Nume sfinte pentru baieteii nascuti in Mai

Nume sfinte pentru baieteii nascuti in Mai

Nume sfinte pentru baieteii nascuti in luna Mai. Cititi listuta in continuare:

Nume sfinte pentru baieteii nascuti in luna Mai

Alexandru - Sfantului Alexandru (16 Mai)

Sfantului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului

Origine: greaca - Alexandros înseamnă protector viteaz al bărbaţilor, al oamenilor, find format din termenul “alexio” care se traduce prin „a apăra” şi cuvântul „andros” care înseamnă „bărbat”, „om”.

Augustin - Sf. Augustin din Canterbury, ep. (27 Mai)

“Episcopul Augustin, preacinstitul nostru frate, s-a format în regula mănăstirii, cunoaşte bine Sfânta Scriptură, prin harul lui Dumnezeu, este bogat în fapte bune; de aceea, tot ceea ce te va sfătui să asculţi cu plăcere, să pui în practică cu devotament şi să păstrezi cu multă grijă în amintire (...) Alătură-te cu toată inima lui în fervoarea credinţei şi ajută-l în efortul său cu capacitatea pe care Domnul ţi-a dat-o, pentru ca acela a cărui credinţă tu faci să fie primită şi ocrotită în regatul tău, să te facă părtaş al împărăţiei sale”.

Origine: romană - Măreţ, venerabil, distins

Constantin - Sfintii Imparati Constantin si Elena (21 Mai)

Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.  In vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Origine: greaca - neschimbator, stabil, neclintit

Emil - Sf. Emil, m. (22 Mai)

Sfântul episcop Ciprian, care a murit martir în anul 258, la Cartagina (Africa), a consemnat în scris istoria a doi creştini prieteni, Emil şi Castus, care, aduşi în faţa judecăţii şi înspăimântaţi de chinurile la care au fost supuşi, s-au hotărât să se lepede de credinţa creştină; după un scurt timp de şovăire, ajutaţi de harul lui Dumnezeu, se răzgândesc, îşi reînnoiesc mărturisirea de credinţă şi dragoste faţă de Cristos şi sunt arşi pe rug. Acestea se petreceau în anul 250, cu opt ani înainte ca însuşi Sfântul Ciprian să-şi plece capul sub sabia călăului. Din prenumele Emil sunt derivate şi Emilian, Milică, Mihuţ, Miluţă. Păstrând apropierea de adjectivul aimylios = blând, duios, prenumele din familia Emil-Emilia ne-ar putea sugera dorinţa lui Isus: „Învăţaţi de la Mine, căci sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi afla odihnă pentru sufletele voastre”.

Origine: poate fi pus în legătură cu cuvântul grecesc aimylias = blând, duios

Filip - Sf. Filip, ap. (3 Mai)   

Filip din Betsaida era pescar şi, la chemarea lui Isus, l-a urmat cu promptitudine. Întâlnindu-l pe Bartolomeu, care era din acelaşi ţinut, l-a informat cu mult entuziasm că l-a aflat pe Mesia cel promis de profeţi. La răspunsul plin de neîncredere al prietenului său, el nu a dat înapoi, ci i-a propus să meargă şi să-l vadă cu proprii ochi.

Origine: greaca - prieten al cailor

Florin - Sf. Florian, m. (4 Mai)

Despre Sfântul Florian nu se cunoaşte decât faptul că a fost martirizat prin înecare în apele râului Anisus (provincia Noricum, Austria de astăzi), în timpul împăratului Diocleţian.

Origine: latina - „prosper” sau „înfloritor”

Ion/Ionel - Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan (8 Mai)

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele vesnice) si pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormantul sau).

Origine: ebraica - Dumnezeu a avut milă

Leonard - Sf. Leonard Murialdo, pr. (18 Mai)

Sf. Leonard Murialdo preot

Origine: germanica - leu curajos

Marian - Sfanta Maria lui Cleopa, cea purtatoare de mir (23 Mai)

Sfanta Maria lui Cleopa, cea purtatoare de mir

Origine: ebraica - cel iubit, cea indragit

Mihai - Sfantul Cuvios Mihail Marturisitorul, episcopul Sinadei (23 Mai)

Sfantul Cuvios Mihail Marturisitorul a trait in secolul al IX-lea. Datorita vietii curate si feciorelnice pe care a dus-o din frageda copilarie, el a fost ales si sfintit episcop al Sinadei de catre Patriarhul Tarasie. In timpul domniei imparatului Leon Armeanul, Mihail a fost scos din scaunul sau episcopal si aruncat in exil, deoarce nu a voit sa lepede cinstirea sfintelor icoane.

Origine: ebraica - “mare conducător”, „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel”

Nicolae - Sfantului Nicolae (16 Mai)

Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului si Sfantului Mucenic Nicolae din Mezov.

Origine: greaca - victoria poporului

Petru - Sfantului Mucenic Petru (16 Mai)

Sfantului Mucenic Petru din Vlahern

Origine: latina - putere, speranta si incredere in Dumnezeu

Sofian - Sf. Sofia, m. (15 Mai)

Sf. Sofia Martira

Origine: greaca - înțelepciune

Teodor - Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit (16 Mai)

Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui. Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

Origine: greaca - darul lui Dumnezeu

Victor - Sf. Victor, m. (8 Mai)

Victor, Nabor şi Felix erau trei soldaţi romani, de loc din Mauritania. Ei au fost constrânşi să aleagă între împărat şi Dumnezeu; alegerea lor a fost clară şi hotărâtă. Drept urmare, Victor a fost arestat şi supus unui regim sever de închisoare. Sfântul Victor este supus unor chinuri îngrozitoare; între altele, i se toarnă plumb topit în rănile deschise prin biciuire, dar tăria ostaşului african nu a putut fi înfrântă. Într-o zi, profitând de neatenţia paznicilor, a reuşit să evadeze şi s-a refugiat într-un grajd, aflat lângă teatrul de pe locul unde actualmente este poarta Vercelina. Aici avea să ia sfârşit îndelungatul său pelerinaj; este descoperit de către paznicii săi, târât în păduricea de ulmi din apropiere şi decapitat. Trupul său a rămas neînmormântat timp de o săptămână; Sfântul episcop Maternus îl descoperă însă intact, vegheat cu credinţă de două fiare sălbatice.

Origine: latina - victorios, incununat de izbanda, invingatorul

Generator de nume norocoase de copii

Incearca acest generator de nume - care tine cont de datele personale ale parintilor, de astre si de numerologie

Citeste si despre cum poate influenta prenumele destinul dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.
Succes in folosirea celei mai mari
baza de date de nume de pe internetul romanesc!