Nivelul de stres al mamei poate modela creierul fatului

Nivelul de stres al mamei poate modela creierul fatului

Nivelul de stres al mamei poate modela creierul fatului

Creierul bebelusilor poate fi modelat de nivelurile de stres pe care le are mama în timpul sarcinii, conform unui studiu recent.

Nivelul de stres la femeile insarcinate - măsurat de un hormon legat de anxietate și alte probleme de sănătate - este legat de modificările din zonele creierului sugarului asociate cu dezvoltarea emoțională, sugerează studiul.

- vei citi:
Sarcina și sănătatea mentală a mamei
Stresul matern influențează dezvoltarea comportamentului copilului
Copiii pot avea mai multe șanse de a avea probleme emoționale mai târziu
Despre efectul stresului asupra sarcinii

Sarcina și sănătatea mentală a mamei

Medicii spun că descoperirile evidențiază nevoia urgentă ca femeile să fie mai bine îngrijite privind sănătatea lor mentală și fizică înainte și în timpul sarcinii, putând astfel identifica mamele și bebelușii care au nevoie de ajutor. Experții adaugă că femeile însărcinate care se simt stresate sau rău ar trebui să solicite ajutorul moașei sau consultantului, iar astfel, cu sprijin, majoritatea problemelor de sănătate pot fi bine gestionate în timpul sarcinii.

Stresul matern influențează dezvoltarea comportamentului copilului

Se știe că stresul matern influențează dezvoltarea comportamentului copilului și capacitatea de a-și gestiona emoțiile pe măsură ce crește. Acest lucru este de obicei măsurat prin chestionare, care nu sunt întotdeauna fiabile.

Acest studiu este primul în care oamenii de știință folosesc o măsură obiectivă - nivelurile hormonului cortizol - la mamă pentru a studia legăturile cu dezvoltarea creierului bebelușului.

Cortizolul este implicat în răspunsul organismului la stres
- cu niveluri mai ridicate care indică stres mai mare - și joacă, de asemenea, un rol în creșterea fetală.

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Edinburgh a arătat că nivelurile de cortizol sunt legate de dezvoltarea amigdalei cerebrale a bebelușului, o zonă a creierului cunoscută ca fiind implicată în dezvoltarea emoțională și socială în copilărie. Pentru studiu, oamenii de știință au prelevat probe de păr de la 78 de femei însărcinate pentru a determina nivelul de cortizol al femeilor în ultimele trei luni.

Citeste: Stresul si efectele sale asupra sarcinii

Copiii femeilor au fost supuși unei serii de scanări cerebrale folosind imagistica prin rezonanță magnetică sau RMN, o scanare neinvazivă care a avut loc în timp ce bebelușul dormea.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de cortizol din părul mamei au fost legate de modificările structurale ale amigdalei cerebrale a sugarilor, precum și de diferențele în legăturile creierului.

Copiii pot avea mai multe șanse de a avea probleme emoționale mai târziu

Medicii spun că acest lucru ar putea explica de ce copiii ale căror mame au prezentat un nivel ridicat de stres în timpul sarcinii pot avea mai multe șanse de a avea probleme emoționale mai târziu. Cu toate acestea, ei avertizează că studiul nu a evaluat emoția la copii. Studiul a fost finanțat de organizația caritabilă pentru copii, Theirworld și este publicat în revista eLife.

"Descoperirile noastre sunt un apel la acțiune pentru a detecta și a sprijini femeile însărcinate care au nevoie de ajutor suplimentar în timpul sarcinii, deoarece aceasta ar putea fi o modalitate eficientă de a promova dezvoltarea sănătoasă a creierului bebelușilor lor " spune Profesorul James Boardman, cercetător principal, director al laboratorului de cercetare Jennifer Brown de la MRC Center for Reproductive Health, Universitatea din Edinburgh.

Profesorul Rebecca Reynolds, Personal Chair of Metabolic Medicine de la Universitatea din Edinburgh, a spus: „Din fericire, tratamentele psihologice au un mare succes în a ajuta mamele și copiii, și sperăm că descoperirile noastre ar putea ghida terapiile în viitor, pentru a localiza mamele care ar putea avea cea mai mare nevoie de sprijin."

"Această cercetare evidențiază cât de important este să sprijinim sănătatea mintală a femeilor în timpul sarcinii. Ajutarea mamelor să facă față stresului este un pas important pentru a asigura prosperitate atât mamei, cât și bebelușului." Sarah Brown, Chair of Theirworld

Despre efectul stresului asupra sarcinii citeste si

Fatul catre mami: ma stresezi in fiecare zi. Despre stres si efectele sale asupra sanatatii bebelusului.

Cum sa ai o sarcina ZEN atunci cand esti prea stresata

Aceasta rugaciune pentru pastrarea sarcinii mi-a adus calm si incredere

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Sursa: University of Edinburgh
Referințe: Stoye, D.Q., et al. (2020) Maternal cortisol is associated with neonatal amygdala microstructure and connectivity in a sexually dimorphic manner. eLife. doi.org/10.7554/eLife.60729.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII