Ce fel de metode de diminuare a durerii se pot oferi in timpul nașterii? Răspunsul și sfatul medicului ginecolog

Ce fel de metode de diminuare a durerii se pot oferi in timpul nașterii? Răspunsul și sfatul medicului ginecolog | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Vrei o naștere fără dureri? Există metode naturale de ameliorare a durerii la naștere și există și metode farmaceutice care pot controla durerea.
Dacă aceasta este prima sarcină, nu vei ști foarte bine cum se va simți durerea in travaliu, așa că ai putea lua in considerare să scrii  mai multe optiuni pentru controlul durerii in planul de naștere, oferindu-vă optiuni alternative in cazul in care prima alegere pentru gestionarea durerii nu este potrivită.
 

✔️ Despre alegerea metodei ideale de diminuare a durerii in timpul travaliului - ne răspunde la intrebări, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

veti citi
Nu toate tipurile de ameliorare a durerii la naștere sunt disponibile oriunde
In travaliu este foarte importantă relaxarea
Metode naturale de ameliorare a durerii in timpul nașterii
Metode farmaceutice de ameliorare a durerii in timpul nașterii
Anestezia regională sau anestezia peridurală
Anestezia generală - o posibilitate deloc potrivita
 

Nu toate tipurile de ameliorare a durerii la naștere sunt disponibile oriunde

Chiar daca ati avut deja mai multe nasteri si sunteti sigura ca stiti ce metoda de ameliorare a durerii doriti, este util sa stiti care sunt celelalte optiuni si cum functioneaza, in caz ca lucrurile nu merg asa cum va asteptati. Nu toate tipurile de ameliorare a durerii sunt disponibile oriunde - de exemplu, nu puteti avea o anestezie peridurala la domiciliu, iar bazinele de nastere nu sunt intotdeauna disponibile in fiecare spital.

In travaliu este foarte importantă relaxarea

Este foarte important ca toate aspectele ce tin de nastere sa fie clar stabilite de la inceput, de aceea este importanta discutarea planului de nastere in prealabil. Ideal ar fi ca medicul care a supravegheat sarcina sa fie cel care asista nasterea, deoarece prezenta acestuia confera incredere pacientei, iar o pacienta increzatoare percepe altfel durerea. Este nevoie ca pe intreg parcursul travaliului sa se comunice cu pacienta, sa i se raspunda calm si cu rabdare la orice intrebare. Suportul psihoemotional oferit de insotitoarele la nastere, asa zisele doula, ajuta la diminuarea perceptiei durerii in travaliu.

Metode prin care se poate diminua durerea in travaliu sunt multiple, ele pot fi metode naturale, metode farmaceutice controlate de pacient, medicamente injectabile, anestezia regionala - celebra anestezie peridurala sau anestezia generala. Evident, unele metode sunt mai eficiente decat celelalte, iar unele metode sunt mai frecvent folosite fata de altele, insa fiecare dintre aceste metode au rolul lor in controlarea durerii.

Metode naturale de ameliorare a durerii in timpul nașterii

Metodele naturale tin de ceea ce am spus mai devreme, si anume de relaxare. Suportul partenerului sau a unei insotitoare la nastere poate face ca pacienta sa se simta mai relaxata si sa nu perceapa durerile la adevarata lor intensitate. Pot fi folosite si anumite tehnici de respiratie, autohipnoza, aromaterapie, masaj, si chiar meditatie. La fel, nasterea in apa poate duce la diminuarea durerilor. In ceea ce priveste metodele naturale de control al durerii, trebuie amintit faptul ca au un efect inconstant, anume la anumite paciente functioneaza la alte paciente insa, efectul este minim.

Metode farmaceutice de ameliorare a durerii in timpul nașterii

Exista si metode farmaceutice controlate de pacient si aici poate ati auzit de administrarea de gaz ilariant. Trebuie mentionat faptul ca este vorba de fapt despre o auto administrare, pacienta inspira gaz ilariant cu ajutorul unei masti doar in momentul in care are o contractie. Pacientele care au folosit aceasta metoda descriu faptul ca durerile inca exista, chiar in timpul administrarii de gaz ilariant, insa perceptia lor este complet modificata si astfel pot fi suportate mai usor.

Dintre medicamentele injectabile care pot fi folosite pentru diminuarea durerii in travaliu, putem aminti diverse opioide, spre exemplu petidina. Acestea nu se mai folosesc atat de frecvent din doua motive - pe de o parte afecteaza si starea copilului pentru ca trec prin placenta, pe de alta parte exista alte metode mult mai eficiente si cu mai putine efecte secundare.

Anestezia regională sau anestezia peridurală

Si daca tot veni vorba despre metode mult mai eficiente, a venit timpul sa vorbim despre anestezia regionala cunoscuta si sub denumirea de anestezie peridurala. Din punctul meu de vedere, anestezia peridurala este cea mai eficienta si este si cea mai frecvent folosita la nasterea in spital. Medicul anestezist va introduce cu ajutorul unui ac metalic un tub de plastic foarte subtire, in vecinatatea maduvei spinarii. Recunosc ca nu suna deloc confortabil, si intr-adevar exista un mic disconfort la montarea ei, insa trebuie sa stiti ca in travaliu este cam singurul moment in care veti ruga pe cineva sa va introduca un ac metalic in propria coloana vertebrala. De ce? Pentru ca efectul ei este absolut spectaculos - de la dureri dintre cele mai intense care pe care le poate simti o persoana vreodata se ajunge in 15 minute la absenta durerii in timpul contractiilor. Prin acel tub de plastic de care aminteam, se introduce o substanta anestezica care impiedica transmiterea durerii catre sistemul nervos central.

La aproximativ doua ore dupa injectare, durerile revin treptat, totusi exista posibilitatea sa se reinjecteze substanta anestezica ori de cate ori este nevoie. Mai trebuie amintit faptul ca aceste substante nu afecteaza sub nici o forma fatul. Daca este facuta de un anestezist cu experienta, si daca este condusa impreuna cu medicul obstetrician, anestezia peridurala reprezinta cea mai buna metoda de diminuare a durerii in timpul travaliului.

Anestezia generală - o posibilitate deloc potrivita

Mai devreme am enumerat si anestezia generala ca o posibilitate, totusi ea nu este deloc potrivita pentru o nastere naturala. A fost la moda o vreme mai ales in spatiul german la inceputul secolului trecut, pacientelor in travaliu li se inducea o stare aproape de coma din care isi reveneau foarte tarziu si se trezeau cu copiii in brate, fara sa isi aminteasca nici un detaliu din timpul nasterii. Desi nu percepeau durere, pentru acele paciente nasterea era o experienta tenebroasa. De asemenea, nici pentru copil nu era o situatie foarte favorabila, deoarece substantele folosite treceau placenta si aveau efect imediat si asupra fatului.

Nasterea naturala fara anestezie si medicamente: tipuri si tehnici de gestionare a durerii

Când o femeie insărcinată iși dorește o naștere naturală (fără medicamente, anestezie și operatie cezariană), exista multe alternative, fie ca este vorba despre nașterea prin hipnoza, nașterea in apa, nașterea cu acupunctură, nașterea prin metoda Lamaze sau metoda Bradley sau o naștere cu o moasă certificată. Citeste mai departe...  

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII