Nume sfinte pentru fetitele nascute in Ianuarie

Nume sfinte pentru fetitele nascute in Ianuarie

Dacă urmează să naști în luna Ianuarie și nu ai găsit numele potrivit pentru fetiță ta, iată câteva sugestii importante:

Iată care sunt sfinții lunii Ianuarie și ce nume puteți da fetelor născute în această luna:

Angela

Sfânta Angela Merici, fc. * S-a născut la Desenzano del Garda (Italia), la 21 martie 1470 sau 1474. La 15 ani, a rămas orfană de ambii părinţi şi a locuit în continuare cu o soră la Salň, în casa unui unchi. Aici a aprofundat viaţa creştină, făcându-se terţiară franciscană şi consacrându-se personal prin votul fecioriei.
Origine: greaca - “mesagerul lui Dumnezeu” „anggelos" - "mesager".

Antonia (Antoaneta)

Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti.

Origine: din greaca - floare

 

Fabiana

Sfântul Fabian, pp. m. Ales în anul 236 ca episcop al Bisericii din Roma, a primit cununa martiriului în anul 250, la începutul prigoanei lui Decius, după cum dă mărturie sfântul Ciprian, şi a fost înmormântat în cimitirul lui Calixt.
Origine: din latinescul Fabianus ce semnifică „al lui Fabius”, „care apaţine lui Fabius”.

Georgiana (Georgeta, Gina)

Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul. Sfantul Cuvios Gheorghe a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce isi imparte averea saracilor, merge la Ierusalim sa se inchine la mormantul Mantuitorului. Intra in cinul monahal la manastirea Hozeva.
Origine: grecescul "gheorghios" sau "georgios" -taranca, agricultoare, lucratoare a campului.

Ioana (Ionica)

Sfantul Ioan Botezatorul. In fiecare an, pe data de 7 ianuarie praznuim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan Botezatorul a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi si a-L face cunoscut lui Israel.
Origine: Numele de Ioan (Ioana) este un nume bilblic, providential, derivat de la Yehohanan, care inseamna « Dumnezeu s-a milostivit ».

Iulia

Sfântul Iulian. Martiriul sfântului Iulian ne este prezentat de către Martirologium Romanum, într-un stil care îi atribuie o însemnătate deosebită: „La Antiohia (istoricii ne spun că, în realitate, este vorba despre localitatea Antinoe), sub împăraţii Diocleţian şi Maximilian, s-a petrecut naşterea la cele veşnice a sfinţilor Iulian Martirul şi Vasilica, fecioară, soţia aceluiaşi Iulian.
Etimologie: Iulia/Iulian - luminos, izvor al fericirii

Lucia

Sfantul Lucian, pr. Lucian, Maximinian si Iulian au fost trei misionari trimişi de la Roma, pe la jumătatea secolului III d.C., să evanghelizeze regiunea Beauvais, în Galia. Aici au suferit martiriul în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian.
Origine: latina - cel ce face lumina

Nina (Neena)

Sfânta Nina este praznuita pe 14 ianuarie. Sfanta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris fiind chiar verişoara acestuia.
Origine: greaca, spaniola, evreiasca si inseamna "fetita, stranepoata". Neena este si un nume hindus ce inseamna "ochi frumosi".

Olimpia

Sf. Olimpia. Şaptesprezece dintre scrisorile rămase de la Sfântul Ioan Gură de Aur (344-407) sunt adresate unei nobile doamne, diaconesă a Bisericii din Constantinopol, căreia el îi destăinuie frământările sufletului, durerile exilului, planurile pentru restabilirea ordinii şi a păcii în oraş.
Origini: greceşti, numele Olimpia provine de la Olympia, corespondentul muntelui Olimp. Iar Olimp defineşte “casa zeilor”.

Paula

Sfantul Cuvios Pavel Tebeul. Sfantul Pavel Tebeul a trait in secolul al III lea. Este considerat in istoria monahismului, drept primul ascet care s-a retras in "cele mai dinauntru ale pustiei", primul eremit sau pustnic.
Origine: latina si provine din familia de nume romane "Paulus", care inseamna "mic" sau "umil".

Petra (Petruta)

Pe 16 ianuarie serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru. In anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie intemnitat si legat in lanturi. Petru este dezlegat si eliberat de un inger. Lantul cu care a fost legat Petru tamaduia neputintele si gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lant se sfintea.
Origine: greaca - piatra, stanca

Tatiana (Tania)

Sfanta Mucenita Tatiana. Sfanta Mucenita Tatiana a trait in vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235). A refuzat sa se casatoreasca, alegand sa traiasca pentru Hristos. Datorita vietii sale, a fost asezata in randul diaconitelor de Biserica din Roma, desi nu avea mai mult de 15 ani. Sfanta Tatiana a fost martirizata in timpul persecutiei imparatului Alexandru Sever al Romei si este considerata protectoarea studentilor.
Origine: slava, derivat din numele de origine romana “Tatianus” – de la clanul roman Tatius

Vasilica

Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Sfantul Vasile cel Mare a trait pe vremea imparatului Valens, cand Biserica era tare prigonita de necredinta lui Arie. Sfantul ierarh Vasile a aparat cu toata puterea dreapta credinta si a indraznit sa mustre chiar in fata pe imparatul Valens, cazut si el in erezia lui Arie.
Origine: din greaca: regal, rege, conducator.

Xenia

Sfanta Xenia era originara din Roma. In momentul in care parintii au hotarat sa o marite, ea a ales sa fuga impreuna cu doua slujitoare in Insula Cos. Face acest lucru din dragoste fata de Hristos, caci pentru ea adevarata logodna era unirea cu El.

Origine: greaca. Provenienta sa se leaga de xenios, care se poate traduce prin ospitalier si primitor.

Generator de nume norocoase de copii

 

Incearca acest generator de nume - care tine cont de datele personale ale parintilor, de astre si de numerologie

Citeste si despre cum poate influenta prenumele destinul dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.
Succes in folosirea celei mai mari
baza de date de nume de pe internetul romanesc!

Nume de copii, cea mai mare baza de date despre nume - pentru copii norocosi!

Baza de date Desprecopii.com

  

  

  

   Nume Sex Origine


 

Va asteptam pe forumul special creat:
 

Nume de copii
Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...