Importanta discutiilor despre igiena intima

Importanta discutiilor despre igiena intima

Importanta discutiilor despre igiena intima

  • Considerata de unii doar o etapa in dezvoltarea organismului uman, marcata de multiple schimbari hormonale, asteptata cu emotie de parinti care se simt coplesiti de felul in care propriii copii se transforma in oameni mari, perioada pubertatii este, cu siguranta, una dintre cele mai delicate din existenta fiintei umane, atat fizic cat si emotional.

Importanta discutiilor despre igiena intima     

Parintii au un rol extrem de important
Discutiile despre igiena intima sunt minimalizate la maxim...
Pubertatea copilului, ghid pentru parinti

Considerata de unii doar o etapa in dezvoltarea organismului uman, marcata de multiple schimbari hormonale, asteptata cu emotie de parinti care se simt coplesiti de felul in care propriii copii se transforma in oameni mari, perioada pubertatii este, cu siguranta, una dintre cele mai delicate din existenta fiintei umane, atat fizic cat si emotional.

Parintii au un rol extrem de important

Ca parinti, avem un rol extrem de important in felul in care copiii nostri, ajunsi in aceasta etapa a vietii, invata sa faca fata unor noi provocari si sa se acomodeze cu ideea ca fiinta umana se maturizeaza din toate punctele de vedere, cu tot ce presupune acest lucru. De aceea, poate ca un prim pas in a ne indeplini cu succes misiunea de ghizi prin viata, ar fi acela de a ne aminti de felul in care am comunicat sau nu noi insine cu propriii parinti. Ce ne-au spus despre pubertate, ce ne-au ascuns, ce am fi vrut sa aflam de la ei si nu din alte surse…? Ce probleme am depasit cu sau fara ajutorul lor si cat de mult ne-au ajutat sau nu informatiile de care am beneficiat intr-un mod sau altul... O astfel de retrospectiva, daca este facuta in cel mai onest mod posibil, poate fi un bun punct de plecare in asumarea propriului rol de parinte de copil ajuns la varsta pubertatii. Pentru unii parinti, discutiile  pe teme pe care le presupune trecerea in aceasta etapa a vietii raman, din nefericire, intr-o zona tabu, din care, eventual reusesc sa iasa doar pentru a da informatiile esentiale, dar mult prea vagi.

/Images/mama-si-adolescenta-discutand.jpg

Gandul ca trebuie sa discuti cu propriul copil despre sex si despre aspectele corelate cu aceasta tema nu este prea confortabil. Si asta ne face adesea sa trecem poate cu prea multa usurinta peste detalii importante pe care ar trebui sa le discutam cu adolescentii inainte ca ei sa le afle in alte moduri, uneori brutale sau dificil de inteles. Cu siguranta exista si parinti care discuta despre ele, insa ceva din intuitia mea de mama de preadolescenta imi spune ca acestia sunt foarte putini... Si daca aveti impresia ca bat campii, ganditi-va... cati dintre parinti le vorbesc copiilor, spre exemplu, despre masturbare?

Discutiile despre igiena intima sunt minimalizate la maxim...

In acest context, al unei pudori inexplicabile, peste care ar trebui poate sa ne impunem sa trecem, spre binele copiilor nostri, discutiile despre igiena intima la varsta pubertatii sunt si ele adesea, daca nu trecute cu vederea, minimalizate la maxim. Cu toate acestea, in ciuda opiniei generale, care asociaza discutiile despre igiena intima cu cele despre sex, o conversatie pe aceasta tema, a igienei feminine este adesea chiar foarte usor de purtat si foarte confortabila atat pentru mama, cat si pentru fiica. Pentru a o pregati, ai putea incepe printr-o revizuire a propriilor obiceiuri de igiena intima. Pentru tine au devenit, cu siguranta, de-a lungul anilor o rutina… Este insa important sa constientizezi faptul ca pentru fiica ta sunt lucruri noi, care o deruteaza si dau adesea un puternic sentiment de jena. Incearca sa treci peste propriile prejudecati de orice natura si fa-o sa se simta confortabil in discutia pe care o aveti. Da-i toate detaliile necesare despre ceea ce trebuie sa faca, oferindu-i solutii pentru eventuale situatii critice in care s-ar putea simti jenata. Explica-i nu doar detaliile fizice, ci si faptul ca stresul ei este absolut normal, atunci cand vine vorba de aceste aspecte intime. Trebuie sa o faci sa aiba incredere in sine si sa inteleaga ca ceea ce i se intampla face parte din evolutia fireasca a unei femei, ca nu este nimic in neregula cu corpul ei si ca nu trebuie in niciun caz sa se simta… murdara.

Daca esti mamica de pre-adolescenta si ai inca indoieli asupra propriei capacitati de a face fata unei astfel de discutii, despre igiena intima, si despre alte aspecte legate de varsta pubertatii, poate ca ar fi timpul sa renunti la ele. Orice zi poate fi ziua in care poti incepe aceasta conversatie delicata. Poate, chiar azi, de ce nu?

Pubertatea copilului, ghid pentru parinti:

Despre menstruatie. Cum discutam cu fetita noastra despre acest eveniment din viata ei

Despre menstruatie. Cum discutam cu fetita noastra despre acest eveniment din viata ei

Despre menstruatie un ghid pentru mamici de fetite.Prima discutie mama-fiica despre menstruatie este un punct de reper al adolescentei. Atunci cand ii vei vorbi fiicei tale despre menstruatie trebuie…

Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme

Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme

Baietii ating pubertatea cu 2 ani mai repede decat o faceau pana acum, iar unii incep sa arate primele semne de maturizare de la 6 ani, sustin medicii.

8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Petrecerea timpului cu parintii nu este una dintre activitatile considerate "cool" de catre marea majoritate a adolescentilor. Dar Anne Marie Gabriel, psihoterapeut din Toronto, spune ca…

Comunitate, Forumuri recomandate

Pentru a intilni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com:

 Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

autor: redactor Desprecopii.com A.G.  Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII