Tulburările digestive la copii. Iată ce poate însemna durerea de burtică după localizarea durerii - sfatul medicului

Tulburarile digestive la copii. Iata ce poate insemna durerea de burtica dupa localizarea durerii - sfatul medicului

Tulburările digestive la copii. Iată ce poate însemna durerea de burtică după localizarea durerii - sfatul medicului

Tulburările digestive, indigestia, intoleranța alimentară, diareea sunt afecțiuni frecvente în rândul celor mici.  Copiii pot avea indigestie ("le-a picat ceva greu") dacă au mâncat prea repede și prea mult – în acest caz, indigestia fiind maniera stomacului de a spune că nu suportă un flux atât de mare și de rapid de alimente. Indigestia mai poate apărea și atunci când micuții mănâncă prea gras, prăjit, prea condimentat sau combină diferite feluri de mâncare. 🍔🍟🌶️

Auzi des - "mami, mă doare burtica"? Durerile de burtică ale copiilor sunt probleme comune ale copilăriei, însă durerile frecvente de burtă pot avea nevoie de sfatul medicului. 🩺💼

veti citi
Mami ma doare burtica
Cum putem evalua severitatea durerilor de burta sau stomac ale copilului
La ce trebuie sa fim atenti cand copilul spune ca il doare burta
Ce cauzează problemele digestive la copii in functie de locatia durerii

Mami ma doare burtica

Auzi des - mami ma doare burtica? Durerile de burtica ale copiilor sunt probleme comune ale copilariei insa durerile frecvente de burtă pot avea nevoie de sfatul medicului.

De cele mai multe ori, durerea de burtica sugereaza ca micutul trebuie sa viziteze toaleta. Dar de unde stim când problemele de burtă semnalează ceva mai grav?

Iată cum putem evalua severitatea durerilor de burta sau stomac ale copilului

Indigestia la copii apare de cele mai multe ori din cauza lipsei unui program bine stabilit al meselor, din cauza faptului ca micutul nu mesteca foarte bine alimentele sau pentru ca nu are o pozitie corecta atunci cand sta la masa.

Tulburarile digestive la copii sunt aceleasi cu cele ale adultilor si se manifesta prin: indigestie, senzatie de preaplin, disconfort gastric, balonare, eliminare de gaze, greata, varsaturi.

Dureri frecvente sau cronice de burtica ar putea indica faptul că ceva în sistemul digestiv are nevoie de îngrijiri medicale. Trebuie sa luati in considerare faptul ca daca copilul spune ca il doare burtica sau stomacul  - ar putea fi vorba dspre o durere care provine dintr-un organ din apropiere, precum apendicele (apendicita).

Situatia este diferită la copiii mai mici. O fetiță poate spune că o doare burtica dar ceea ce spune cu adevărat este că are o mișcare intestinală și trebuie să folosească toaleta. Daca dupa asta se joaca fara probleme, e semn ca e bine.

La ce trebuie sa fim atenti cand copilul spune ca il doare burta

Copiii mai mici de 8 ani nu pot fi capabili să diferențieze între durerile de stomac și tipul de durere care necesita asistență medicală urgentă. Atunci insa trebuie sa insistam sa vedem unde este durerea. Dacă indică partea din dreapta jos, este posibil să fie nevoie să meargă la urgente pentru apendicită. Deci, dacă durerea copilului  persistă, ar trebui să retineti si sa urmariti alte simptome.

Unele dintre semnele care arata ca stomacul copilului are nevoie de investigatii urgente la medic sunt

- scaderea în greutate,

- febră,

- vărsături semnificative,

- diaree severă,

- sânge în scaun sau vărsături

- durere în abdomenul din dreapta sus sau jos. Dacă un copil are oricare dintre aceste simptome, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.

Ce cauzează problemele digestive la copii in functie de locatia durerii

 Dacă durerea este in zona abodominala din dreapta sus ar putea fi vorba despre o problema la vezica biliara, deși aceste probleme sunt rare la copii. Cele mai frecvente cauze sunt insa colita (inflamația intestinului gros) sau o iritare în prima parte a intestinului subțire.

Când durerile unui copil se află sub burtă,  cele mai frecvente cauze sunt sindromul intestinului iritabil, constipația, colita sau o reacție alergică. În aproximativ nouă cazuri este vorba despre un intestin iritabil sau dispepsie funcțională (indigestie fără o cauză cunoscută).

Simptomele sindromul intestinului iritabil, cum ar fi mișcările intestinale frecvente, apar adesea după mâncare și pot fi tratate cu modificări dietetice, medicamente sau probiotice. Dispepsia funcțională poate provoca simptome asemănătoare ulcerului, cum ar fi greață, vărsături, umplerea cu ușurință și balonare. Tratamentele includ medicamente care reduc acidul gastric.

Boala celiacă este o altă problemă de care pot suferi copiii. Provoacă o intoleranță pe tot parcursul vieții la gluten - care se găsește în grâu, orz, secară și unele ovaz - și poate provoca dureri abdominale, balonare și scaune libere sau dure. O schimbare dietetică este de obicei suficientă pentru a o trata.

Intoleranța la lactoză îngreunează organismul să proceseze eficient lactoza, zahărul care se găsește în lapte și alte produse lactate și, prin urmare, poate determina stomacul.

Deși ambele condiții nu sunt comune în rândul copiilor, intoleranța la lactoză poate apare la vârste diferite, si are cauze genetice. Copiii afro-americani, de exemplu, tind să dezvolte reacția alergică la lactatele cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, în timp ce copiii caucazieni o poti dezvolta intre varsta de 8 - 10 ani.

În cele din urmă, durerea abdominală recurentă la copii este din ce în ce mai recunoscută ca semn ce anunta o migrena. Cinci până la 15 la sută dintre copiii cu dureri abdominale recurente care nu sunt atribuibile niciunei alte surse - pot avea si migrena.

Deși cele mai multe dureri de burtă vor trece probabil, recunoscând unele dintre cele mai îngrijorătoare semne și știind când să apelezi la medic te va face pe tine și pe copilul tău să te simți mai bine, mai devreme.

Autor: Desprecopii.com
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru si dr. Cristian Popescu, medic general - in exclusivitate pentru Desprecopii.com - Desprecopii.com ©
Toate drepturile rezervate, 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII