Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Nasterea prin cezariana: cum decurge si ce spune medicul (cu video)

Nasterea prin cezariana este o nastere prin metoda chirurgicala. Exista motive medicale care recomanda o nastere prin cezariana unei gravidute insa exista si multe situatii cand acest tip de nastere este facut prin alegerea ei sau prin impunerea medicului (de la clinica privata - pentru ca e mai scumpa).

Iata mai jos detalii despre ce se intampla in timpul unei nasteri prin cezariana, la ce sa te astepti daca esti graviduta. De asemeni si o trecere in revista a cazurilor de nastere prin cezariana in Romania si multe intrebari si raspunsuri date de medici despre nasterea prin cezariana.

- despre nasterea prin cezariana, veti citi:
De o nastere prin operatie cezariana?
Situatia din Romania: date despre nasterea prin cezariana
De ce asa de multe nasteri prin cezariana in Romania?
Nasterea prin cezariana in Romania
De ce o nastere prin cezariana?
De ce nasc romancele prin cezariana

In ce conditii voi avea programata o nastere prin operatie cezariana ?
La ce sa ma astept in timpul unei operatii cezariene ?
Pot sa imi reduc sansele de a naste prin cezariana ?
Am nascut primul copil prin cezariana. Pot sa il nasc pe urmatorul pe cale vaginala ?
Sfaturi despre cezariana de la Desprecopii

Despre nasterea prin cezariana

 

De ce o nastere prin operatie cezariana ?

Femeile insarcinate pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate constitui un pericol in timpul unei nasteri pe cale vaginala,  cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix - ceea ce poate duce la compresia acestuia in timpul nasterii si la oprirea aportului fetal de oxigen placenta este rupta copilul nu se indreapta in jos spre canalul nasterii fie pentru ca cervixul a incetat sa se dilate, fie din alte motive. 

Cititi: Motive pentru nasterea prin cezariana 

Situatia in Romania: Studiu efectuat pe parcursul a 7 ani - la desprecopii.com

Timp de aproape 11 ani, din iunie 2005 pana la sfarsitul lunii martie 2016, cea mai mare comunitate pentru parinti, Desprecopii.com, a dezbatut, cu multa pasiune si energie, o dilema cu care toate ne confruntam la un moment dat in viata: nastere naturala sau prin cezariana?  Sa pornim de la cifre: La un sondaj mamut, efectuat pe  forumul Desprecopii.com despre cum s-a efectuat nasterea primului copil am obtinut aceste rezultate. La sondaj au participat 8123 persoane.

prin nastere vaginala (normala) [42%]

prin cezariana [58%] 


De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?

Sub titlul: De ce atat de multe operatii cezariene in Romania ?, topicul a ajuns la 231 de pagini care contin peste 1713 de raspunsuri, vizionate de peste 882.000 de ori. Membrele comunitatii Desprecopii.com au fost de parere ca acest tip de nastere este o moda, foarte la indemana pentru medicii care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei si pretind (uneori pe fata, alteori mai discret) tarife mai mari pentru asistenta la nastere. In baza acestui studiu am publicat  Studiu national: Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?

In timp ce OMS recomanda ca numai 30% din totalul femeilor insarcinate sa nasca prin cezariana si numai cand sunt inregistrate conditiile speciale, aproape 70% dintre romance apeleaza la nasteri pe cale chirurgicala, devenind campioane mondiale la acest capitol. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, în perioada 2005 - 2013 numarul operatiilor de cezariana a crescut de la 47.255 pe an, la 78.254 pe an.

In SUA, cel putin 22% din femeile americane isi nasc copiii printr-o operatie cezariana desi Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor spera sa scada acest procent la 15% in anul 2017. Prin acest procedeu, medicul face o incizie la nivelul abdomenului si uterului unei femei si scoate copilul pe aici.

Nasterea prin cezariana in Romania

In Romania anului 2016, nasterea cu ajutorul bisturiului a devenit o moda. Una la care toate femeile au acces. Conditia e sa aiba ceva bani. La clinicile private, cezariana la cerere e practicata la cel putin sase din 10 nasteri, indiferent de starea de sanatate a gravidei.

In secolul vitezei, si gravidele si medicii aleg comoditatea. O cezariana, in locul unui travaliu de peste 20 de ore. O operatie programata, in locul unei nasteri noaptea sau in weekend. Anestezia, in locul durerii.

Studiile arata ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt de trei ori mai predispusi la boli precum astmul bronoic, au probleme cu imunitate si, adesea, dereglari hormonale.

La spitalele de stat, nasterea este, teoretic, gratuita. Uneori, insa, se gasesc o multime de materiale sanitare si medicamente. In plus, parintii simt nevoia sa ii recompenseze pe cei care au adus pe lume bebelusul.

Multe mame spun ca mai bine merg direct la o clinica privata. Acolo, o nastere naturala costa, in medie, 5.000 de lei. Poate sa ajunga si la 8.000, in functie de tipul de rezerva ales de viitoarea mamica. O cezariana costa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.

La stat, de obicei, pentru o nastere naturala, se plateste intre 500 si 1.500 de lei. Pentru o cezariana, suma ajunge la 2.000-2.500 de lei. Exista si maternitati de stat care ofera rezerve private. La Filantropia de exemplu, o noapte de cazare costa 350 de lei. 

De ce o nastere prin cezariana ?

Medicii nu se hotaresc sa faca o operatie cezariana pana nu se instaleaza travaliul dar acest lucru nu inseamna ca este o procedura de urgenta. Cel mai adesea este ceva ce corpul medical nu a putut anticipa pana ce travaliul nu a inceput.

Femeile pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate constitui un pericol in timpul unei nasteri pe cale vaginala,  cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix - ceea ce poate duce la compresia acestuia in timpul nasterii si la oprirea aportului fetal de oxigen placenta este rupta copilul nu se indreapta in jos spre canalul nasterii fie pentru ca cervixul a incetat sa se dilate, fie din alte motive.

VIDEO: Nasterea prin cezariana vs naturala

Video: Nasterea prin cezariana vs naturala

De ce nasc romancele prin cezariana

Un procent foarte mare de femei insarcinate din Romania aleg sa nasca prin cezariana din motive foarte simple: Teama de durere dar si pentru a imita o serie de vedete care au nascut prin cezariana. Cititi: Cezariana si legatura cu copilul

Cezariana a devenit o moda în maternitatile românesti. Deşi ar putea să nască natural, din ce în ce mai multe românce preferă bisturiul durerilor naşterii. Mai puţin de un sfert dintre copiii care se nasc în România vin pe lume pe cale naturală. De vină nu e doar spaima femeilor de durere, ci şi comoditatea unora dintre medici.  

În maternităţile din Bucuresti proportia operatiilor cezariene ajunge la 80%. Nu este un procent mare, ci unul IMENS. Se fac de CINCI ori mai multe operaţii decât media recomandată de OMS.

In Romania, proportia de cezariene ajunge la 80% chiar in clinici universitare, unde nu ar trebui sa fie atat de mare. 80% nu este un procent mare, ci alarmant. Sa ne aducem aminte ca, in Romania, exista o scoala obstetricala de traditie, dar foarte multe femei renunta la nasterea naturala doar din comoditate , spune un medic ginecolog renumit din Bucuresti.

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului?

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala.

Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ...

Cititi sincerul articol de la Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului.

In ce conditii poti avea programata o nastere prin operatie cezariana ?

Uneori este clar ca o femeie va avea nevoie de o operatie cezariana inca dinainte de a intra in travaliu. O parte din conditiile care impun o cezariana sunt :

copilul este intr-o prezentatie dificila, transversa sau pelviana, sau
are o suferinta sau anomalie deja cunoscuta
exista trei sau mai multi fetusi
mama are un herpes genital care poate fi transmis copilului printr-o nastere vaginala mama
are placenta previa (placenta este implantata asa de jos in uter incat blocheaza iesirea copilului)
sau placenta abruptio cand placenta este separata de peretele uterin si fatul este in pericol
o preeclampsie materna se inrautateste rapid facand ca intarzierea nasterii sa devina foarte periculoasa
exista in antecedente operatii uterine invazive sau multiple cezariene.

La ce sa ma astept in timpul unei operatii cezariene ?

In mod obisnuit, sotul sau partenerul dumneavoastra poate sta alaturi de dumneavoastra in cea mai mare parte a pregatirilor, si de asemenea la nastere. In rara situatie in care cezariana dumneavoastra este o adevarata urgenta, partenerului dumneavoastra nu ii va fi permis sa stea in sala de operatie. Si acum iata si niste poze care explica de la sine ce se intampla :)

nasterea cezariana

Primul lucru la care trebuie sa va asteptati este o examinare de catre medicul anestezist, care va familiarizeaza cu variatele optiuni de inlaturare a durerii. Rareori in zilele noastre se face anestezie generala, care va va adormi complet. Cel mai probabil va va fi facuta o anestezie epidurala sau spinala care va va amorti jumatatea inferioara a corpului.

In timpul procedurii se monteaza un cateter uretral pentru a drena urina si se instituie o perfuzie intravenoasa pentru cazul in care ar fi nevoie de administrarea urgenta a unor medicamente.

Personalul medical va ridica un ecran protector in asa fel incat nu va fi nevoie sa vedeti incizia ce va fi practicata. Daca doriti sa asistati totusi la momentul nasterii, cereti ca ecranul sa fie coborat usor, in asa fel incat sa vedeti totul dar fara detaliile cele mai explicite. Chiar acum se administreaza anestezia iar partenerul sau sotul dumneavoastra, proaspat imbracat in halat steril, ia loc la capul dumneavoastra.

Odata ce anestezia se instaleaza, medicul face o mica incizie orizontala in pielea de deasupra osului pubian (cunoscuta ca incizia bikini) si apoi face o incizie in partea inferioara a uterului. Apoi este timpul pentru copilul dumneavoastra ca sa isi faca intrarea in scena. Doctorul ii faciliteaza iesirea, ridicandu-l putin in asa fel incat sa il vedeti o fractiune de secunda inainte de a fi luat spre ingrijire de catre un pediatru sau o asistenta medicala. In timp ce personalul medical examineaza copilul dumneavoastra, doctorul evacueaza placenta.

Dupa examinare, medicul pediatru sau asistenta medicala va pot inmana copilul, dumneavoastra sau partenerului dumneavoastra. Copilul poate fi aproape de dumneavoastra in timp ce sunteti cusuta, lucru care poate dura aproximativ 30 min.. Fiecare strat de muschi sau piele trebuie inchis folosind clampe, staplere sau suturi. Dupa ce sunteti cusuta, sunteti mutata intr-un pat. Apoi, in timp ce sunteti transportata in camera de refacere, va puteti imbratisa copilul. Odata ce sunteti ajunsa acolo, ar trebui sa incercati sa il alaptati daca acest lucru este posibil. S-ar putea sa vi se para mai confortabil daca amandoi stati intinsi pe o parte fata in fata. Cititi neaparat:  Cezariana si legatura cu copilul

scoaterea copilului cezariana
Scoaterea copilului la nasterea prin cezariana

Pot sa imi reduc sansele de a naste prin cezariana ?

Nu toate operatiile cezariene pot fi sau ar trebui prevenite. Dar exista o serie de cai prin care puteti reduce sansele de a le preveni, printre care : ramanerea intr-o stare de sanatate in timpul graviditatii, o hrana adecvata, exercitii fizice, multa odihna cand se porneste travaliul sa fiti intr-o stare optima de sanatate aflati daca rata de operatii cezariene a obstetricianului dumneavoastra este neobisnuit de mare, si daca este asa, adresati-va altui medic ginecolog apelati la o moasa care oricum are o rata scazuta a operatiilor cezariene apelati la o moasa care sa asiste la nasterea dumneavoastra.

Studiile arata ca prezenta unei moase experimentate in timpul nasterii reduce incidenta operatiilor cezariene. mentinerea unei pozitii ridicate atat timp cat puteti in timpul travaliului. Mersul si ortostatismul pot grabi procesul facand contractiile mai puternice, mai lungi si mai eficiente. Cititi pe larg: Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana

Chiar daca sedeti, in loc sa stati alungita, puteti scurta semnificativ durata travaliului pastrarea unei bune hidratari in timpul travaliului. De asemenea beti multe lichide acasa in fazele incipiente ale travaliului. consultati literatura de specialitate pentru sfaturi privind evitarea unei operatii cezariene.

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

Daca esti insarcinata, cu siguranta ai multe intrebari arzatoare despre nastere.

Orice graviduta are sute de intrebari despre sarcina si nastere iar la majoritatea - gaseste raspuns pe site-ul lor preferat - Desprecopii. Dar mai sunt si o multime de intrebari care trebuiesc puse, la momentul potrivit, omului potrivit.

Cand vine vorba de nastere si travaliu, nu poti controla lucrurile pentru ca o serie de evenimente vin navala in acele momente insa cel mai bine este sa fii pregatita. Si asta deasupra emotiilor care te vor stapani -si pe tine, draga graviduto dar si pe viitorul tatic care va fi sub greutatea celor mai mari emotii din viata lui. Citeste  8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste. 

Am nascut primul copil prin cezariana. Pot sa il nasc pe urmatorul pe cale vaginala ?

Nasterea pe cale chirurgicala nu implica asa ca alta data ca veti avea urmatorul copil tot prin operatie cezariana. De fapt aproximativ 70% din femeile care incearca o nastere pe cale vaginala, reusesc. Inciziile uterine orizontale si verticale facute in portiunea inferioara a uterului au un risc scazut de ruptura uterina. Despre cate nasteri prin cezariana poate avea o femeie cititi pe larg   Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 

Nasterea prin cezariana: 6 intrebari si raspunsuri de la medici

Despre nasterea prin cezariana, exista multa intrebari.

Iata 6 raspunsuri la intrebari - date de medici - despre nasterea prin cezariana.

Despre nasterea prin cezariana,  merita citit si:

De ce o cezariana dupa varsta de 35 de ani ar putea fi prea riscanta - parerea medicului ginecolog

Nasterea prin cezariana pare o nastere mai usoara insa nu este deloc asa - iata ce spune un medic renumit

Nu recomand cezariana - spune Anca Serea, la a sasea nastere

15 Efecte secundare nefericite ale cezarienelor

Nu mai judecati mamicile care nasc prin cezariana si mai bine ascultati-le!

Cezariana blanda: ce este si cum se poate face

Aveti grija de dumneavoastra

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau in primul an de viata - saptamana de saptamana

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

 Raspunsuri de la specialist pe tema cezariana:

 Cezariana afecteaza dezvoltarea plamanilor la nou-nascuti
 
Uterul meu suporta inca o a treia cezariana?
 
Nasterea prin cezariana, cauzata de lipsa vitaminei D
 
Stresul unei cezariene modifica celulele imune ale bebelusului
 
Inducerea travaliului poate preveni operatia de cezariana
 
Cezariana sau nastere naturala? 
 
Romancele aleg cezariana
 
Acum, antibioticele sunt recomandate inaintea unei operatii de cezariana
 
Un nou test va poate spune daca aveti nevoie de cezariana
 
Bebelusii nascuti in mod natural au un IQ mai mare decat cei nascuti prin cezariana

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: dr. Anamaria Lupu, pentru Desprecopii Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 72:

  1. Palade diana
    Palade dianatrimis la 7/11/2015

    Cum se face tăietura la a doua cezariana, pe aceiasi tăietura ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. luisa
    luisatrimis la 17/12/2014

    "La stat, de obicei, pentru o nastere naturala, se plateste intre 500 si 1.500 de lei. Pentru o cezariana, suma ajunge la 2.000-2.500 de lei. " Va rog sa revizuiti articolul pentru ca nasterea la stat este gratuita. Daca induceti in eroare astfel pe toate prostutele care nu cunosc legea si incep sa indese in buzunarele personalului medical tot felul de "atentii " nu vom fi niciodata o tara civilizata si nu ar fi cazul sa ne mai miram cand doctorii ii trateaza cu indiferenta pe cei ce nu au sa le dea si lasa gravidele si bebelusii lor sa sfarseasca tragic pentru ca nu au de unde sa le dea mita.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Rebeca
    Rebecatrimis la 21/11/2012

    Buna,Eu acum 5 zile am nascut prin cezariana.Cu o saptamana inainte am fost la ecografie si mi s a spus ca bebelusul inca nu se intorsese si era in pozitie pelvica.Nu era de ajuns teama de a naste normal dar cand am auzit ca voi face cezariana am inceput sa am atacuri de panica,ma gandeam mereu la asta si plangeam.In primele ore dupa cirurgie nu am simtit nimic,dar dupa ce efectul anesteziei a trecut a fost dureros.Am stat 24 de ore in pat fara sa ma misc sau sa mi ridic capul,am avut in acea noapte o hemoragie si tot ma apasau pe burta sa mi iasa nu stiu ce din mine.A 2 a zi la amiaza mi au scos cateterul uteral si din mana ,m au pus sa ma dau jos si sa incerc sa merg.Parca aveam mii de cutite in mine ce ma taiau ....asa dureros a fost.Dupa 3 zile mi au dat voie acasa ...sunt bine dar cu dureri inca:(Pt mine a fost o experienta neplacuta din cauza durerilor de dupa ,poate as fi preferat sa simt cu adevarat momentul nasterii naturale,deoarece pe parcursul sarcinii nu am avut nimic.Doar imi crestea burta ,in rest eram ft activa,fara dureri...Bebelusa mea e ft cuminte,mananca si doarme.Pana acum am avut nopti linistite:)

    Raspunde la acest comentariu
  4. andreea
    andreeatrimis la 14/2/2012

    am o nastere normala a acuma sunt iar gravida si sar putea sa fie cezariana

    Raspunde la acest comentariu
  5. carmen
    carmentrimis la 12/1/2012

    Am nascut de doua ori prin cezariana ,fara travaliu prealabil, si

    Raspunde la acest comentariu
  6. gina
    ginatrimis la 22/12/2011

    Buna.Am si eu doua cezariene facute.Nu am avut niciodata probleme.Mi-am revenit foarte repede dupa operatie de fiecare data.Sunt multumita ca am ales aceasta cale.

    Raspunde la acest comentariu
  7. ELENA
    ELENAtrimis la 21/12/2011

    sunt insarcinata in 7 luni si voi naste prin cezariana,nu ca as vrea eu dar am o problema.Cand am ramas insarcinata la prima ecografie m-i sa descoperit ca am un fibrom pe peretele posterior al uterului chiar langa col ,crescand in diametru i-mi tine colul inchis,iar din cauza fibromului nu pot naste normal.

    Raspunde la acest comentariu
  8. corina
    corinatrimis la 13/12/2011

    acum aproape 5 ani am nascut prin cezariana dupa un travaliu chinuitor de o zi si o noapte desi se stia ca am placenta previa.in prostia lui medicul tot astepta ca o sa se mai ridice asa ca eu am platit pretul print-un travaliu infinit pana cand s-a hotarat sa-mi faca operatia de cezarina.nu pledez pentru cezariana decat daca este absolut necesar pt. ca am avut si niste dureri de cap infioratoare de asa maniera incat am crezut ca nu am sa mai fiu om normal niciodata,abia dupa 2-3 zile am fost capabila sa stau in picioare si sa-mi alaptez fetita.este important inainte de a naste sa aflam toate informatiile pro si contra cezarienei si totodata sa stim pe ce tip de medici ne bazam si cat de receptivi sant la durerile si temerile noastre.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Maia
    Maiatrimis la 13/12/2011

    Printr-o experienta asemanatoare am trecut acum 13 ani.Dupa o zi si o noapte de chin dimineata zilei urmatoare nu aveam dilatatia necesara nasterii.Mi-au fost puse perfuzii pt dilatare iar cand am fost gata pentru nastere nu mai aveam contractii.Asezata pe masa in pozitia culcata eram de-a dreptul slabita.Bineinteles ca am nascut cu forcepsul si am pierdut mult sange drept urmare neputiinta de a ma deplasa la copil.Acum sunt insarcinata in 16 sapt. si vom avea un baietel.Voi naste prin cezariana caci nasterea pe cale naturala m-a marcat profund.

    Raspunde la acest comentariu
  10. cristina
    cristinatrimis la 9/12/2011

    io am nascut prin cezariana si sincer credeam ca scap de durerile nasterii naturale dar nu a fost asa ,pt ca dupa ai niste dureri groaznice .Asa ca sfatuiesc mamicile dak nu au alte complicatii care sa necesite cezariana sa nasca pe cale naturala ...putina durere si gata scapi......,,e doar parerea mea''

    Raspunde la acest comentariu
  11. andreea
    andreeatrimis la 9/12/2011

    am 21 de ani si doresc sa fac un copil,imi este frica sa nasc normal,pot naste prin cezariana la cerere?

    Raspunde la acest comentariu
  12. aurelia
    aureliatrimis la 9/12/2011

    eu am nascut acum 1 an si 4 luni cu cezariana, am optat pentrua ceasta varianta asa am crezut ca o sa fie mai usor pentru mine si mai sigur pentru copil * desi nu am avut probleme* si ma felicit pentru alegerea mea. Totul a decurs forate bine, la 4 zile am iesit din spital sanatosi. Daca ar mai trebui sa nasc asi face aceeasi alegere, o recomand la toti. Am nascut o fetita de 3.700 sanatoasa cu 10. Bafata celor care sunt aproape de acest moment.

    Raspunde la acest comentariu
  13. ramona
    ramonatrimis la 25/11/2011

    in legatura cu intrebarea cand trebuie sa te internezi raspunsul este urmatorul:medicul face operatie in jurul saptamanii 38-39asta daca nu sunt probleme...depinde de cazuri...iar in legatura cu durerea,parerea mea este ca depinde de organismul fiecarei femei...am facut acum 2 ani si 2 luni prima cezariana si pot spune cu mana pe inima ca a fost f bn..durerile au fost acceptabile,iar pestre o luna fac a doua cezariana ,pt ca mai vine un bebe!si nu imi este teama de locpt ca stiu ca nu este asa rau cum pare!insa asa cum am mai spus,depinde de fiecare!

    Raspunde la acest comentariu
  14. susanroxana
    susanroxanatrimis la 4/10/2011

    mi-e frica mai am o luna si trebuie sa nasc. vreau prin cezariana ca mi se pare mai usor. intrebarea mea este incizia se face vertical sau orizontal?

    Raspunde la acest comentariu
  15. mihaela
    mihaelatrimis la 25/11/2010

    sa nasti prin cezariana este mai usor si nu prea dureros asa a fost pentru mine

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII