Săptămâna 36 de sarcină: bebe poate să respire, să sugă și să inghită (VIDEO)

Saptamana 36 de sarcina: bebe poate sa respire, sa suga si sa inghita (VIDEO)

Saptamana 36 de sarcina: bebe poate sa respire, sa suga si sa inghita (VIDEO)

  • Saptamana 36 de sarcina marcheaza intrarea in luna 9 de sarcina, ultima luna. Au mai ramas aproximativ 31 de zile pana la ziua nasterii. La 36 de saptamani, bebelusul din burtica are acum in jur de 2,6 Kg si are aproximativ 46-48 cm lungime, iar tu mami, probabil ca mergi ca un pinguin.

    Gata cu serviciul (daca erai inca pe baricade). Viziteaza spitalul in care vei naste, cumpara sutiene pentru alaptare si (daca nu e deja gata) pregateste camera micutului.

Citeste despre saptamana 36: 

Video despre saptamana 36 de sarcina
Cum se dezvolta bebelusul in saptamana 36 de sarcina
Ce se intampla cu graviduta in saptamana 36
Stii ca nasterea e aproape cand:
Simptome specifice saptamanii 36 de sarcina
Ai intrebari despre sarcina ta, despre ce este normal in săptamana 36 de sarcina
Evenimentul saptamanii 36 de sarcina 

Saptamana 36 de sarcina: VIDEO

Video: Saptamana 35 de sarcina

Cum se dezvolta bebelusul in saptamana 36 de sarcina

saptamana 36 sarcina

La 36 de saptamani, bebelusul din burtica are acum in jur de 2,6 Kg si are aproximativ 46-48 cm. lungime. De acum, ritmul de crestere a bebelusului se va reduce. Cantitatea de lichid amniotic scade, spatiul din uter fiind ocupat in mare masura de bebelus (si-a multiplicat de o mie de ori dimensiunea pe care a avut-o la inceput).

Probabil ca vei incepe sa vezi forma capul, picioarelor, coatele bebelusului miscand in burtica atunci cand se intinde sau se agita. Cat de curand, atunci cand peretele uterului si abdomenul se vor subtia si vor lasa lumina sa patrunda, bebelusul va incepe sa-si faca un ciclul al activitatii zilnice. In aceasta saptamana ii cresc unghiile si va avea rinichii complet dezvoltati. Ficatul sau va incepe sa-si indeplineasca functiile.

Bebelusul tau poate sa respire, sa suga si sa inghita. La baietei, testiculele coboara in scrot. La fetite, ovarele ajung in pozitia finala numai dupa nastere. 

Acum esti in luna 9 de sarcina si mai ai aproximativ 35 de zile pana la data probabila a nasterii (DPN).

Ce se intampla cu graviduta in saptamana 36 de sarcina

Mai sunt inca 4 saptamani din Odiseea Sarcinii. Iti dai seama ce a trecut timpul?

Probabil ca ai luat in greutate pana acum cam 12-13 Kg. E posibil ca buricul sa fi iesit in afara. Arsurile la stomac au mai cedat, dar starea de disconfort s-a accentuat.

Probabil ca simti ca nu poti respira deoarece uterul apasa pe capul pieptului. De obicei, in aceasta saptamana, la femeile aflate la prima nastere, capul fatulului coboara in bazin, astfel ca respiratia ti se va imbunatati.

Uterul a depasit marginea superioara a simfizei pubiene. Pentru a putea pompa volumul suplimentar de sange, inima ta este mai solicitata.

De acum vei observa un fenomen ciudat - esti ca o pasare care isi face cuibul. Ai sezantia ca trebuie sa faci ordine, ca trebuie sa organizezi si reorganizezi ... exact asa cum isi face o vrabiuta cuibul. La aceasta data si viitorul tatic incepe sa se scarpine in cap si sa sa gandeasca ca marele eveniment e pe aproape. Mai ales cand te vede pe tine in febra pregatirii cuibului :)

Cu toate ca presiunea din vezica urinara ar putea face ca baia sa devina "o a doua casa", continua sa bei multe lichide pentru ca bebelusul are mare nevoie de ele. Evita-le insa pe cele diuretice (cum ar fi ceaiul si cafeaua), care te-ar putea face sa urinezi mult mai des. Indiferent de urgente, acum ar fi momentul sa renunti la serviciu. Keep calm si intra in concediu de maternitate.

Tine-ti cat mai des picioarele ridicate pe un scaun sau in pat, pentru a preveni umflarea gleznelor si aparitia varicelor. Deja te poti pregati pentru nastere: viziteaza spitalul in care vei naste, cumpara sutiene pentru alaptare (de preferat din acelea care se deschid in fata, descoperind tot sanul) si pregateste camera micutului.

Cat de mare este burta in Saptamana 36 de sarcina: bebe poate sa respire, sa suga si sa inghita (VIDEO)

Foto: Graviduta si Burtica la 36 saptamani de sarcina 

Stii ca nasterea e aproape cand:

► Observi dare/firisoare de sange pe chiloti, care indica eliberarea dopului de mucus.
► Esti preocupata de pregatirea cuibului, asa cum am explicat mai sus.
► Ai o durere de spate constanta.
► Colul tau se subtiaza si se dilata.
► Apa se rupe Despre ruperea apei, poti citi pe larg mai multe detalii aici.
► Contractiile tale sunt mai puternice, mai lungi si mai apropiate ca interval.

Probabil ca pana in aceste saptamani, ai citit mult despre semnele care anunta declansarea travaliului. Daca nu, acum e timpul să iti faci lectiile. Citeste toate detaliile importante aici 10 semne ale travaliului - invata sa le recunosti

Bagajul pentru maternitate e pregatit?

Din aceasta luna e bine sa ai pregatit bagajul pentru maternitate.  Bagajul pentru maternitate - sau geanta pentru maternitate - trebuie sa fie pregatita si pusa langa usa cu cateva saptamani inainte de ziua probabila a nasterii. Taticul trebuie si el sa stie unde e bagajul pentru ca in ziua Z sa il insface cu curaj....si sa iesiti pe usa catre marea intalnire.

Iata ce ar trebui sa contina bagajul pentru maternitate. Plus liste utile de verificat ca nu ai uitat nimic esential :)

Simptome specifice saptamanii 36 de sarcina

Gaze si balonare

Pe masura ce al treilea trimestru de sarcina progreseaza, vei fi tot mai plina de gaze. Iar starile de anxietate fac balonarea tot mai evidenta pentru ca exista tenndita de a inghiti mai mult aer cand esti anxioasa. Incearca sa respiri pe nas si sa incerci sa te relaxezi mai mult.

Dureri de spate

Pentru a atenua durerile de spate poti sa iti cumperi o centura pentru gravide care sa iti ofere suportul necesar pentru spate si burta. Desi arata destul de demodat - ca o cingatoare de moda veche - poate fi de folos in atenuarea durerilor de spate.

Insomnie

La baza problemelor de somn, este stresul. Probabil ca te gandesti la ziua nasterii, la felul in care vei naste - sau ai crampe si mergi inca des la baie... avem deci motive suficiente pentru insomnie. Incearc sa adormi cu o ceasca de lapte cald si miere, citeste o carte de calatorii sau asculta muzica calma. Mai multe sfaturi aici Insomnia in timpul sarcinii

Sangerarea gingiilor

In aceasta perioada, gingiile pot fi sensibile si pot sa sangereze de la spalatul pe dinti. Mananca fructe bogate in vitamina C pentru a le intari.

Scurgeri din sani (Colostru)

Acum pot sa apara scurgeri de la nivelul sani. Este un lichid galbui numit colostru, care este precursorul laptelui matern. Acest lichid, plin de cu proteine si anticorpi, este primul lapte pe care il va primi bebelusul tau. In caz ca scurgerile devin incomode, poti purta in sutien tampoane de alaptare.

Cresterea secretiilor vaginale

Pe masura ce sarcina progreseaza, vei putea observa o crestere a secretiilor vaginale.Vina hormonilor de sarcina, in special estrogeni, pentru acest simptom - cresc fluxul de sange catre zona pelvina si stimuleaza membranele mucoase. Purtarea hainelor cu garnituri respirabile din bumbac te poate mentine mai uscata si poate reduce mirosurile.

Sentimentul de pregatit cuibul pentru bebelus

In ultimele zile ale sarcinii, s-ar putea sa ai un sentiment ciudat - care se numeste sindromul cuibului. Adesea, asta inseamna ca ai brusc multa energie si simti o puternica dorinta de a face curat si pregati casa pentru venirea bebelusului. Este in regula, dar nu exagera!

Contractii Braxton Hicks

Contracțiile Braxton Hicks sunt ca o proba de microfon ...muschii uterini se flexeaza in pregatirea marelui job care va urma - nasterea. Insa, cu toate ca sunt greu de deosebit de cele reale - ale nasterii - nu sunt suficient de puternice pentru a-ti impinge copilul spre iesire.

Citeste aici cum se pot monitoriza contractiile reale care anunta nasterea.

Urinarea frecventa devina aproape insuportabila...

Este intr-adevar ca ai mai avut asta si in primul trimestru de sarcina dar acum nu mai este vina hormonilor ci se intampla pentru capul bebelusului apara pe vezita ta urinara. Eh... ce nu face mami pentru bebelusul sau? Oricum ar fi, nu redul lichidele.
In schimb, goleste-ti vezica cat mai complet si fa cat mai des exercitii Kegel, care vor consolida muschii pelvieni.

 Sanii in timpul sarciniiOboseala | Urinare frecventa | Greata | Constipatie | Dureri de cap

Ai intrebari despre sarcina ta, despre ce este normal in saptamana 36 de sarcina?

Pune o intrebare in sectiunea noastra de intrebari si primesti raspuns atat de la alte mamici cat si de la expertii Desprecopii.com: Intreaba aici

Evenimentul saptamanii 36 de sarcina  

Avand doar o luna pana la nastere, bebe are toate simturile dezvoltate, chiar si simtul gustativ. Bebelusul tau poate sa respire, sa suga si sa inghita. La baietei, testiculele coboara in scrot. La fetite, ovarele ajung in pozitia finala numai dupa nastere.

Iar in timp ce bebelusul isi desavarseste perfectiunea, corpul tau se pregateste pentru misiunea urmatoare: nasterea.

Iata niste sfaturi personale pentru evenimentul nasterii care se apropie:

 Inainte cu o saptamana (asta deoarece nu se stie niciodata daca ai calculat corect sau daca bebe nu este nerabdator sa iasa) de data probabila a nasterii, epileaza-te. In nici un caz cu ceara! Foloseste lama de ras, crema sau aparatul de epilat - pentru zonele mai putin sensibile.

Nu in ultimul rand, nu uita sa te incalti cu o pereche de sosete calduroase (indiferent de anotimp), inainte de a intra in sala de nasteri. In timpul travaliului si dupa nastere ti se va face foarte frig, chiar daca afara sunt 39 de grade.

Si tot pentru "novice": extragerea placentei mai dureaza vreo jumatate de ora si este putin dureroasa. Apoi, daca ti s-a facut o epiziotomie, va mai dura si coaserea ei cel putin un sfert de ora (depinde de indemanarea medicului).

Cu cel putin doua saptamani inainte aranjeaza-ti parul. Cea mai potrivita tunsoare ar fi cea cu parul pana la umeri: nici prea lung, nici prea scurt, usor de pieptanat si spalat. Nu experimenta tunsori noi, pentru ca s-ar putea sa fii dezamagita si sa iti fie mai greu sa-l aranjezi la repezeala (cand bebe plange...)

Daca iti veti pregati bagajul de spital cu mult timp inainte de nastere, nu uita sa cumperi capotul, camasa de noapte (cu o deschizatura sau nasturi in fata, pentru alaptat) si papuci cu un numar mai mare. Sa nu crezi ca imediat dupa nastere vei fi la fel ca inainte. 

♦ 50 de intrebari si raspunsuri despre sarcina - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie să știi despre sarcină

Pentru ca in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa cream o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invitam sa descarci aceasta aplicatie (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala.  In sectiunea SARCINA veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Noiembrie 2022)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2022




Ai un jurnal de sarcina?

Un jurnal de sarcina, poate fi o colectie de amintiri dragi si hrana sentimentala. Va veni un moment cand iti va fi dor de aceste zile. Citeste aici ce au scris in BLOG alte mamici in saptamana 36 de sarcina

Tine un Jurnal de Sarcina la Desprecopii pentru ca este foarte special. Mii de mamici ne-au multumit pentru acest sfat. Citeste pe larg: De ce sa tii un jurnal de sarcina

Tine si tu un jurnal al sarcinii tale la Desprecopii.com si poti primi gratuit Geanta Bebelusului!


Socializeaza cu alte gravidute

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, Aici vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Discutii cu mamici, FORUM Desprecopii.com

Forum Desprecopii

Alege săptămâna ta de sarcină:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Miruna
    Mirunatrimis la 15/9/2021

    Al doilea control la care am facut si test fetal non-stres, bebelusul abia mai are loc in burtica iar miscarile nu mai sunt atat de dese, pentru ca se pregateste sa iasa. Cantareste in jur de 2,5 kg si tot ce imi doream era sa aiba macar 3 kg la nastere. Cat despre mine, toata noaptea am nevoie la toaleta din cauza urinarilor frecvente, simt o presiune pe vezica si chiar durere a ligamentelor, semne ca ma pregatesc de nastere, sau mai bine zis corpul se pregateste. Sunt prezente si contractiile false si incerc sa nu le confund cu cele reale. Mai este putin si vine bebe!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lunca maria
    Lunca mariatrimis la 27/8/2021

    Buna ziua , viitoare mamici , eu sunt Maria am o varsta mai micuţa decat a voastra , am doar 16 ani însa va spun ca sunt însarcinata in 36 saptamâni si mi-am dorit foarte mult acest copil ! Minunea ce creste in mine este baieţel ! Vreau sa va spun ca mi-am dorit acest copil foarte mult pentru ca la varsta de 11 ani am avut un chist ovarian pe ovarul drept , si toti dodtori spuneau ca nu o sa mai pot face copii findca si daca sa vindecat mi-a ramas o cicatrice ce nu mai poate fi tratata , la timpul ala nu imi statea mie capul la asa ceva , insa la varsta de 15 ani am spus ca vreau un copil , am asteptat timp de 5 luni sa raman insarcinata si in momentul in care am aflat ca sunt ( eram cu testul de sarcina in mâna ) am fost cea mai fericita , stiu ca poate unele dintre voi ma considerati micuţa , însa mai bine mai devreme decat niciodata! Baiatul meu creste tot mai repede , e foarte activ , cand îl simte pe tati lui ,e cel mai jucauş parca joaca fotbal , îl iubesc foarte mult si îmi doresc sa fie sanatos cand il voi naşte! Va doresc o zi buna si o nastere cat mai usoara tuturor!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Maria
    Mariatrimis la 4/12/2020

    suntem in saptamana 35 la a doua nastere de 6 ani diferenta asa a fost sa fie zic mult mai greu decât la prima sarcina joasa cu multe dureri de burta de spate si altele multe ovule si vitamine perfuzi pt a putea duce sarcina la termen dar fericiti si abia astept sai vad fata imi curg lacrimile de emotie scriind aceste rânduri ii multumesc la Dumnezeu ca am ajuns atât de aproape cu bine

    Raspunde la acest comentariu
  4. Maria
    Mariatrimis la 4/12/2020

    suntem in saptamana 35 la a doua nastere de 6 ani diferenta asa a fost sa fie zic mult mai greu decât la prima sarcina joasa cu multe dureri de burta de spate si altele multe ovule si vitamine perfuzi pt a putea duce sarcina la termen dar fericiti si abia astept sai vad fata imi curg lacrimile de emotie scriind aceste randuri ii multumesc la Dumnezeu ca am ajuns atat de aproape cu bine

    Raspunde la acest comentariu
  5. Cristina
    Cristinatrimis la 23/4/2019

    Bună ziua, am întrat și noi în săptămâna 36 😁, deși este a doua sarcină sunt la fel de emoționată. Cei drept fiecare sarcină este diferită una de alta. Așteptăm cu nerăbdare fetita, desigur cel mai nerăbdător este frățiorul. 😍

    Raspunde la acest comentariu
  6. paula
    paulatrimis la 8/10/2012

    Adriana, daca ai citit mesajul postat de Dalia ai putut observa greselile gramaticale (meau, bae, cas, esise, etc) ceea ce te duce cu gandul ca nu prea a fost la scoala! in rest sanatate va doresc la amandoua!

    Raspunde la acest comentariu
  7. Adriana
    Adrianatrimis la 28/8/2012

    Nu inteleg ...comentariul "dalia mergi intai pe la scoala si apoi gandeste-te sa faci copil. cu un copil vin foarte multe responsabilitati. copilul nu este o jucarie "...ce legatura are scoala cu facutul copiilor?...ca doar nu e minora are 23 de ani. Draga Dalia mult succes in a avea un bebe si sa te bucuri de el. Pt Lorena....ce sa zic....succes cu scoala si sa invete ceva la scoala ....cum ar fi nu sa faca comentarii deplasate si fara logica.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Loredana
    Loredanatrimis la 22/8/2012

    dalia mergi intai pe la scoala si apoi gandeste-te sa faci copil. cu un copil vin foarte multe responsabilitati. copilul nu este o jucarie.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Dalia
    Daliatrimis la 10/1/2012

    Buna ma numesc Dalia si am 23 de ani ....Am avut multe incercari pt a avea un bebe si acum au aparut cateva simptome ciudate pt mine -ami este foame foarte des -rar greata-merg des la bae...Desi am facut n ori teste de sarcina nu meau dat nici unul un raspuns cas fi insarcinata si asta mi se pare ciudat .....Simt ca este ceva acolo in burtica acum cateva zile am avut mici dureri Nustiu ce sa spun a trecut o luna de cand am facut testul si atunci esise negativ :-??Nu ma pricep prea bine ce trebue sa fac nam avut coii pana acum si ami doresc tare mult un bebe

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII