Idei preconcepute la care trebuie sa renuntati cand va doriti un copil

Va doriti un copil? Renuntati la ideile preconcepute

Va doriti un copil? Renuntati la ideile preconcepute

  • Dupa lungi discutii in intimitatea cuplului sau poate ca in virtutea unei porniri spontane, v-ati decis: vreti un copil! Si asta cat mai repede posibil. Desigur... lucrurile se vor intampla mai devreme sau mai tarziu – toate la timpul lor.

Vreti un copil - iata niste lucruri pe care trebuie sa le stiti :)

Dupa lungi discutii in intimitatea cuplului sau poate ca in virtutea unei porniri spontane, v-ati decis: vreti un copil! Si asta cat mai repede posibil. Desigur... lucrurile se vor intampla mai devreme sau mai tarziu  toate la timpul lor. Pentru ca totul sa fie insa cat se poate de frumos, priviti dorinta de a avea un copil ca pe ceva natural si incercati sa nu va lasati prada presiunilor create artificial de tot felul de prejudecati legate de sarcina, care, din pacate, circula intens si au darul de a crea de multe ori panica.
 
Privilegierea anumitor pozitii in timpul actului sexual pentru a accelera producerea unei sarcini, consumul de anumite alimente pentru a influenta sexul copilului si alte astfel de trucuri s-au dovedit a fi simple mituri care nu au nicio legatura cu sarcina in sine. Iata, asadar, cateva adevaruri ce contrazic unele dintre cele mai comune idei preconcepute la care ar trebui sa renuntati (daca le aveti) sau carora nu ar trebui sa va lasati prada (daca inca nu v-ati izbit de ele) atunci cand va doriti un copil.

Pilula contraceptiva nu diminueaza sansele de a ramane insarcinata

Indiferent cat de lunga este perioada in care ati luat anticonceptionale, pilulele nu va afecteaza fertilitatea. Actiunea pilulei este de a bloca ovulatia si ea este reversibila, oricat de lunga ar fi perioada in care se iau pastile. Daca unele femei raman insarcinate la cateva luni dupa renuntarea la anticonceptionale, altele raman insarcinate imediat dupa ce au renuntat la contraceptie. Drept dovada este faptul ca unele femei raman insarcinate daca uita sa isi ia pilula. Acelasi lucru este valabil si in cazul steriletului.

Intarzierea ciclului menstrual nu indica neaparat prezenta unei sarcini

Chiar daca acesta poate fi un indiciu al sarcinii, adesea dereglarile menstruale sunt rezultatul stresului cotidian. Cel mai bine este sa faceti un test de urina, care permite depistarea unei sarcini inca din primele zile de intarziere a ciclului menstrual. Daca testul iese negativ, nu va lasati prada deceptiei. Uneori cantitatea de hormoni HCG secretata in urina este prea mica pentru a putea fi detectata. Asa incat este indicat sa repetati testul dupa cateva zile.

Varsta tatalui influenteaza aparitia unei sarcini

Este un adevar pe care trebuie sa il acceptati, chiar daca in cazul barbatilor reproducerea este posibila pe tot parcursul vietii. Daca la femei ovogeneza se opreste odata cu menopauza, la barbati spermatogeneza are loc pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, varsta are efecte negative asupra fertilitatii si in cazul barbatilor. Daca la femei fertilitatea scade dupa 35 de ani, la barbati acest lucru se intampla dupa 40 de ani. De asemenea, aparitia unor anomalii cromozomiale in spermatozoizi se poate produce, in general, dupa 50 de ani.

Sarcina la diverse varste


Sarcina intre 20-30 de ani Sarcina intre 20-30 de ani

Sarcina intre 30-40 de ani Sarcina intre 30-40 de ani

Sarcina intre 40-50 de ani Sarcina intre 40-50 de ani
 

Perioada fertila nu se limiteaza la a 14-a zi a ciclului menstrual

Evident, fecundarea nu poate avea loc decat in momentul intalnirii gametului masculin cu cel feminin. Femeia are ovulatie o data pe ciclu, insa perioada fertila include cele 3 zile de dinainte de ovulatie, precum si urmatoarele 24 de ore dupa aceasta. Spermatozoizii supravietuiesc timp de 3 zile in interiorul organelor genitale feminine. In schimb, ovulul se deterioreaza in 24 de ore, in lipsa fecundarii. Asta fara a tine cont de ovulatiile ce pot avea loc in cazul unei dereglari menstruale. Prin urmare, daca va doriti un copil, faceti dragoste cat mai des posibil si nu va limitati la anumite zile din luna.

Orgasmul feminin nu influenteaza fertilitatea

Nu va stresati prea tare daca nu ajungeti de fiecare data la orgasm. Procesul de fecundare nu va fi afectat de acest lucru. Esential este sa va simtiti bine, cu toate ca acest lucru nu va influenta o eventuala sarcina. In schimb, ejacularea este absolut necesara pentru ca intalnirea dintre ovule si spermatozoizi sa aiba loc.

Lipsa sarcinii dupa 4 luni de incercari regulate nu trebuie sa va nelinisteasca

Fiecare femeie este diferita si, prin urmare, si fiecare sarcina este diferita. Nu intrati in panica daca sarcina nu apare dupa cateva luni. Acordati-va o perioada de un an inainte de a trece la investigatii medicale pentru a vedea de ce nu se produce o sarcina. Daca aveti peste 35 de ani, este indicat sa apelati la investigatii mai repede, dupa 6 luni. Nu va ganditi imediat la sterilitate. Medicul ginecolog este cea mai potrivita persoana pentru a va arata calea pe care trebuie sa o urmati.

Renuntatul la fumat si / sau la alcool nu se face in momentul in care ati aflat de sarcina!

Daca in momentul in care ati aflat ca sunteti insarcinata este imperativa renuntarea la aceste vicii, e bine de stiut ca renuntarea la ele este cu atat mai benefica pentru viitorul bebelus cu cat se produce mai repede si, de preferat, inainte de a avea loc conceptia. Tutunul si alcoolul diminueaza fertilitatea atat la femei, cat si la barbati, reducand numarul de spermatozoizi si de ovocite si marind, in schimb, numarul de anomalii genetice ale celulelor. Vestea buna este ca aceste efecte sunt reversibile de indata ce se renunta la consum. Un motiv in plus sa va lasati cat mai repede!

Nu exista o pozitie ideala pentru a ramane insarcinata!

Chiar daca in Kama Sutra se precizeaza ca exista pozitii ce influenteaza reproducerea, este fals. Esentialul este sa faceti dragoste din placere. Spermatozoizii inalnesc ovulele gratie deplasarii lor in zona cervicala, sub efectul unor semnale chimice. Ei se descurca, prin urmare, foarte bine si singuri odata lansati in vagin. Este inutil sa faceti tot felul de acrobatii cu picioarele prin aer pentru a va asigura ca spermatozoizii vor ajunge unde trebuie. Puteti totusi sa ramaneti intinsa mai multe minute pentru ca un numar mare de spermatozoizi sa poata avea sansa de a trece prin col, in uter. Si tutusi merita sa cititi sfaturi care va pot ajuta:

Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil

Nu exista nicio metoda miraculoasa de a influenta sexul bebelusului!


Indiferent ca e vorba de ziua exacta a ciclului pentru a selecta spermatozoizii potriviti sau de anumite regimuri alimentare restrictive, uitati absolut tot! Nicio metoda nu este dovedita. Sexul copilului este determinat in functie de cromozomul sexual (X pentru fete si Y pentru baieti) purtat de spermatozoidul care fecundeaza ovulul (acesta avand un singur cromozom sexual  pe  cel de tip X). Prin urmare, renuntati la ideea ca ati putea influenta in vreun fel sexul bebelusului. Si totusi, merita sa citesti:

Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci





Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci 

Daca aveati deja dubii asupra unora dintre ideile false dar care, in mod bizar, prind foarte repede la persoanele credule (mai ales pe fondul emotional al dorintei de a procrea), acum aveti un motiv in plus sa va indoiti de ele. Daca vreti intr-adevar sa aveti un bebelus cat mai repede, inlocuiti-le cu un regim alimentar sanatos si cu momente pasionale alaturi de partenerul de cuplu cat mai frecvente. Minunea nu va intarzia sa apara! 

Cand este momentul optim de a deveni parinte? Cititi in continuare: Cand este momentul optim de a deveni parinte?

Teste, care va pot ajuta sa va intelegeti mai bine:

  Cat de tare doresti sa devii mama?
 
Ce fel de tata vei fi?


Forumul aspirantelor

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII