Pastrarea sangelui ombilical al bebelusului in scopuri medicale: ce trebuie sa stii

Pastrarea sangelui ombilical al bebelusului in scopuri medicale: ce trebuie sa stii

Pastrarea sangelui ombilical al bebelusului in scopuri medicale: ce trebuie sa stii

Bancile de sange ombilical implica colectarea sangelui ramas in cordonul ombilical al nou-nascutilor si in placenta, si depozitarea acestuia pentru un uz medical ulterior. Sangele ombilical contine celule speciale cu potentialul de a salva viata, numite celule stem.


In Romania, 14 firme de recoltare isi disputa suprematia pe o piata care creste de la an la an si care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de aproximav 20 de milioane de euro. Unele au banci proprii si le depoziteaza la noi in tara, altele le transporta catre sediile lor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia.
 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum pot fi folosite celulele stem?
Recoltarea de celule stem - o afacere care se dezvolta exploziv in Romania
Unele boli sau conditii din nastere nu pot fi tratate cu propriile celulele stem ale copilului
Cand nu merita sau nu este sigura colectarea sangelui din cordonul ombilical?
Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Cum pot fi folosite celulele stem?

Celulele stem se pot dezvolta in celulele sanguine care lupta impotriva infectiilor, transporta oxigenul in organism si ajuta la coagularea sangelui. In prezent, celulele stem pot fi folosite in tratamentul anumitor tipuri de cancer, in tratarea tulburarilor de sange si a deficientelor imune. Printre acestea se numara leucemia, anemia aplastica, talasemia, boala Hodgkin si limfomul non-Hodgkin.

In orice terapie care implica un transplant, exista riscul ca organismul sa respinga celulele transplantate sau sa reactioneze impotriva lor. In cazul putin probabil in care copilul tau are nevoie de un transfer de celule stem, sangele din cordonul ombilical ar fi perfect pentru el. si exista sanse mari ca acesta sa fie potrivit si pentru alti copii de-ai tai, daca mai ai.

Daca iti donezi sangele din cordonul ombilical bancii de sange, iar mai tarziu cineva din familia ta are nevoie de un transplant de celule stem, vor fi cercetate registrele pentru a cauta cea mai apropiata potrivire cu pacientul in nevoie. Aceasta potrivire ar putea fi chiar sangele pe care l-ai donat, daca nu a fost utilizat deja pentru un alt pacient.

Recoltarea de celule stem - o afacere care se dezvolta exploziv in Romania

In vreme ce alte tari interzic bancilor private sa-si faca reclama sau chiar existenta lor, la noi industria se dezvolta intr-un ritm spectaculos.

14 firme de recoltare isi disputa suprematia pe o piata care creste de la an la an si care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de aproximav 20 de milioane de euro. Unele au banci proprii si le depoziteaza la noi in tara, altele le transporta catre sediile lor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia.

Inca de la nastere - daca iti dai acordul si semnezi un contract cu una din aceste firme, va trebui sa platesti pentru a colecta si stoca privat sangele din cordonul ombilical al copilului tau. Sangele din cordonul ombilical pastrat intr-o banca privata este disponibil sa fie utilizat doar de catre familia ta.

Nu toate unitatile de maternitate si toate moasele vor sustine colectarea privata de sange din cordonul ombilical. Daca te gandesti la aceasta, intreaba-ti medicul care este politica spitalului unde vei naste.

Ca regula generala, medicii considera ca sangele din cordonul ombilical ar trebui pastrat privat numai daca familia are un motiv medical pentru aceasta. Un exemplu este daca ai deja un copil care ar putea fi ajutat de o transfuzie de celule stem.

Alte motive in afara de unele asemanatoare nu sunt luate in considerare de medici, deoarece nu exista suficiente celule stem pentru a ajuta majoritatea familiilor in nevoie. Posibilitatea ca al tau copil sau un membru al familiei sa aiba nevoie de un transplant din celulele stem stocate este indepartata. Cu toate acestea, cercetari cu privire la utilizarea celulelor stem au loc tot timpul. Pentru unii parinti, posibilitatea ca celulele stem sa fie necesare pentru terapii ce nu au fost inca descoperite ii determina sa ia in considerare pastrarea sangelui din cordonul ombilical al copilului lor si, uneori, si pastrarea unei sectiuni din cordonul ombilical.

Unele boli sau conditii din nastere nu pot fi tratate cu propriile celulele stem ale copilului

Problema ar putea fi inca prezenta in celulele sale stem stocate, astfel incat va fi nevoie de o potrivire apropiata de la unul sau doi alti donatori. Copiii mai mari si adultii au nevoie, adesea, de celule stem de la mai multi donatori pentru ca tratamentul sa functioneze.

Daca ai in vedere banca de sange ombilical, cel mai bine este sa afli cat de multe poti despre acest subiect in timpul sarcinii. Sangele ombilical ar trebui, in mod ideal, sa fie recoltat imediat dupa eliberarea placentei. Apoi trebuie sa fie testat si inghetat pentru depozitare. Acest proces nu ar trebui sa interfereze cu experienta ta si nasterea copilului tau.

Unele mame considera ca este mai important ca al lor copil sa beneficieze de prinderea intarziata a cordonului, decat de colectarea sangelui din cordonul ombilical. Daca stochezi sangele din cordonul ombilical al copilului tau, inca poti intarzia prinderea cordonului, atat timp cat intarzierea este scurta – nu mai mult de un minut sau doua.

Daca speri sa pastrezi privat sangele din cordonul ombilical al copilului tau, va trebui sa cantaresti avantajele si costurile, desi multe companii private ofera planuri de plata pentru a face acest proces mai permisibil.

Intreaba daca colectarea privata a sangelui din cordonul ombilical este permisa la unitatea unde planuiesti sa nasti. Daca este, o moasa din salonul de travaliu va colecta sangele. Daca nu este, va trebui sa vorbesti in avans cu un specialist care este instruit sa ia sange (flebotomist) sa fie prezent la nastere.

Cand nu merita sau nu este sigura colectarea sangelui din cordonul ombilical?

In anumite circumstante, colectarea sangelui din cordonul ombilical nu este sigura sau nu merita, iar decizia ar putea sa nu iti apartina. Acesta ar putea fi cazul daca, de exemplu:

• copilul tau se naste prematur
• ai gemeni
• ai avut o boala anterioara, precum HIV sau hepatita B
• tu sau copilul dezvoltati o complicatie in timpul sarcinii sau al travaliului, precum preeclampsie, anomalii severe, nastere prematura sau suferinta severa a fatului.

Daca ai aranjat colectarea sangelui din cordonul ombilical cu o companie privata, nu ar trebui sa fii taxata daca recoltarea nu a putut avea loc.

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din timp ca tot ce te inconjoara este pregatit pentru marea schimbare – de la prizele carora te grabesti sa le cumperi dispozitive de protectie din timp, la distanta ideala dintre barele de la patut. In ultimii ani, in Romania su aparut si au prosperat multe firme care ofera recoltare si stocare de celule stem. Insa beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta... citeste mai departe

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
referinte: stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/adevarul-din-spatele-unei-afaceri-profitabile-ce-boli-pot-trata-celulele-stem-recoltate-la-nastere

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII