LUPTĂ

CU RĂCEALA


Întrebări pe care poate nu ţi le-ai pus despre gripă şi răceală - Partea a II-a


Cum putem preveni contactul cu virusurile?

Exista peste 200 de virusuri care produc raceala si nu sunt aceleasi cu cele care produc gripa. Cea mai eficienta cale de a preveni un contact direct este igiena personala corespunzatoare. Spalatul mainilor cu apa si sapun timp de 15 secunde, de mai multe ori pe zi reprezinta cea mai importanta cale de preventie a contactului cu virusurile. Cand pregatim masa, dupa ce mergem cu mijloacele de transport in comun, dupa ce punem mana pe obiecte atinse se altii (la servici, telefoane, calculatoare), este important sa nu uitam sa ne spalam pe maini.

Cat “traieste” un virus de raceala?

in principiu, virusii racelii rezista in aer liber aproximativ doua ore, cei ai gripei cam trei. De aceea, este importanta o curatare adecvata a spatiilor in care stam (casa, birou, colectivitati pentru copii) si o dezinfectare a suprafetelor cu care intram in contact. Sunt masuri ce scad sansele de a contacta un virus. De asemenea, aerisirea corespunzatoare a acestor spatii contribuie la minimalizarea sanselor de a te imbolnavi.

Raceala poate fi o alergie mascata?

in mod normal, daca sunt doar stranuturi fara tendinte de febra si moleseala, poate fi o alergie. Persistenta acestor simptome pe o perioada mai lunga de 2 saptamani poate indica o afectiune alergica. De cele mai multe ori, in aceste cazuri este dificil de pus un diagnostic fara un consult medical de specialitate. Pentru ca cei care sunt predispusi la alergii sau care au astm racesc mult mai usor.

Antibioticele au vreun efect?

Gripa si raceala sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele sunt medicamente destinate infectiilor produse de bacterii. Antibioticele sunt eficiente numai in cazul in care aceste tipuri de afectiuni produc complicatii de tip infectios, de cele mai multe ori tot in sfera sistemului respirator: de exemplu sinuzita si otita.

Are sens sa stau in casa daca am racit?

Da. Pentru ca organismul are nevoie de odihna, acesta fiind un factor esential pentru o recuperare optima. in plus, in primele zile de raceala suntem contagiosi, deci putem transmite si altora virusul.

Cum pot preveni un episod de raceala sau gripa?

Nu exista o reteta de success valabila. Este important sa mentinem un regim de viata cat mai sanatos, cu o alimentatie corespunzatoare si un aport adecvat de lichide. De asemenea, o importanta deosebita revine reducerii consumului de alcool, cafea si tigari, factori ce pot contribui la un dezechilibru al organismului favorabil imbolnavirilor in sezonul rece.

CE DISCUTAM PE FORUM

Cum ii "convingeti" sa stea cu caciula pe cap?

Ce faci iarna ca sa-l protejezi pe cel mic de raceli?

Folositi produse naturiste pentru copii?