Mihai Albu: Lucrez pentru oameni celebri şi nu numai…

Mihai Albu: Lucrez pentru oameni celebri şi nu numai…

Mihai Albu: Lucrez pentru oameni celebri şi nu numai…

  • Vedetele îl vizitează la fel de des cum se duc la sala de forţă sau la casa de modă. Cu toate astea, designer-ul Mihai Albu nu se consideră celebru. Ci doar o persoană cunoscută, care lucrează pentru oameni celebri şi nu numai. SuperEva vă oferă în exclusivitate un interviu cu cel mai cunoscut dintre arhitecţii de pantofi…

A început cu mărţişoare şi felicitări, brăţări şi curele, poşete şi portofele pentru Fondul Plastic. A trecut apoi la pantofi şi sandale şi până la urmă a renunţat la arhitectură pentru design-ul de obiecte.

După 20 de ani, i-a încălţat pe Lucreţia Borgia, pe Marchizul de Sade şi încă vreo cinci femei în tranziţie. Desigur, e vorba de personajele din piesele de teatru cu aceleaşi nume. 

Ce poate să spună o pereche de pantofi despre cel care o poartă?

Perechea de pantofi poate să spună dacă este bine aleasă in funcţie de felul în care este îmbrăcat cineva. Dacă este bine acordată acea pereche de pantofi ţinutei întregi. Degeaba ar purta o rochie foarte frumoasă, care vine foarte bine, preţioasă, bine lucrată, cu tăieturi fine, cu elemente rafinate, dacă încălţămintea nu este pe măsură, să o pună în valoare. Pe când dacă o ţinută este să zicem mai seacă, rochia nu este extraordinar lucrată sau nu îi vine foarte bine, poate fi salvată prin încălţăminte. Accesoriile contează de multe ori mult mai mult decât ne putem închipui. Dacă accesoriile nu sunt pe măsura ţinutei, îţi dai seama că acea persoană nu a ştiut  să-şi arate personalitatea aşa cum este.
Cât de educaţi sunt românii la capitolul ăsta?

În ultima vreme sunt foarte educaţi. Chiar revistele de specialitate şi cele glamour şi ziarele şi site-urile sunt pline de informaţii, promovează tendinţele internaţionale, tendinţele de la noi, promovează designerii de la noi, sunt şi multe emisiuni la TV…

Sunt însă şi foarte multe emisiuni de cancan sau ziare de cancan în care cineva foarte bine îmbrăcat e dat de exemplu ca fiind foarte prost îmbrăcat. Asta nu poate decât să dea înapoi acea cultură şi acea intenţie a cuiva de a se informa pentru că nu mai înţelege nimic.

De ce colecţionează vedetele pantofi?

Nu ştiu dacă pornesc cu ideea asta de la inceput, să îmi iau cât mai mulţi pantofi. Pur şi simplu au posibilităţi materiale şi în momentul în care ajung în magazin sau la un designer şi au o anumită ţinută şi un anumit eveniment la care trebuie să participe, îşi comandă ce le place sau dacă văd ceva ce le place foarte mult, îşi cumpără… fie că-i poartă fie că nu-i poartă.

La un anumit nivel dacă porţi un pantof sau o rochie, sau orice piesă vestimentară apari la o emisiune sau la un mare eveniment… Nu o mai poţi purta a doua oară. Rămâne rochia… rămân şi pantofii, rămâne şi geanta poate. Ar fi urât din partea lor să apară la alt eveniment îmbrăcate la fel sau cu aceeaşi piesă. E un fel de obligaţie la un anumit nivel. La câte evenimente participă… tot atâtea ţinute, atâtea genţi, atâţia pantofi… Asta este.


Ce trebuie să asortăm? Geanta la pantofi sau pantofii la curea?

Nu trebuie neapărat asortate! Eu am alt principiu. Pentru ocaziile speciale, atunci când ţinuta o cere şi eticheta o cere, evenimente cum ar fi o nuntă sau o gală, se impune ca încălţămintea să fie asortată genţii. Dar numai la evenimente speciale. Nu ziua, în nici un caz.

Ziua se pot aborda tot felul de alte stiluri, freestyle - în care nici o piesă vestimentară nu se potriveşte cu cealaltă dar împreună dau bine, este o modă foarte lejeră din punctul ăsta de vedere dar pentru seară, la o rochie specială să nu se potrivească geanta cu pantofii mi se pare mie o chestie de prost gust.

Cea mai pretioasă pereche de pantofi…

Cei mai preţioşi pantofi au fost de fapt sandale… sunt cele făcute pentru soţia mea la nuntă: dintr-un val fronsat, cu cristale Swarowsky, de forma unor cruciuliţe, câte cinci la fiecare picior. Călcâiul era tot îmbrăcat în pietre, tocul avea montura de cristale, şi se legau pe gleznă cu o panglică din satin bordat cu fir auriu.

Au fost clienţi în decursul timpului care au ales modelele pe care le-am propus din materiale foarte speciale de ex din voal brodat cu mărgele cu paiete cu tot felul de elemente… un metru din materialul acesta lucrat manual costa foarte foarte mult – 10 milioane metrul, sunt materiale de 7-800 de euro metrul liniar din care se fac rochiile de fapt se ia o bucată mai mică… O pereche de pantofi se face dintr-o fâşie de 20 de cm pe lăţimea materialului. Dacă e 20 de mil metrul liniar şi eu am luat a 5-a parte din 20 de milioane, dintr-o dată atât costa materialul dar fiind aşa de încărcat, are nevoie de un suport pe măsură. Toate materialele costă şi acelea şi atunci o pereche de pantofi preţioşi poate să ajungă şi la 20 de milioane.

Şi totuşi ce anume este atât de special la pantofii semnaţi Mihai Albu?

Încălţămintea pe care o fac eu nu este o încălţăminte obişnuită, încerc tot felul de artificii novatoare, chiar şi la genţi, tot felul de lucruri pe care nu le-a mai încercat nimeni. Nici eu nu ştiu cum să fac şi trec prin diverse încercări. Uneori ies, alteori nu ies, uneori se porneşte pe pistă total greşită, folosesc tot felul de materiale, uneori neotodoxe pentru încălţăminte şi genţi, ca de exemplu materialele rochiilor: dantelă, voal brodat… Voalul brodat e pentru rochii, pentru corsete, în nici un caz pentru încălţăminte şi atunci găsesc tot felul de metode de a face să arate ca şi cum ar fi parte din ţinută, din rochie, dar cu tot suportul şi bagajul tehnic de la încălţăminte.

Câţi clienţi aveţi?

Lucrez în fiecare sezon  unicat vreo 400 de produse şi încă  vreo o mie de mică serie pentru magazinele ce îmi poartă numele. Am patru magazine, 2 în Bucureşti, unul la Timişoara şi unul la Braşov dar intenţionez să mai deschid în iaşi, în Constanţa, Tg Mureş, Cluj… probabil în toamnă vor fi deschise.

Nu se lucrează în fiecare lună, se lucrează pe sezon, în momentul în care îmi lansez colecţia arăt ce se poate face, fac o prezentare de modă şi arăt tendinţele. În sezonul următor fac tot felul de interpretări la ce am prezentat. Asta este strategia mea. Orice model pe care îl concep poate să rămână aşa cum l-am conceput sau poate să prindă tot felul de alte elemente, chiar să treacă în altă temă: în funcţie de culoare, de înălţimea de toc, dacă apare o platformă sau există posibilitatea ca la un anumit model să lucrez pe alt calapod decât l-am lucrat prima dată. Şi atunci el se schimbă, din start, devine cu totul şi cu totul altceva.

Am tot felul de accesorii. Vedeţi, accesoriile la rândul lor au accesorii. Mici bijuterii care pot să apară sau nu pe încălţăminte. Poate să fie o încălţăminte mai elaborată din linii, din tăieturi şi există încălţăminte in care focusul se face pe accesorii, pe acele elemente tip bijuterie, în aşa fel încât creaţia să apară ca o bijuterie… Încălţămintea pe post de bijuterie. Sau Geanta pe post de bijuterie. Chiar aşa am lansat în ultima vreme această direcţie: atunci când vezi o pereche de pantofi să pară aşa de bine proporţionaţi, atât de studiaţi şi echilibraţi încât să pară o bijuterie.

Care este piaţa dumneavoastră de desfacere?

Am multe cliente din afară care sunt ori românce plecate ori prietenele lor, multe persoane au intrat pe site şi şi-au dat seama că e ceva deosebit şi au comandat. Numărul lor nu e impresionant, întotdeauna se joacă această carte: se miră de preţurile mici li se pare că e ceva în neregulă  dacă e sub 1000 de euro o pereche.

Cum vă împăcaţi cu celebritatea?

Eu sunt doar cunoscut şi recunoscut pentru anumite produse pe care le fac. Eu lucrez pentru oameni celebri şi nu numai. Pentru acei care se respectă, pentru cei care vor să aibă ceva personalizat, care să-i reprezinte, care să-i pună în valoare, ceva care să spună ceva din interiorul lor. Se potriveşte ca mulţi dintre clienţi să fie celebri. Eu sunt doar în slujba lor. 

Mai multe despre Mihai Albu si colectiile sale fantastice de incaltaminte aici: https://www.mihaialbu.ro

  Locul unde comentam cu placere:

 Moda si fitze :)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII