cu autism se adapteaza greu la schimbari. 

Surditatea si ADHD

Persoanele care au probleme cu auzul pot intampina diverse dificultati sociale si de aceea capacitatea lor de a comunica este slab dezvoltata, avand nevoie de mai mult timp pentru a se concentra. Daca pierderea auzului nu este diagnosticata, atunci incapacitatea de a inregistra detaliile unei conversatii poate fi pusa, in mod fals, pe seama lipsei de atentie, un simptom al ADD / ADHD.

Hipotiroidismul si ADHD

Hipotioroidismul poate genera sentimente de tristete sau chiar depresie. Persoanele care sufera de ADD / ADHD au si ele aceste manifestari, mai ales daca sindromul este asociat cu depresia. Hipotiroidismul include, de asemenea, simptome precum incapacitatea de concentrare si problemele de memorie, ce pot fi confundate usor cu pierderea memoriei pe care o implica uneori ADD / ADHD.

Deficitul de fier si ADHD

La adulti, lipsa de fier din organism poat egenera letargia, iritabilitatea si senzatia de oboseala accentuata. La copii in schimb, lipsa de fier genereaza simptome precum iritabilitatea, incapacitatea de concentrare, capacitate cognitiva redusa, si atentie de scurta durata. Copiii cu ADD / ADHD au si ei incapacitate de concentrare, putandu-li-se distrage atentia foarte usor, mimand o atentie de scurta durata.

Saturnismul (intoxicatia cronica cu plumb) si ADHD

Saturnismul, chiar si la un nivel scazut, poate crea o serie de probleme de sanatate. Unele complicatii includ retardul mintal, performanta scoalara scazuta, probeleme legate de memoria de scurta durata, incapacitatea de concentrare, rpecum si o functie cognitiva scazuta. Multe dintre aceste simptome se regasesc si la copiii diagnosticati cu ADD / ADHD.

Retardul mintal si ADHD

Retardul mintal poate aparea ca o imaturitate emotionala. Unele simptome includ abilitati sociale limitate, performanta scolara scazuta si nevoia de timp in plus pentru a invata. Simptomele retardului mintal include, de asemenea, uitarea si incapacitatea de a face conexiunea intre consecinte si actiuni.

Deficientele nutritionale si ADHD

Hipoglicemia poate cauza si ea o serie de simptome comune cu ADD / ADHD, cum ar fi agresivitatea, hiperactivitatea, incapacitatea de a sta linistit sau de a se concentra. Alergiile la anumite chimicale din alimente pot genera si ele reactii precum furia, agitatia, impulsivitatea, hiperactivitatea si lipsa de concentrare.

Epilepsia si ADHD

Unii copii care au convulsii usoare pot manifesta episoade de absenta care dureaza cateva secunde. Uneori aceste episoade trec neobservate. Dupa ele insa, pot urma cateva ore de dezorientare si confuzie, incluzand dificultatea de a fi atent.

Tulburarile senzoriale si ADHD

Pentru copiii cu tulburari senzoriale, suprastimularea poate crea efecte similare cu cele generate de ADD / ADHD. Printre ele se numara asumarea de riscuri fara a constientiza un pericol, saltul rapid de la o activitate la alta, predispozitia la accidente si dificultatea de a fi atent.

Tulburarile de somn si ADHD

Desi se stie ca persoanele diagnosticate cu ADD / ADHD au probleme cu somnul, este posibil sa aiba sau nu tulburari de somn cronice. Incapacitatea de a avea un somn linistit interfereaza cu anumite activitati din timpul zilei. Persoanele cu un somn dificil pot manifesta lipsa de concentrare, capacitate scazuta de comunicare si pot avea probleme cu memoria de scurta durata, simptome pe care le intalnim si la persoanele cu ADD / ADHD.

► CIteste si De ce ADHDul ar trebui tratat fara medicamente: parerea specialistilor

copil cu adhd

Ar putea avea copilul tau ADHD?

De ce e asa de agitat copilul ? Astazi a fost a zi de cosmar. Imediat ce l-ai trezit, baietelul tau in varsta de 7 ani a inceput sa sara in pat, ca o maimutica de la circ. Ti-a trebuit un sfert de ora sa-l imbraci, pentru ca nu statea o clipa locului. La micul dejun a rasturnat borcanul cu dulceata pe fata de masa si s-a ridicat de nenumarate ori de pe scaun, de parca statea pe coji de nuca. Iar dupa amiaza, cand s-a intors de la scoala, a reinceput tambalaul.

ADHD este o tulburare neurobiologica atribuita unei intarzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectand inhibitia si autocontrolul.

Mai simplu, copilul e mereu agitat, neastamparat, rastoarna sau pierde lucruri, e uituc si nu tine cont de observatiile parintilor. Cand i se vorbeste, nu are rabdare sa asculte si isi intrerupe des interlocutorul cu intrebari.

E impulsiv, dezordonat si are toane. Citeste aici daca ar putea avea copilul tau ADHD si impactul asupra copilului.

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori.

Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Iata 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte - despre ADHD. 

Despre ADHD mai cititi si:

Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente: de ce echilibrul se afla in mainile parintilor
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata
ADHD la adulti - tratament si efecte posibile
Cum se manifesta ADHD la fetite
Cum tinem in frau simptomele copilului cu ADHD?
Copilul cu ADHD la scoala
Sfaturi pentru parintii cu copii hiperactivi

  Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii, referinte: Psychologie Magazine - Olanda 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. vera
    veratrimis la 13/3/2016

    da.cereti trimitere de la med. copilului.Dar...copl cuminte si baba frumoasa...nu prea ai sa vezi...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Raluca
    Ralucatrimis la 12/9/2014

    Este posibil sa se stabileasca aceasta boala la un copil de un an si opt luni? Adica, este prematur sa fie diagnosticat astfel? Cum se manifesta un copil cu ADHD la aceasta varsta??? Imi puteti raspunde? Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII