Fumatul în timpul sarcinii - consecințe pentru mami și bebe

Fumatul in timpul sarcinii - consecinte pentru mami si bebe

Fumatul în timpul sarcinii - consecințe pentru mami și bebe

Țigările și trabucurile sunt făcute din frunze de tutun. Tutunul conține un drog numit nicotină - ceea ce te face să devii dependent/ă de fumat. Dependența este o afecțiune a creierului care te face să fumezi, chiar dacă nu vrei, apoi îți afectează autocontrolul și capacitatea de a renunța la fumat.

Fumul din tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice. Cel puțin 250 dintre acestea sunt dăunătoare fumătorilor și nefumătorilor. Cel puțin 69 dintre ele pot provoca cancer. Respirarea chiar și puțin fum de tutun poate fi dăunătoare.

Vei citi:
Fumatul dăunează aproape tuturor organelor
Cum poate dăuna fumatul sarcinii?
Cum poate fumatul să-ți afecteze copilul?
Ce este fumatul pasiv?
Ce este fumatul „la mâna a treia”
Ce sunt țigările electronice?
Este sigur să folosești țigările electronice în timpul sarcinii?
Sfaturi pentru a te ajuta să renunți la fumat

Fumatul dăunează aproape tuturor organelor din organism și poate provoca afecțiuni grave de sănătate, inclusiv:

 Dependență.
 Cancer de plămâni, gură, gât, rinichi și alte organe. De asemenea, provoacă cancer de sânge (leucemie).
 Boli de inimă și boli pulmonare.
 Diabet.
 Accident vascular cerebral. Acesta se întâmplă atunci când un cheag de sânge blochează un vas ce aduce sânge la creier sau când un vas de sânge din creier se deschide.
 Infecție gingivală.
 Probleme oculare care pot duce la orbire.

Cum poate dăuna fumatul sarcinii?

Fumatul în timpul sarcinii este rău pentru tine și copilul tău. Renunțarea la fumat, chiar dacă ești deja însărcinată, poate face o mare diferență în viața bebelușului tău.

Dacă fumezi în timpul sarcinii, apar aceste 5 riscuri:

 Travaliu prematur. Acesta este travaliul care începe prea devreme, înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Travaliul prematur poate duce la naștere prematură. Bebelușii născuți prematur au mai multe șanse de a avea probleme de sănătate la naștere și mai târziu în viață decât bebelușii născuți la termen.
 Sarcină extrauterină. Acesta este momentul în care un ovul fertilizat se implantează în afara uterului (uter) și începe să crească. O sarcină ectopică se termină întotdeauna cu pierderea sarcinii. Poate cauza probleme grave, periculoase pentru o femeie însărcinată. De cele mai multe ori, sarcinile extrauterine sunt îndepărtate prin intervenție chirurgicală.
 Sângerare vaginală.
 Probleme cu placenta, cum ar fi desprinderea placentară și placenta previa. Placenta crește în uter și furnizează bebelușului hrană și oxigen prin cordonul ombilical. Abrupția placentară este o afecțiune gravă în care placenta se separă de peretele uterului înainte de naștere.

  Placenta previa este o afecțiune în care placenta se află foarte jos în uter și acoperă tot sau o parte a colului uterin. Colul uterin este deschiderea către uter care se află în partea de sus a vaginului.

Dacă fumezi și ești gravidă sau te gândești să rămâi gravidă, discută cu medicul. Acesta te poate ajuta să renunți la fumat.

Cum poate fumatul să-ți afecteze copilul?

Când fumezi în timpul sarcinii, substanțele chimice precum nicotina, monoxidul de carbon și gudronul trec prin placentă și cordonul ombilical către copilul tău.

Aceste substanțe chimice sunt dăunătoare pentru copil, deoarece pot reduce cantitatea de oxigen pe care o primește. Acest lucru poate încetini creșterea copilului înainte de naștere și poate afecta plămânii și creierul copilului.

Dacă fumezi în timpul sarcinii, copilul tău are mai multe șanse:

 Să se nască prematur, înainte de 37 de săptămâni de sarcină.
 Să aibă defecte congenitale, inclusiv malformații congenitale la nivelul gurii, numită buză / palat despicat. Defectele congenitale sunt afecțiuni de sănătate care sunt prezente la naștere. Acestea schimbă forma sau funcția uneia sau mai multor părți ale corpului. Defectele congenitale pot cauza probleme de sănătate generală, de modul în care se dezvoltă organismul sau de modul în care acesta funcționează.
 Să aibă o greutate mică la naștere. Asta înseamnă că bebe se va naște cântărind mai puțin.
 Să moară înainte de naștere. Avortul spontan este atunci când un bebeluș moare în uter înainte de 20 de săptămâni de sarcină. Nașterea intrauterină este atunci când un copil moare în uter după 20 de săptămâni de sarcină.
 Să sufere de sindromul morții subite a sugarului (numit și SIDS). SIDS este moartea inexplicabilă a unui copil mai mic de 1 an. SIDS apare de obicei atunci când copilul doarme. Uneori se numește moartea pătuțului, deoarece copilul moare adesea în pătuțul său.

Ce este fumatul pasiv?

Fumul pasiv este fumul pe care îl inhalezi din țigara, trabucul, pipa sau alt produs din tutun al altei persoane care fumează. Fumatul pasiv este periculos pentru tine și copilul tău. A fi în preajma fumului pasiv în timpul sarcinii poate determina copilul să se nască cu greutate mică la naștere sau cu defecte congenitale.

Fumatul pasiv este, de asemenea, periculos pentru copil după naștere. Bebelușii expuși la fumul pasiv au mai multe șanse să moară de SIDS. De asemenea, sunt expuși riscului de probleme de sănătate precum:

 Astm. Aceasta este o stare de sănătate care afectează căile respiratorii ale corpului și poate provoca probleme de respirație.
 Bronşită. Aceasta este inflamația (iritarea, roșeața) tuburilor bronșice care transportă aer în și dinspre plămâni. Poate provoca tuse și dificultăți de respirație.
 Infecții ale urechii.
 Pneumonie. Aceasta este o infecție la plămâni.

Ce este fumatul „la mâna a treia”

Fumul la mâna a treia este ceea ce rămâne în urma unei personae care a fumat. Este ceea ce miroși pe lucruri precum haine, mobilier, covor, pereți, piele și păr, care au fost în sau în jurul fumului. Fumul la mâna a treia se lipește de aceste lucruri, se acumulează în timp și este greu de îndepărtat. Fumul la mâna a treia este motivul pentru care deschiderea unei ferestre sau fumatul într-o altă cameră nu este suficient pentru a-i proteja pe alții atunci când fumezi.

Fumul de mâna a treia conține peste 250 de substanțe chimice și este dăunător femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor. Bebelușii și copiii pot fi expuși la aceste substanțe chimice atunci când inspiră acest fum sau când ating sau pun în gură lucruri care au fost expuse la fumul de mâna a treia. Cercetătorii lucrează pentru a afla dacă fumatul la mâna a treia cauzează cancer și alte probleme grave de sănătate.

Ce sunt țigările electronice?

Țigările electronice conțin lichid care include de obicei nicotină, arome (cum ar fi arome de căpșuni, scorțișoară sau gumă de mestecat) și alte substanțe chimice. Unele arată ca țigări obișnuite. Unele arată ca stilouri, stick-uri de memorie sau inhalatoare pentru astm. Acestea funcționează cu baterii.

Când folosești o țigară electronică, pufăi un muștiuc pentru a încălzi lichidul. Acest lucru creează o ceață (numită și vapori) pe care o inhalezi. Utilizarea unei țigări electronice se numește vaping sau Juuling (JUUL este numele unui tip de țigară electronică). La fel ca în cazul țigărilor obișnuite, poți deveni dependent de țigările electronice care conțin nicotină.

Diferitele arome ale țigărilor electronice le pot face să pară distractive și atrăgătoare, în special pentru copii. Dacă bei sau atingi lichidul din țigările electronice, acesta poate provoca intoxicații cu nicotină. Intoxicația cu nicotină poate fi mortală. Semnele și simptomele intoxicației cu nicotină includ:

 Bătăi rapide sau lente ale inimii.
 Crampe abdominale.
 Probleme de respirație.
 Durere de cap.
 Vărsături.
 Dacă crezi că suferi de intoxicație cu nicotină, sună imediat la 112.

Este sigur să folosești țigările electronice în timpul sarcinii?

Nu. Țigările electronice conțin substanțe chimice, cum ar fi nicotina, care pot dăuna mamei și bebelușului. Aromele și alte substanțe chimice din țigările electronice pot fi dăunătoare pentru tine și copilul tău. Respirația vaporilor din țigara electronică a altcuiva poate fi, de asemenea, dăunătoare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine cum afectează țigările electronice femeile și bebelușii în timpul sarcinii.

Poți doar să reduci numărul țigarilor? Sau trebuie să renunți?

S-ar putea să credeți că țigările light sau slim sunt alegeri mai sigure în timpul sarcinii. Nu este adevarat. Sau poate vrei să reduci numarul lor în loc să renunți complet la fumat. Este adevărat, cu cât fumezi mai puțin, cu atât mai bine pentru copilul tău. Dar cel mai bine este să renunți.

Cu cât te lași mai repede de fumat în timpul sarcinii, cu atât tu și copilul tău poți fi mai sănătoși. Cel mai bine este să te lași de fumat înainte de a rămâne însărcinată. Dar renunțarea oricând în timpul sarcinii poate avea un efect pozitiv asupra vieții copilului tău.

În medie, fumătorii mor cu 10 ani mai devreme decât nefumătorii. Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer și alte boli, cum ar fi bolile de inimă. Renunțarea la fumatte poate ajuta să ai:

 Dinți mai curați, respirație mai proaspătă și un simț al gustului/mirosului mai bun.
 Mai puține pete pe degete.
 Mai puține riduri ale pielii.
 Vedere mai bună.
 Mușchi și oase mai puternice.
 Mai multă energie pentru a fi mai activ.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, discută cu medicul.

Câteva sfaturi pentru a te ajuta să renunți la fumat

Elaborarea unui plan de renunțare la fumat este o modalitate excelentă de a te ajuta să renunți la fumat. Un plan de renunțare este un plan personalizat care te poate ajuta să te pregătești să renunțați. De asemenea, te poate ajuta să-ți creșți șansele de a renunța pentru totdeauna fără fumat. Iată câteva lucruri de inclus:

 O zi în care să renunți. În această zi, aruncă toate țigările, brichetele și scrumiera. Alege o zi în următoarele 2 săptămâni, astfel încât să ai timp să te pregătești. Marchează ziua în calendar.
 Motivele pentru care renunți. Uită-te la listă când te gândești la fumat.
 Factori declanșatori care te fac să vrei să fumezi. Factorii declanșatori pot fi emoționali, cum ar fi să vrei să fumezi atunci când te simți stresată sau singură. Pot fi activități care te fac să vrei să fumezi, cum ar fi vorbitul la telefon sau terminarea unei mese. Sau pot fi evenimente sociale, cum ar fi mersul la o petrecere sau la un bar. Cunoașterea acestor factori declanșatori te poate ajuta să înveți modalități de a-i gestiona, astfel încât să nu ai nevoie să fumezi.
 Modalități de a face față poftelor. De exemplu, ce poți face în loc să fumezi când ai "poftă". De exemplu, mergi la o plimbare, ia o minge mică antistres, încearcă un hobby sau mestecă gumă.
 Scapă de mementouri: chibrituri, scrumiere, spală-ți hainele și curăță-țiă mașina.
 Instrumente care te ajută să renunți la fumat. Întreabă medicul despre lucruri care te pot ajuta să renunți, cum ar fi plasturi, gumă, spray nazal și medicamente. Nu începe să le utilizezi fără acordul medicului, mai ales dacă ești însărcinată. Folosește aplicații de renunțare la fumat. Smokefree.gov are un program de mesaje text gratuit pentru femeile însărcinate care încearcă să renunțe. De asemenea, are o aplicație gratuită pe care o poți descărca pentru a te menține pe drumul cel bun.

Spune familiei, prietenilor și celor dragi despre planul de a renunța la fumat. Ei te pot ajuta și chiar sprijini.

Alte lucruri de făcut pentru a te ajuta să renunți:

 Bea multă apă sau ceai în loc de cafea.
 Încearcă să gestionezi stresul. Stresul poate fi un factor declanșator al fumatului. Încearcă meditația, respirația profundă, exercițiile fizice sau ascultarea muzicii preferate.
 Recompensează-te pentru progresul tău. Sărbătorește reperele, cum ar fi 1 zi, 1 săptămână și 1 lună în care nu fumezi.
 Dacă ai probleme cu renunțarea, continuă să încerci! Faci ceea ce este mai bine pentru tine și copilul tău.

7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

Daca nu iti pasa de sanatatea ta, nu poate sa nu iti pese de sanatatea copilului pe care il vei naste. Daca esti o femeie care fumeaza iar consecintele fumatului pentru propria ta sanatate nu par sa te convinga sa renunti la fumat, cand esti insarcinata, sanatatea viitorului tau bebelus ar trebui sa te conviga. Fumatul in timpul sarcinii afecteaza sanatatea fatului din burtica, atat in timpul formarii organelor sale cat si dupa nastere. Nicotina din tigari este o substanta care da dependenta, monoxidul de carbon si alte numeroase otravuri prezente in fumul de tigara - intra in sangele gravidei si ajung direct la bebelus... mai departe

 

Sarcina si fumatul - pe larg:

Cand esti insarcinata si astepti in copil, lucrurile se complica si mai mult dacã sunteti fumatoare de ne-oprit. Adevarul este ca de acum, efectele nocive ale nicotinei nu te mai privesc numai pe tine, ci il afecteazã si pe bebelusul pe care il porti in burtica.
 
Gandeste-te si la perioada de dupã nastere si la conditiile pe care trebuie sã i le asiguri copilului. Imagineaza-ti ã micutul crescând într-o casã plinã de fum. Chiar si numai acesta ar putea sã fie un motiv puternic pentru a te lãsa de fumat.

Iata, Desprecopii.com, va prezinta cele mai eficiente metode pentru a va lãsa de fumat in speranta ca acest lucru nu va produce o stare de stres suplimentara citeste mai departe aici.

Despre fumat merita citit si:

Efectul fumatului pasiv asupra sanatatii copilului
De ce nu renunta fumatorii la fumat?
7 greseli care iti distrug tenul ireversibil
Cum m-am lasat de fumat pentru bebe
Ne ajuta plasturii cu nicotina sa renuntam la fumat?
Lasatul de fumat ne face fericiti


Sarcina in 40 de saptamani

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

 
 

Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII