Doctorul va raspunde

Inapoi la lista de intrebari


Puteti sa-mi dati cateva lamuriri asupra apartiei ranilor pe col, care ar fi cauzele?

Buna ziua !

Ma numesc Veve si o mica rugaminte, nu am gasit pe nici un site ceva legat de aparitia leziunilor vaginale, in special rana in afara colului, extracervical daca am retinut bine. Puteti sa-mi dati cateva lamuriri asupra apartiei ranilor pe col, care ar fi cauzele. Va multumesc anticipat.

**************************************************

Aparitia leziunilor pe colul uterin poate avea cauze multiple. De cele mai multe ori este vorba de leziuni lipsite de semnificatie dar care trebuie foarte bine si atent investigate de catre medicul ginecolog pentru ca riscul de a fi vorba de cancer de col nu trebuie neglijat.

Riscul de aparitie al acestor leziuni este crescut la femeile care isi incep viata sexuala devreme, au parteneri multipli si sunt fumatoare. Sunt incriminate mai ales bolile cu transmitere sexuala cum ar fi herpesul simplex tip 2 si papiloamele.

Mucoasa colului uterin are structura diferita in interiorul sau in exteriorul acestuia iar la granita  dintre cele doua  zone pot sa apara initial modificari anormale care in timp se pot maligniza. Diagnosticul se pune prin efectuarea testului Babes-Papanicolau, a colposcopiei sau a unei biopsii din zona suspecta urmata de analiza la microscop. Tratamentul este complex si diferit in functie de stadiul in care a fost descoperita boala, mergand de la simple cauterizari pana la operatii complexe de extirpare a uterului si ovarelor, asociate cu citostatice si radioterapie. Asadar, aceste leziuni nu sunt de neglijat !!!

Dr. Cristian Popescu - Bucuresti


Inapoi la lista de intrebari

Supereva.ro Noutati

Curele de detoxifiere: o inselatorie nedefinita

Curele de detoxifiere: o inselatorie nedefinita

Nu exista o solutie rapida; ingrijirea sanatatii este un proces si un efort pe termen lung. Curatarea corpului De reg...

Esti mamica de baiat? Iata 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre penisul lui

Esti mamica de baiat? Iata 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre penisul lui

N-am avut un frate. Am avut trei surori in schimb. Casa noastra a fost impodobita cu Barbies, ursuleti si bijuterii. ...