Laptele vegetal: cel mai bun lapte vegetal pentru sugari si copii mici - ce variante alegem

Laptele vegetal: cel mai bun lapte vegetal pentru sugari si copii mici - ce variante alegem

Laptele vegetal: cel mai bun lapte vegetal pentru sugari si copii mici - ce variante alegem

Se vorbește mult despre variantele vegane ale laptelui - si anume laptele pe bază de plante pentru sugari și copii mici. Mulți părinți ne-au întrebat despre ce lapte poate fi oferit și când... Atunci să vedem care sunt recomandarile Academiei Americane de Pediatrie.

Vei citi:
Laptele de vacă integral la copii
Lapte vegetal pentru sugari și copii mici
Copii cu alergii la lactate
Bebeluși vegani
Este laptele vegetal mai bun din punct de vedere nutrițional?
Lapte ce trebuie evitat

Laptele de vacă integral la copii - dupa ce implineste 12 luni

Laptele de vacă integral poate fi oferit ca băutură principală atunci când copilul împlinește vârsta de un an. Înainte de 1 an, laptele de vacă poate fi adăugat eventual doar în mancarea unui bebe  - de la vârsta de 6 luni, dar nu oferit ca băutură, deoarece laptele integral de vacă nu conține cantitatea potrivită de energie și nutrienți de care are nevoie un copil mic înainte de a împlini vârsta de 1 an.

De la vârsta de un an, copiii care nu mai sunt alăptați, pot bea lapte de vacă, dar recomandată este o formulă destinată vârstei copilului.

Lapte vegetal pentru sugari și copii mici

În ciuda acestui fapt, un număr tot mai mare de părinți optează pentru lapte pe bază de plante pentru sugari și copii mici, precum și pentru alte alternative de lapte. Există o varietate de motive pentru acesta, inclusiv disponibilitatea și preocupările părinților în legătură cu alergiile, sustenabilitatea mediului și sănătatea.

Academia Americana de Pediatrie  spune că poți oferi copilului alternative neîndulcite de lapte îmbogățit cu calciu, cum ar fi lapte de soia, migdale și ovăz, de la vârsta de un an, ca parte a unei alimentații echilibrate sănătoase.

Cu toate acestea, consensul general este că alternativele de lapte nu trebuie oferite ca băutură principală până la vârsta de cel puțin 2 ani, cu excepția cazului în care este specificat și discutat direct cu un profesionist din domeniul sănătății (cum ar fi un dietetician).

Copii cu alergii la lactate

Pentru copiii cu alergii care necesită o formulă hipoalergenică, se recomandă ca această formulă să fie continuată până la vârsta de 2 ani. De la vârsta de 2 ani, laptele alternativ poate fi apoi folosit ca băutură principală, dacă este cazul și dacă părinții vor.

Unii copii cu vârsta peste un an care suferă de alergii, pot trece mai devreme la o alternativă de lapte (cum ar fi laptele de soia cu adaos de calciu), totuși, acest lucru ar trebui stabilit în mod normal după o discuție cu medicul pediatru și cu dieteticianul.

Bebeluși vegani

Pentru acei copii care nu au alergii diagnosticate și nu sunt pe formulă hipoalergenică, alternativele de lapte îmbogățit cu calciu neîndulcit, cum ar fi băuturile din soia, migdale și ovăz, pot fi oferite începând cu vârsta de un an, ca parte a unei alimentanții sănătoase, echilibrate, dar care conține mult calciu, proteine ​​și energie. Laptele de soia fortificat, neîndulcit, ar trebui să fie prima alegere.

Ca întotdeauna, se recomandă să discuți cu medicul, pentru a te asigura că bebe nu este expus niciunui risc de deficiențe nutriționale.

Este laptele vegetal mai bun din punct de vedere nutrițional?

Din punct de vedere nutrițional, nu există niciun avantaj să-i oferi alt lapte dacă laptele de vacă este tolerat și acceptat - de la varsta de 12 luni, desigur.

Dacă optezi pentru un lapte alternativ, este important să alegi unul fortificat, care poate ajuta la aducerea nivelurilor de nutrienți precum calciu, vitamina B12 și, în mod ideal, iod la niveluri similare cu cele găsite în laptele de vacă.

Mai jos poți vedea un tabel de comparație între laptele pe bază de plante și laptele de vacă.

Tabelul evidențiază importanța alegerii alternativelor de lapte fortificat pentru copii și multe tipuri de lapte pe bază de plante îmbogățite cu calciu, vitamina D, vitamina B12 și vitamina B2 (cu excepția laptelui de cocos, care nu este îmbogățit cu vitamina B2). În general, laptele alternativ nu conține aceleași niveluri de energie, grăsimi sau carbohidrați ca laptele integral de vacă. Multe tipuri de lapte, altele decât laptele de soia, nu conțin niveluri comparative de proteine.

De asemenea, este important să reții că un nutrient care lipsește în aceste tipuri de lapte alternativ este iodul, iar lipsa fortificării cu iod în laptele alternativ poate expune persoanele cu un consum limitat de lactate la riscul unui aport alimentar inadecvat de iod.

Lapte ce trebuie evitat

Copiii mici și copiii cu vârsta sub 5 ani nu ar trebui să bea băuturi de orez, din cauza nivelurilor de arsenic pe care le pot conține.

Laptele pe bază de plante fortificat, neîndulcit, este potrivit pentru copii dar de la vârsta de 2 ani. Înainte de 2 ani, laptele pe bază de plante pentru sugari și copii mici este bine de oferit doar ca parte a unei alimentații sănătoase și echilibrate, nu ca băutură principală.

Alternativele de lapte nu se compară din punct de vedere nutrițional cu laptele de vacă integral, chiar și atunci când este fortificat, dar este recomandat să te asiguri că-i oferi întotdeauna lapte neîndulcit, fortificat.

Citeste si: Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu contine suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

 Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone) 

 Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

referinte: Academia Americana de Pediatrie
srnutrition.co.uk

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII