LUPTĂ

CU RĂCEALA


10 sfaturi pentru mamicile cu copii raciti

Sau cum sa ameliorezi starea de rau a celor mici.

In timpul sezonului rece in Europa se inregistreaza aproximativ un milion de copii raciti in fiecare luna, ceea ce poate determina multe de nopti fara somn, zile de boala si o stare generala de discomfort atat a copiilor cat si a parintilor.

Tratamentul unei raceli nu este cel specific viral ci se adreseaza ameliorarii simptomelor. In acest context tratamentul se adreseaza in mod direct efectelor produse de aceasta afectiune, si nu afectiunii virale in sine.

Pentru fiecare mamica este foarte important sa isi ajute copilul sa treaca mai ușor peste starea de boala și sa acționeze corect, astfel incat episodul viral sa se remita cat mai curand și complicațiile sa fie evitate atat cat poate fi posibil.

In acest context va prezentam cateva sfaturi care sa le usureze copiilor perioada de convalescenta si sa ii ajute si pe parinti sa se simta mai confortabil in aceasta situatie delicata.


Sfatul 1: Un aport nutritiv adecvat

Fiecare parinte este constient cat de importanta este o dieta echilibrata pentru copil, mai ales in aceste momente. Aportul adecvat de nutrienti asigura o buna functionalitate a organismului si a sistemului imunitar. De aceea, discutati cu el ce ar dori sa manace in aceasta perioada si incercati sa preparati mancaruri bogate in nutrienti si sucuri proaspete care sunt pe placul copilului.

Sfatul 2: Cat mai multe lichide

Nu trebuie neaparat sa le dam copiilor 8 pahare de apa pe zi, dar atunci cand sunt bolnavi ar fi bine sa-i tinem cat mai hidratati. O cantitate suficienta de lichide asigura un echilibru hidric adecvat si fluidizarea mucusului. Cand copiii racesc, pierderea de lichide este crescuta, astfel incat un aportul optim este esential. Acesta poate fi obtinut din apa, dar si din alte lichide cum ar fi supele calde sau ceaiurile.

Sfatul 3: Pastrati o umiditate corespunzatoare in camera

Folositi un vaporizator sau un umidificator care sa mentina o umiditate de 50%-60%, pentru ca aerul uscat inrautateste simptomele racelii. Trebuie sa schimbati apa destul de des si sa pastrati aparatul curat pentru ca este un mediu in care bacteriile se inmultesc rapid.

Sfatul 4: Suflati nasul corespunzator

Este foarte important pentru ca micutul sa elimine secretiile nazale constant pentru a preveni eventuale complicatii si a inlatura pe cat posibil starea de discomfort la respiratie.

Puteti sa umeziti caile nazale ale copiilor si cu ajutorul unui spray salin (ajuta si la fluidizarea mucozitatilor nazale si la o mai buna eliminare a acestora).

Sfatul 5: Asigurati o temperatura optima:

O imbracaminte adecvata si o temperatura corespunzatoare in camera in care sta copilul sunt un factor esential pentru senzatia de comfort in aceasta perioada.

Sfatul 6: Mentinerea unei igiene corespunzatoare

Reprezinta un factor important in prevenirea episoadelor recurente si a unor eventuale complicatii. Aveti grija ca micutul sa sufle bine nasul, sa utilizeze pe cat posibil servetele de unica folosinta, sa se spele corespunzator in aceasta perioada.

Sfatul 7: Limitarea efortului fizic

Efortul fizic slabeste organismul in aceste perioade critice, de aceea este indicata o odihna adecvata si un minimum de efort. Acum este un moment optim sa fie rasfatati cu filmele preferate si desene animate.

Sfatul 8: Incurajati activitatile preferate

Nu-i alintati mai mult decat este cazul, dar nici nu incercati sa le refuzati micile capricii. Datorita situatiei in care se afla, starea lor este destul de labila, deci ar fi de preferat sa-i faceti sa zambeasca cat mai mult timp. Vor uita astfel de durerile bolii si se vor concentra pe lucrurile care le plac.

Sfatul 9: Medicamentele

Medicamentele de racela sunt cel mai des utilizate pentru ameliorarea simptomelor si diminuarea sezantiei de discomfort. Pot fi utilizate antiinflamatoare, antitusive si decongestionante, dar intotdeauna in conformitate cu indicatiile de pe prospect si ale medicului. Cititi cu atentie prospectul si nu administrati copilului medicamente decat in dozele recomandate.

Sfatul 10: Cereti sfatul medicului privitor la suplimente

Puteti apela la suplimente precum cele cu vitamina C, Echinacea sau cu zinc. Este recomandat sa cereti sfatul medicului in utilizarea acestor suplimente pentru a nu interactiona cu alte medicamente prescrise.

CE DISCUTAM PE FORUM

Cum ii "convingeti" sa stea cu caciula pe cap?

Ce faci iarna ca sa-l protejezi pe cel mic de raceli?

Folositi produse naturiste pentru copii?