LUPTÄ‚

CU RĂCEALA


11 sfaturi ca sa "tineti departe" raceala si gripa

In fiecare an, in sezonul rece si nu numai, foarte multa lume raceste in repetate randuri. Chiar si o forma simpla de raceala se poate complica si totusi putini sunt cei care se gandesc sa previna raceala si gripa si sa se protejeze. Multi prefera sa trateze raceala doar atunci cand apare.

Imunogrip recomanda sa se mearga pe preventie pentru ca o astfel de abordare va face ca stilul de viata al oricarei persoane sa devina mai sanatos. Prin cresterea rezistentei organismului si stimularea in mod natural a sistemului imunitar , incidenta racelilor scade si durata perioadei de convalescenta poate fi redusa.

Iata cateva sfaturi care ii pot ajuta si pe parinti si pe copii in lupta cu raceala si gripa:

#1 Invatati copii sa se spele cat mai des pe maini
Majoritatea virusurilor care cauzeaza raceala si gripa se raspandesc prin contact direct. Virusurile pot trai ore intregi, uneori chiar si saptamani, pana sa fie preluati de o alta persoana. Asa ca invatati copiii sa se spele cat mai des pe maini. Sau, si mai bine, folositi un lichid de curatat mainile pe baza de alcool.

#2 Nu-i lasati sa-si atinga fata cu mainile
Virusurile care cauzeaza raceala si gripa intra in organism prin ochi, nas sau gura. Principalul mod prin care copiii iau o raceala sau o transmit mai departe parintilor e prin atingere. Deci, cat mai putin contact cu mainile nespalate in sezonul rece.

#3 Dati-le cat mai multe lichide
De preferat apa plata, care curata organismul, indeparteaza toxinele si ii rehidrateaza. Daca un adult are nevoie cam de 8 pahare de lichide pe zi, un copil ar trebui sa bea cam 6. Si cum va dati seama daca se consuma destule lichide? In functie de culoarea urinei: daca e aproape fara culoare, inseamna ca s-a baut destul, daca culoarea este de un galben inchis, ar mai fi nevoie de ceva lichide.

#4 Aveti grija sa iasa cat mai mult in aer liber
Exercitiile de aerobic cresc ritmul cu care inima pompeaza sangele, ceea ce face ca ritmul respiratiei sa creasca si astfel sa se produca mai repede transferul oxigenului din plamani in sange. De asemenea, corpul se incalzeste si va transpira. Dar nu va speriati, pentru ca aceste procese ajuta la tonifierea celulelor care au un rol important in distrugerea virusurilor. Deci, lasati-i sa alerge, sa se dea cu bicicleta si sa joace fotbal chiar si cand e frig afara.

#5 Invatati copiii sa-si sufle nasul corect
E important ca atunci cand racesc sa-si sufle nasul pentru ca prin mucoasa se elimina secretii bacteriene. Dar sa nu o faca cu putere pentru ca presiunea va face ca urechea sa-i doara. Modul corect de suflat nasul este urmatorul: apasati cu degetul pe o nara in timp ce suflati incet in cealalta. Si da, spalati-va pe maini dupa ce va suflati nasul.

#6 Dati-le lichide calde
Lichidele calde reduc congestia nazala, previn deshidratarea si calmeaza membranele inflamate din gat si nas.

#7 Puneti-le sub cap o perna in plus
Asta ii va ajuta sa respire mai usor si le va irigara caile nazale. Pozitionati pernele astfel incat sa nu formeze un unghi inconfortabil.

Si pentru ca si adultii racesc ...

#8 Renuntati la fumat
Conform statisticilor, fumatorii racesc mai des si au simptome care se manifesta mai puternic decat la nefumatori. Chiar si fumatul pasiv afecteaza sistemul imunitar deoarece fumul de tigara usuca caile nazale si paralizeaza cilii. Cilii sunt firisoare delicate aflate in nas si in plamani, care se misca in mod constant pentru a capta virusii din caile respiratorii. Si, conform expertilor, o singura tigara poate paraliza acesti cili intre 30 si 40 de minute.

#9 Consumati mai putin alcool
Este dovedit stiintific ca alcoolul afecteaza activitatea sistemului imunitar. De aceea, cei care consuma mai mult alcool sunt mai predispusi la infectii si la complicatii secundare. Si in plus, alcoolul deshitradeaza mai mult organismul decat il poate hidrata.

#10 Relaxati-va cat mai des
Invatati sa va relaxati si veti putea activa sistemul imunitar oricand aveti nevoie. Atunci cand va relaxati numarul leucocitelor, adica a celulelor cu rol de aparare impotriva virusurilor, creste.
Ca sa va relaxati va puteti imagina ceva care va place si va calmeaza. Faceti asta timp de 30 minute pe zi in decurs de o luna. Si tineti minte, relaxarea se poate invata pe masura ce o practicati. Dar asta nu inseamna sa nu faceti nimic. Cei care incearca sa se relaxeze, dar se plictisesc, nu inregistreaza nicio modificare in compozitia chimica a sangelui.

#11 Evitati zborul cu avionul
Astfel evitati un stres suplimentar pentru caile respiratorii, cauzat de schimbarea presiunii aerului. Si, de asemenea, raceala va poate afecta timpanele din cauza diferentelor de presiune de la decolare si aterizare. Dar daca totusi nu puteti folosi alt mijloc de transport, luati un decongestiv si un spray nazal pe care sa il utilizati inainte de decolare si aterizare. Si mestecatul gumei poate ajuta.

Tineti minte: uneori o raceala severa se poate manifesta la inceput ca una mai usoara, iar infectiile minore pot duce la ceva mai grav. Daca simptomele se agraveaza, consultati un medic.

CE DISCUTAM PE FORUM

Cum ii "convingeti" sa stea cu caciula pe cap?

Ce faci iarna ca sa-l protejezi pe cel mic de raceli?

Folositi produse naturiste pentru copii?