7 întrebări pentru medicul ginecolog, pe care le pun femeile care doresc să rămână însărcinate

7 intrebari pentru medicul ginecolog, pe care le pun femeile care doresc sa ramana insarcinate

7 întrebări pentru medicul ginecolog, pe care le pun femeile care doresc să rămână însărcinate

Când ajung la vârsta la care se hotărăsc să devină mame, multe femei cred că, a rămâne însărcinată va fi foarte ușor.  Adică, după niște ani în care am fost preocupate de metode de contracepție – de ce ar fi așa de greu să rămânem însărcinate în primul rând?

Iată cele mai frecvente întrebări pe care le primește un medic de la femeile care încearcă să conceapă un copil.

veti citi
Întrebările pe care le pun femeile care doresc să fie mame
Alte întrebări și neclarități pe care le primește doamna doctor

Vreau să rămân insarcinată insă minunea nu se întamplă...

Când ajung la vârsta la care se hotărăsc să devină mame, multe femei cred că, a rămâne însărcinată va fi foarte ușor insă, după niște ani în care au fost preocupate de metode de contracepție – realizează că e greu să rămână însărcinate. Astfel, pentru multe femei poate fi destul de surprinzător și frustrant, că atunci când se simt pregătite  să rămână însărcinate, ei bine, acest lucru nu se întâmplă în intervalul de timp pe care și l-au imaginat.

De fapt, cu cât înaintezi în vârstă - cu atât poate dura mai mult să rămâi însărcinată. Numărul cuplurilor care așteaptă o perioadă mai lungă pentru a deveni părinți este în creștere - cu  „ceasul biologic” ticăind  puternic în capul lor,  fiecare lună care trece fără un test de sarcină pozitiv, aduce  stres și dezamăgiri în plus.

Întrebările pe care le pun femeile care doresc să fie mame

Pentru a vă oferi cât mai multe informații utile, am rugat-o pe d-na Dr. Adriana Matei, medic ginecolog -  să ne spună care sunt întrebările pe care le aude cel mai adesea în cabinetul său, de la pacientele care doresc să devină mame.

Î: Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le primiți de la femeile care încearcă să conceapă un copil?

R: Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de la pacientele mele este o combinație între „Când este momentul în care ovulez?” și „Când pot rămâne însărcinată?”.

Este de înțeles această neclaritate, pentru că, un studiu făcut în Australia în anul 2019 a concluzionat că: „Multe femei, inclusiv cele care își monitorizează ovulația, au  cunoștințe foarte puține despre ovulație și fertilitate, și nu reușesc să identifice fereastra fertilă”. (1)

Pacientele mele încearcă deseori să elimine posibilele motive pentru care nu rămân însărcinate. Spun adesea ceva de genul „iau medicamente pentru tuse și fac asta și fac asta...”. Altele vor să afle dacă sunt  alergice la spermă sau dacă mucusul cervical este prea gros. Este un lucru complet natural de întrebat, dar realitatea este că, pentru majoritatea pacienților mei, totul se rezumă la momentul raportului sexual.

Î: Care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să țină cont femeile când își doresc să conceapă?

R: Femeile ar trebui să  își cronometreze corect fereastra fertilă, să  ia vitamine prenatale și să nu bea alcool. Mai presus de toate, recomandarea este să  încerce să se bucure de acest proces.

Alte întrebări și neclarități pe care le primește doamna doctor

Î: Când sunt în perioada cea mai fertila?

R: Ești cea mai fertilă cu 2-3 zile înainte de ovulație și în ziua ovulației. Pentru a-și maximiza șansele de a concepe, un cuplu trebuie să întrețină relații sexuale în fiecare zi sau o dată la două zile, cu 3 zile înainte de ovulație și în ziua ovulației.

Î: Când are loc ovulația?

R: Cea mai mare neînțelegere pe care o au pacientele este despre ziua în care ovulează, și cum pot să-și prezică fereastra fertilă. Multe dintre ele cred că ovulează în ziua 14 a ciclului lor. Ziua 14 se bazează pe o medie de la un grup de femei și o estimare pentru un ciclu de 28 de zile.

Cu toate acestea, s-a constatat că femeile ovulează în orice zi cuprinsă între ziua 8 și 20 a ciclului lor. Pe scurt, trebuie să vă folosiți propriile indicii biologice pentru a vă da seama când ovulați și pentru a vă putea prezice corect fereastra fertilă.

Î: Dacă durează mult să rămân însărcinată, este în principal o problemă a femeii?

R: O neînțelegere majoră este că, în general, este vina femeii dacă sarcina nu se întâmplă sau că vârsta acesteia ar putea fi o cauză. Poate fi însă, în egală măsură, problema bărbatului. Dacă femeia nu a rămas însărcinată în 6-12 luni, recomand ca acel cuplu să verifice numărul de spermatozoizi ai bărbatului cu o spermogramă.

Î: Dacă nu rămân însărcinată, am o problemă de fertilitate?

R: Evident, nu este o întrebare la care este ușor de răspuns. Uneori, am paciente care cred că au o problemă de fertilitate pe baza a ceea ce au citit online. Și apoi, luna următoare sunt însărcinate. Cronometrarea ferestrei fertile și lipsa răbdării  sunt de obicei două dintre cele mai mari probleme.

Pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani, timpul recomandat în care trebuie să rămână gravide, înainte de a solicita un tratament de fertilitate, este de 12 luni, iar pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, se recomandă efectuarea testelor de fertilitate după ce au încercat să conceapă un copil timp de 6 luni.  Cu toate acestea, vă rog să rețineți:  cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât, statistic, va dura mai mult pentru a avea o sarcină reușită.

Acestea fiind spuse, dacă suspectați o problemă sau dacă aveți antecedente de boli inflamatorii pelvine, menstruații dureroase, avort spontan, cicluri menstruale neregulate sau dacă partenerul are un număr scăzut de spermatozoizi, ar trebui să solicitați ajutor mai devreme.

Î: Cum pot să știu când este fereastra mea fertilă?

R: Multe femei au problema identificării zilei în care ovulează. Unele paciente își urmăresc temperatura bazală, dar, am constatat că, acest proces provoacă mult stres. Testele de ovulație nu funcționează pentru toată lumea, dar pot fi încercate.

Î: Ce medicamente pot lua când încerc să rămân însărcinată?

R: Cel mai greu lucru pentru multe paciente este să ia decizii cu privire la ce medicamente ar trebui să evite atunci când încearcă să rămână gravide. Le spun că, în timpul sarcinii, orice medicament trebuie luat doar cu recomandarea medicului, iar următoarea întrebare tipică este: „deci ce ar trebui să iau pentru alergii?”. Le explic că, dacă într-adevăr nu au nevoie de un anume medicament este mai bine să nu îl ia.
 
De exemplu, dacă ai dureri de cap, încearcă odihna și hidratarea. Dacă durerea de cap este atât de puternică încât simți că trebuie să mergi la urgență, atunci ar trebui să iei medicamente.
 
Dacă încerci să rămâi însărcinată sau există șansa să fii însărcinată, înainte de a lua un medicament, întreabă-te: „Este acest medicament ceva de care am nevoie cu adevărat?”. Dacă este, atunci discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile pe care le aveți.

Î: Ce spuneți despre consumul de alcool în timpul încercărilor de concepție?

R: Despre alcool primesc întotdeauna întrebări. Alcoolul nu este recomandat în timpul sarcinii - niciodată. Dar adevărul este că majoritatea pacientelor mele au băut câteva pahare cu alcool la începutul sarcinii, deoarece nu știau că sunt însărcinate.

Sfatul meu, pentru femeile care doresc să rămână însărcinate este că, de la momentul ovulației până la debutul menstruației următoare, nu ar trebui să consume alcool, pentru a nu fi stresate și pentru a nu risca.

Î: Dacă am nevoie de teste de fertilitate, ce teste ar trebui să îmi recomande medicul meu?

R: Asta depinde parțial de situație. Cu toate acestea, medicul tău va dori să știe dacă ai ovulație, dacă partenerul tău are spermă viabilă și dacă voi doi  - ca și cuplu - puteți concepe. Pentru a afla acest lucru, medicul ar trebui să recurgă la  următoarele:

  Analize de sânge pentru a verifica nivelurile hormonilor de reproducere la femeie; estradiol (E2), progesteron, hormon foliculostimulant (FSH), hormon anti-mullerian (AMH), hormon luteinizant (LH), hormon tiroidian, prolactină și, eventual, niveluri hormonale masculine.
  Analiza completă a materialului seminal pentru partenerul masculin.
  Histerosalpingogramă (HSG), o radiografie sau ultrasunete cu infuzie salină (numită și Sonohysterogram sau SHG) pentru a evalua dacă trompele uterine sunt deschise.
  Ecografie pentru confirmarea aspectului normal al uterului și ovarelor.

Î: Ce pot face pentru a-mi crește șansele de a concepe un copil?

R: Există lucruri pe care tu și partenerul tău le puteți face pentru a deveni mai fertili. A fi în formă - și aici mă refer la o greutate potrivită și o alimentație sănătoasă - vă va ajuta să vă creșteți fertilitatea, dar va ajuta și sarcina și sănătatea bebelușului. Iar dacă ajungeți să aveți nevoie de FIV sau de o altă intervenție medicală, a fi sănătos ajută la creșterea șanselor de sarcină sănătoasă și vă poate ajuta să vă simțiți mai bine și mai puțin stresați.

Pentru început, adoptați comportamente sănătoase. Cu alte cuvinte, mâncați multe legume și fructe, evitați zahărul și alimentele procesate. Dacă tu și/sau partenerul tău fumezi, trebuie să renunțați.

Faceți exerciții fizice în mod regulat. Greutatea are un impact major asupra fertilității pentru ambii parteneri. Kilogramele în plus sau în minus pot afecta nivelurile hormonilor care, la rândul lor, prejudiciază ovulația și producția de spermă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre greutate pentru a vă asigura că vă aflați în „zona de fertilitate”.

De asemenea, respectați orele de somn și evitați toxinele cunoscute. Faceți lucruri care vă fac să vă simțiți fericiți și sănătoși pentru a reduce stresul. Daca medicul dumneavoastra este de acord, suplimentati dieta zilnica cu un produs multivitaminic special conceput pentru aceasta perioada, care sa contina cel putin 400 micrograme (0,4 mg) acid folic.

Autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Adriana Matei, medic ginecolog

Referințe: (1) Ovulation monitoring and fertility knowledge: Their relationship to fertility experience in a cross-sectional study (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28326545/)

Sfaturi utile pentru perioada de concepere a unui bebeluș

Imi doresc un copil: Cum calculez perioada fertila? Calculul ovulatiei - sfatul medicului

Ce alte semne imi da corpul ca sa imi spuna ca sunt in perioada fertila? - sfatul medicului

Cat timp trebuie sa incerc pana raman insarcinata? Raspunsul si sfatul medicului.

Imi doresc sa devin mama, ce schimbari alimentare trebuie sa fac? 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII