Efectul pandemiei asupra fertilității. Cum rămân însărcinată? 6 sfaturi utile de la medicul ginecolog ✔

Efectul pandemiei asupra fertilitatii. Cum raman insarcinata? 6 sfaturi utile de la medicul ginecolog ✔

Efectul pandemiei asupra fertilității. Cum rămân însărcinată? 6 sfaturi utile de la medicul ginecolog ✔

Pandemia de coronavirus a afectat sănătatea femeilor în multe feluri. Distanțarea socială impusă de condițiile pandemiei a făcut ca femeile să amâne deseori consultațiile legate de sănătatea aparatului reproductiv. Restricțiile au făcut lucrurile și mai dificile pentru femeile care caută tratament pentru infertilitate.

În anul precedent, multe clinici de fertilitate și-au închis porțile forțându-și pacienții să întârzie în diagnosticare și tratament.  Cercetările arată că ratele de anxietate și depresie la noile mame s-au triplat de când a început pandemia, iar multe femei au decis sa întârzie conceperea unui copil din cauza pandemiei.

Care este totuși efectul pandemiei asupra fertilității unei femei și care sunt cele mai bune sfaturi când e pregatită pentru a aduce un copil pe lume? - vezi sfaturile medicului

veti citi
Femeile însărcinate infectate cu COVID-19, sunt mai susceptibile de a suferi complicații
Vrei să rămâi însărcinată? 6 sfaturi
Sfaturi utile pentru perioada de concepere a unui bebeluș

Cercetări efectuate în Statele Unite arată că femeile însărcinate infectate cu COVID-19, sunt mai susceptibile de a suferi complicații, inclusiv necesitatea spitalizării, îngrijirii medicale și a ventilației artificiale.

Deși multe dintre dovezile privind impactul COVID-19 asupra gravidelor și sugarilor au fost liniștitoare, există încă multă incertitudini, iar accesul la asistența medicală de rutină este încă îngreunat. O bună îngrijire prenatală are impact asupra rezultatelor favorabile atunci când vine vorba de sănătatea mamelor și a bebelușilor, dar, pandemia a schimbat multe reguli si protocoale. În multe cazuri, programările au fost anulate sau amânate. În plus, îngrijorările legate de Coronavirus sunt un factor de stres major, iar aceste angoase pot avea un impact negativ asupra fertilității și sănătății mentale generale.

Vestea bună este că femeile pot rămâne însărcinate dacă sunt sănătoase.

Nu există recomandări privind întârzierea concepției unui bebeluș în această perioadă, deși cercetările recente indică faptul că îmbolnăvirea cu virusul COVID-19 în timpul sarcinii poate crește riscul de complicații.

Există date foarte limitate cu privire la riscul apariției malformațiilor congenitale cauzate de febră, la începutul sarcinii. Datele despre epidemia SARS în 2003 și epidemia MERS în 2012-2013 sunt liniștitoare, sugerând că nu a existat un risc crescut de pierdere a fătului, sau anomalii congenitale asociate cu infecția la începutul sarcinii. În prezent, există date insuficiente privind COVID-19 și riscul de avort spontan sau de apariție a anomaliilor congenitale.

Vrei să rămâi însărcinată? 6 sfaturi

Deși mama natură are întotdeauna propriile sale planuri, există câteva lucruri pe care le poți  face  pentru a-ți spori șansele de a rămâne însărcinată cât mai curând posibil. 

Iată 6 sfaturi aprobate de experți pentru a rămâne gravidă.

1. Fă un control medical și ia acid folic preventiv

Înainte de a începe oficial să încerci conceperea unui bebe, fă un control medical de evaluare a stării tale de sănătate. În plus, cere informații medicului despre vitaminele prenatale care au acid folic. Acesta ajută la protejarea împotriva unor defecte congenitale ale bebelușului, cum ar fi spina bifida. Acidul folic acționează în primele etape ale sarcinii, de aceea este important să te asiguri că ai primit suficient chiar înainte de a rămâne gravidă.

2. Cunoaște-ți ciclul și ovulația

Câte știi despre ciclul tău menstrual? Știi cum să iți calculezi ovulația? Acum este momentul să știi toate detaliile.

Ovulația este cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată. Zilele ovulației, asa numitele zile fertile, sunt acelea în care este indicat să ai contact sexual cu viitorul tătic.  (aici ai un calculator al ovulației – link pe Desprecopii)

Fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul tău, cum ar fi modificarea mucusului cervical. De obicei, devine subțire și alunecos atunci când ești în stadiul cel mai fertil. (vezi aici semne ale ovulației – link pe Desprecopii)

3. Stai în pat imediat după actul sexual

Probabil ai auzit acest sfat: stai cu picioarele în sus după ce ai avut contact sexual pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată.

Este un sfat bun să stai în pat timp de 10 până la 15 minute după actul sexual, dar nu este nevoie să ții picioarele în aer. Însă, evită să mergi îndată la toaletă. Așteaptă aproximativ un sfert de oră, timp în care lichidul seminal va ajunge în colul uterin.

4. Controlează-ți greutatea!

Ai câteva kilograme în plus? O greutate peste cea normală iți poate influența în mod negativ fertilitatea. Iar, pentru o sarcină sănătoasă, este de preferat să încerci să ajungi la o greutate corectă, în funcție de înălțimea ta, înainte de a rămâne însărcinată. Dacă esti una dintre femeile cu forme voluptoase, ar fi recomandat să dai câteva kilograme jos și să reduci din calorii.

De asemenea, o greutate prea mică față de cea normală, îți poate afecta negativ fertilitatea. Încearcă să adaugi câteva kilograme, printr-o alimentație sănătoasă și variată.

5. Elimină pe cât posibil stresul

Stresul este o piedică în calea fertilității. Încearcă să nu te stresezi prea mult în legătură cu obținerea unui test de sarcină pozitiv. Poate că dai ochii peste cap dacă cineva spune: „Doar relaxează-te și se va întâmpla!”, dar într-adevăr, stresul poate interfera de fapt cu ovulația. Deci, cu cât ești mai relaxată, cu atât mai bine. Posibilitatea de a obține un un test de sarcină pozitiv va fi mai mare.

6. Trăiește o viață sănătoasă

Mișcarea și sportul sunt obiceiuri sănătoase - mai ales dacă te ajută să te menții la greutatea ideală. Dar nu exagera cu prea mult sport, deoarece poate întârzia sau afecta ovulația.

Sfaturi utile pentru perioada de concepere a unui bebeluș

Imi doresc un copil: Cum calculez perioada fertila? Calculul ovulatiei - sfatul medicului

Ce alte semne imi da corpul ca sa imi spuna ca sunt in perioada fertila? - sfatul medicului

Cat timp trebuie sa incerc pana raman insarcinata? Raspunsul si sfatul medicului.

Imi doresc sa devin mama, ce schimbari alimentare trebuie sa fac?

10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru prima dată

Autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Adriana Matei, medic ginecolog

Toate drepturile rezervate © 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
  • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
  • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
  • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
  • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
  • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
  • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
  • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
  • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
  • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
  • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
  • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
  • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală



Citeste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj