LUPTĂ

CU RĂCEALA


Gripa sau raceala? Cum le deosebim?

Ce este gripa?

Gripa este o afectiune respiratore contagioasa cauzata virusurile din familia influenza, avand caracter sezonier, de regula intalnita mai frecvent de la inceputul toamnei pana primavara.

Gripa are diferite grade de severitate ce depind de mai multi factori, insa grupele de varsta cu un grad de risc crescut al complicatiilor si al formelor severe sunt copii, mai ales cei cu varsta mai mica de 2 ani, batranii cu varste peste 65 de ani si persoanele cu afectiuni cronice. Majoritatea persoanelor ce contacteaza astfel de virusuri se vindeca complet in aproximativ in 1-2 saptamani, insa mai ales copii, batranii si persoanele care au probleme cornice de sanatate pot suferi complicatii grave, ce le pot ameninta chiar viata.

Ce este raceala?

Pe de alta parte, raceala este o afectiune a cailor respiratorii superioare. Aceasta afectiune este contagioasa, cauzata de tipuri diferite de virusuri, cele mai frecvente fiind rinovirusurile. Organismul nostru nu poate dezvolta rezistenta la toate aceste virusuri si, din acest motiv, racelile niste afectiuni frecvente si recurente. Racelile pot dura de la 2-3 zile pana la o saptamana. Nu sunt afectiuni grave insa se pot complica cu o infectie bacteriana ce poate necesita un tratament antibiotic ulterior.

Sa fie raceala sau gripa?

Iata cateva simptome dintre cele mai intalnite in cazul racelilor si gripelor:

RACEALA GRIPA
Tuse Febra insotita sau nu de frisoane
Dureri de gat Slabiciune / Dureri musculare
Secretii nazale abundente Tuse persistenta
Dureri de cap Dureri de gat
Stare generala de rau Secretii nazale abundente
In general nu sunt insotite de stari febrile Dureri de cap
Scaderea poftei de mancare Stare generala de rau
  Scaderea poftei de mancare

Simptomele gripei apar brusc si includ febra 37,5 C si 40 C, continua sau intermitenta, ce poate fi insotita si de frisoane. Pot aparea dureri musculare, mai ales la nivelul spatelui, bratelor sau picioarelor, dureri de cap, dureri ale globilor ocular, tuse uscata, neproductiva, secretii nazale abundente si dureri de gat sau senzatie de uscaciune a gatului, precum si o senzatie generala de rau si scaderea poftei de mancare.

De obicei racelile nu sunt insotite de episoade febrile, mai degraba este prezenta o stare subfebrila. Simptomele debuteaza la 1-3 zile de la contact.

Aspecte comune

Atat gripa cat si raceala sunt afectiuni sezoniere, iar frecventa episoadelor si gravitatea simptomelor difera de la un individ la altul.

In ambele cazuri pot aparea complicatii cu diferite infectii bacteriene, mai ales datorita scaderii sistemului imunitar, dar ai afectiunilor preexistente acolo unde acestea sunt prezente.

Formele cele mai severe sunt intalnite la grupele cu risc crescut, batranii peste 65 de ani, copii, in special cei cu varsta mai mica de 2 ani, precum si persoanele cu afectiuni cronice.

CE DISCUTAM PE FORUM

Cum ii "convingeti" sa stea cu caciula pe cap?

Ce faci iarna ca sa-l protejezi pe cel mic de raceli?

Folositi produse naturiste pentru copii?