ORA MAGICĂ după naștere: iată de ce trebuie ca tu mami să o protejezi cu orice preț - sfatul medicului ginecolog

Ora Magica dupa nastere: iata de ce trebuie ca tu mami sa o protejezi cu orice pret - sfatul medicului ginecolog

ORA MAGICĂ după naștere: iată de ce trebuie ca tu mami să o protejezi cu orice preț - sfatul medicului ginecolog

Ora Magică si respectarea acestui protocol după naștere a devenit un termen foarte popular in lumea neonatologiei dar si a mamicilor de bebelusi care se informeaza atent inainte de travaliu si nastere.

Si iti vom spune de ce. Pentru ca este cel mai bun lucru pentru un bebe nou nascut si mamica lui.  Insa, din nefericire, multe mame și bebeluși nu se bucura de aceasta ora. Este insa extrem de important să înțelegi beneficiile, astfel încât să poți avea cât mai mult timp posibil cu bebe nu nascut în prima oră după naștere. Iata explicatiile medicului ginecolog olandez.

- vei citi:
Importanța acestei ore magice
Nașterea unui copil este un eveniment miraculos
Ce se întâmplă în inima bebelușului înainte de naștere
Ce se întâmplă după naștere
Despre bebe care ajunge singur la sânul mamei după naștere - Ora Magică

Importanța acestei ore magice pentru un bebe nou nascut

Pentru a înțelege importanța acestei ore de magice - sau de aur- cum i se mai spune, trebuie să înțelegi ce se întâmplă cu micuțul tău... și de ce, ori de câte ori este posibil, are nevoie ca tu să fii foarte aproape de el, ajutandu-l in mod direct in tranzitia lui dificila catre viața din exteriorul uterului.

Nașterea unui copil este un eveniment miraculos

Pentru ca sunt medic ginecolog - particip foarte des la procesul travaliului si nasterii multor bebelusi. In afara de cunostintele mele profesionale - am ajuns sa inteleg foarte bine ca din pacate - mai sunt inca multe mamici care inca nu realizeaza ce miracol este un bebe nou nascut.  Când împărtășesc ce se întâmplă cu un copil la naștere, devin excesiv de pasionată...

Este atât de uluitor: trecem de la o viață lichidă, primind oxigen de la mamă prin placentă, la respirarea aerului, în doar câteva secunde. Te-ai gândit vreodata la acest fapt?

ora magica nastere

Ce se întâmplă în inima bebelușului înainte de naștere

Sângele oxigenat curge de la mamă în placentă. Apoi se deplasează de la placentă, prin cordonul ombilical, la ficatul bebelușului. De acolo se deplasează prin ductus venosus, unul dintre cele trei șunturi din sistemul circulator fetal. (Un șunt este ca un mic pasaj care împinge sângele care are nevoie de oxigen într-un loc care îl va alimenta).

Scopul celor trei șunturi fetale este de a face bypass ficatului și plămânilor. Ambele trebuie să trăiascv viața în exterior, dar nu și în interiorul uterului. Ficatul, care filtrează resturile din corpul nostru, nu este încă folosit. Cordonul ombilical transportă produsele reziduale și dioxidul de carbon înapoi la mamă, care scapă de ele. Șuntul care face bypass plămânilor se numește foramen ovale. Mută ​​sângele prin inimă de la atriul drept la atriul stâng.

Ce se întâmplă după naștere

La naștere, prindem cordonul ombilical, iar bebelușul este oprit din aprovizionarea mamei cu oxigen și substanțe nutritive. Corpul bebelușului începe tranziția rapidă.

Odată cu primele respirații, plămânii încep să se extindă. Pe măsură ce plămânii se extind, fluidul din plămâni este eliminat. Tensiunea arterială a bebelușului crește, iar presiunea din plămâni scade, provocând închiderea șunturilor. Bebelușul începe apoi să respire aer.

Schimbarea presiunii închide și Foramen Ovale și - boom - inima bebelușului pompează sânge oxigenat în tot corpul. Copilul nu mai depinde de mamă pentru acest proces. Ca medic, am vrut să pun bazele pentru ceea ce se întâmplă în interiorul bebelușului pe măsură ce acesta se naște. Este ceva de care trebuie să fii conștient și atât de demn de respect. Și este esențial să înțelegem de ce toată lumea din camera de naștere ar trebui să respecte procesul și să-i permită desfășurarea naturală.

Toate aceste lucruri incredibile se întâmplă în câteva momente după prima respirație și înainte de a privi în ochi bebelușul. Astfel începe Ora Magică după naștere și, indiferent de ce, copilul tău are nevoie ca tu să-l aperi.

Ce se întâmplă în continuare...

A avea un copil nu este o procedură spitalicească; este naștere, oameni buni. Nașterea este naturală. Nu veniți pentru a vă scoate o vezică biliară. De parcă toate șunturile și închiderea nu sunt suficient de uimitoare...

Știai că după naștere, dacă nou-născutul este așezat imediat pe stomacul mamei, acesta se poate târî până la sânul ei? Este miraculos să privești această minune!

Despre bebe care ajunge singur la sânul mamei după naștere - Ora Magică

Desigur, bebe nu va fugi imediat, nu va fi rapid :) Este ca o lungă poveste între mamă și copil. De obicei apare la scurt timp după naștere. La fel ca toate celelalte mamifere, bebelușii nou-născuți își folosesc simțurile pentru a găsi sânul. Simțurile combinate contribuie la instinctul nostru de a supraviețui în afara uterului.

Olfactiv (micul nas), vizual (micii ochi), gust (limba mică), auditiv (vocea ta) și atingere (de la ebebe la tine și de la tine la bebe): toate aceste lucruri sunt vitale pentru o oră de aur reușită după naștere. Și ghici cine oferă toate acestea bebelușului? TU!

Tu ești cea care aduce toate aceste componente la masă. Mirosul tău, fața ta, vocea și atingerea satisfac fiecare dintre nevoile acestui nou pui mic de om.

Despre simțul mirosului

Să vorbim mai întâi despre simțul olfactiv; acesta este unul dintre cei mai influenți factori în timpul momentelor imediate de piele pe piele.

Citeste De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Un studiu spune că mâinile unei mame care se implică în naștere conferă, de asemenea, succesul acestui moment, piele pe piele, precum și al târârii nou-născutului spre sân. Când mama pune mâna pe bebeluș pe măsură ce iese din corpul ei, ea primește și lichid amniotic pe degete/palme.

Lichidul ajunge apoi pe stomac și pe sâni.
Bebelușul este dornic să urmeze acel miros. Cu toate acestea, bebe poate mirosi și „mirosul” natural al sânului și îl poate urmări fără "ajutor".

SFAT: Nu spăla sâni imediat după naștere. Mai ales în timpul „orei magice”.


Pune bebelușul direct pe abdomen. Lasă-l singur, bebelușul îți va mirosi sânul, apoi va începe să se târască pe corpul tău și să-ți găsească mamelonul.

Dragi sistente, știu că unele dintre voi citiți acest lucru și vă gândiți: „Acest lucru va dura prea mult și va interfera cu slujba mea, e imposibil...”. Dar nu este vorba despre noi. Aceasta este mantra mea. Știu că avem multe de trasat și chiar mai multe de făcut, dar trebuie să protejăm Ora Magică după naștere, așa cum lumea depinde de ea. Noi suntem portarii. Putem susține sau distruge experiența nou-născutului.

Despre simțul vederii ...

Ce poate vedea micuțul tău iubit? Bebelușii pot vedea obiecte dacă se află la 20-25 centimetri de ochi. Bebelușii preferă să se uite la o față. Un bebeluș așezat pe mămica lui își va observa fața și privirea în ochii ei. Mi-aș dori să descriu acest proces în mod adecvat. Nu sunt sigură că pot să exprim în cuvinte ceea ce vreau să citească toată lumea despre această privire dintre o mamă și copilul ei. Este prea mare pentru cuvinte.

Ceva magic se întâmplă între cei doi, iar noi ceilalți pălim în neclaritatea camerei.

SFAT: cere ca lumina din cameră să fie estompată cât mai curând posibil.

Unul dintre lucrurile mele cele mai preferate de făcut în camera de travaliu este să curăț rapid patul mamei, să pun totul la loc și să estompez luminile. Bebelușul va deschide aproape imediat acei ochi mici și se va uita în jur.

Vă puteți imagina ieșirea dintr-un dulap perfect confortabil și întunecat în luminile strălucitoare ale unei săli reci? Nu, nici eu!

Despre simțul auzului ...

Sunetul liniștitor al vocii mamei sale, alături de atingere și miros, este adesea suficient pentru a calma instantaneu un nou-născut. Vocea mamei este familiară și reconfortantă, deoarece bebelușul a ascultat acest sunet special luni de zile. Dragă mami, murmură-i nou-născutului tău. Spune-i copilului tău toate speranțele și visele pe care le ai pentru el. Asigură-l că totul este bine și că ești acolo.

SFAT: Protejează Ora Magică după naștere
, cerând tuturor să șoptească și să mențină calmă atmosfera camerei.

Despre simțul tactil ...

Nevoia de atingere este satisfăcută doar prin plasarea copilului deasupra mamei. contactul piele pe piele este liniștitor și reconfortant. Când așez un bebe agitat pe pielea mamei sale, de cele mai multe ori, începe imediat să-și regleze respirația.

În ceea ce privește vizitatorii ...

Păstrează camera doar pentru tine,bebe și partenerul tău. Aceste 60 de minute sunt esențiale pentru adaptarea bebelușului și pentru succesul experienței de alăptare.

SFAT: cere asistentei să spună familiei și prietenilor că trebuie să te curețe pe tine și camera. Informează-i că cineva va ieși să-i cheme.

Da, sunt o mulțime de informații, dar atât de importante - pentru că sunt pasionată ca părinții să poată profita de acea prețioasă „oră de aur”. Experiența ta depinde de tine, așa că anunță-ți medicul să știe că vrei să faci aceste lucruri după naștere și apoi urmărește cum se desfășoară minunea în fața ochilor tăi.

►Citeste si Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com - realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII