Câte ecografii se pot face în timpul sarcinii? Pot ecografiile afecta bebelușul? Iată ce spune medicul specialist

Câte ecografii se pot face în timpul sarcinii? Pot ecografiile afecta bebelușul? Iată ce spune medicul specialist | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Nu există graviduță care să nu astepte ceva mai mult decât urmatoarea ecografie a bebelușului. Astfel, mămicile iși pot vedea pentru prima dată puiul, pot observa cât a crescut de la ultima ecografie și pot afla lucruri importante precum diverse anomalii sau malformații, dar și sexul copilului. Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii? Pot ecografiile afecta bebelusul?

• Ne raspunde la aceste intrebari, doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii?

In cazul oricarei sarcini exista un risc mic de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau malformatii structurale.

In cursul sarcinii exista 4 ecografii de sarcina: ecografia de confirmare a sarcinii, ecografia morfologica de trimestrul I, ecografia morfologica trimestrul II si ecografia morfologica trimestrul III.

Ecografia morfologica din trimestrul I

Primul moment in care poate fi vizualizat fatul la o rezolutie rezonabila este la 12-13 saptamani. La acest moment toate organele sunt formate deja si pot fi vizualizate.

Screeningul de prim trimestru urmareste masurarea riscului de a avea un fat cu diferite anomalii cromozomiale (sindrom Down, sindrom Edwards sau sindrom Patau). Pentru a masura acest risc se vor introduce anumite date intr-o formula de calcul. Acestea sunt date personale (inaltimea, greutatea, varsta mamei), date biochimice (anumite analize de sange facute dupa 10 saptamani) si date ecografice (osul nazal, masurarea translucentei nuchale).

Acesta este un test de screening, deci nu va putea pune diagnosticul definitiv in cazul acestor sindroame genetice, ci va da un rezultat statistic pe baza caruia se va decide daca aveti nevoie de investigatii suplimentare.

Ecografia morfologica din trimestrul II

Aceasta este o examinare ecografica detaliata a anatomiei fetale si a structurilor materne, oferita tuturor gravidelor intre 19-22 saptamani de sarcina. Scopul principal este sa linisteasca mama ca fatul arata normal si nu prezinta anomalii severe.

Cel mai sigur pentru mamici este ca ecografiile de sarcina sa fie efectuate intotdeuna de un medic supraspecializat in medicina materno-fetala pentru a-si asigura depistarea timpurie a posibilelor afectiuni si malformatii.

Mai mult de jumatate pot fi detectate la aceasta varsta de sarcina. Acuratetea imaginii ecografice este influentata de pozitia fetala, de dimensiunea stratului adipos abdominal matern, de cantitatea redusa de lichid amniotic, de prezenta unor cicatrici abdominale, de varsta de gestatie.

Examinarea Doppler foloseste ultrasunetele de intensitate crescuta pentru a detecta circulatia sanguina in corpul fatului, in placenta si in uter. Utilizarea a fost extinsa de la evaluarea circulatiei feto-placentare la examinarea cordului fetal si a functiei cardiace fetale, a vaselor renale fetale, a vascularizatiei cerebrale fetale. Se completeaza determinarea cresterii fetale si a starii de bine a fatului.

Se vor selecta cazurile cu risc de restrictie precoce de crestere intrauterina care necesita monitorizari suplimentare.

In timpul examinarii ecografice medicul te va consilia in privinta semnificatiei imaginilor obtinute in timp real si in privinta concluziilor. Cele mai multe examinari arata un fat care se dezvolta conform asteptarilor, cu o crestere normala.

Daca se observa o anomalie structurala fetala sau prezenta unor markeri ecografici suspecti, se indica investigatii suplimentare. Vei fi informata in privinta scopului si riscurilor acestor teste, in privinta posibilelor rezultate si va fi alegerea ta daca le vei face sau nu.

Din pacate ecografia are niste limitari, examinarea ecografica nu poate sa evidentieze toate anomaliile structurale si genetice, metabolice sau legate de dezvoltarea intelectuala sau psihica a viitorului copil.

Ecografia morfologica din trimestrul III

In jurul varstei gestationale de 32 saptamani se va efectua ecografia morfologica de trimestrul III. Exista anumite malformatii fetale care nu devin evidente decat acum. Se evalueaza inca o data fiecare organ in parte, se evauleaza eventualele anomalii de crestere a copilului.

Care este rata de detectie a malformatiilor fetale?

Din pacate rata de detectie a malformatiilor fetale in cadrul ecografiilor morfologice nu ajunge la 100%, nici macar in centrele consacrate in medicina materno-fetala. Ca orice investigatie, morfologia are anumite limite. Acestea sunt mai mici cand ecografia este efectuata de catre un expert in medicina materno-fetala.

Examinarea ecografica este sigura pentru mama si fat, acest lucru fiind confirmat de mii de studii privind siguranta ultrasunetelor in sarcina. Aceasta ecografie poate furniza informatii importante si in anumite situatii se recomanda amniocenteza (test invaziv) sau NIPT (test non-invaziv).

Se poate oferi o examinare transvaginala pentru determinarea cat mai precisa a lungimii colului si a marginii inferioare a placentei.

Ecografia in sarcina: cand se face, ce tipuri exista si de ce se face

Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala.

In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda care poate vizualiza fatul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari. Mai departe...

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII