Hepatita A la copii și adulții: simptome, transmitere și prevenție - Sfatul medicului

Hepatita A la copii si adulti: simptome, transmitere si preventie - Sfatul medicului

Hepatita A la copii și adulții: simptome, transmitere și prevenție - Sfatul medicului

Hepatita A este o infecție acută, autolimitată a ficatului, cauzată de virusul hepatitic A. Spre deosebire de virușii hepatitei B și C, virusul A nu provoacă o infecție cronică a ficatului. Virusul hepatitei A are o perioadă de incubație între 15 și 45 de zile.

• Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru ne explică in continuare care sunt manifestările, cum se transmite virusul hepatic A și cum se poate preveni hepatita de tip A.

Manifestări si simptome ale hepatitei A

Simptomele inițiale ale bolii sunt oboseala, stare de slăbiciune, anorexie, greață, vărsături, dureri abdominale și, uneori, febră, dureri de cap, erupții cutanate și diaree.

După una - două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea și icterul.

Există totuși și persoane care sunt asimptomatice pe toată perioada de boală, însă și acestea pot transmite la rândul lor infecția. Majoritatea copiilor sub 6 ani nu au simptome. Când acestea sunt prezente, copiii mici nu prezintă icter, simptom întâlnit la majoritatea adulților și copiilor mari.

Nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuși, odihna și consumul mare de lichide. Pacientul nu trebuie să țină un regim special.

hepatita A la copii

Cum se transmite hepatita A?

Transmiterea este fecal-orală, adică persoana se infectează prin ingerarea unor cantități chiar și microscopice de fecale de la o altă persoană infectată. Din acest motiv ne referim adesea la Hepatita A ca fiind “boala mâinilor murdare”.

Rezistența virusului hepatitic A

Virusul este unul destul de rezistent în mediul înconjurător, trăind perioade lungi, chiar luni de zile pe suprafețe sau în apă. Rezistența lui pe mâinile noastre este de până la 4 ore. Virusul este distrus prin fierbere la 85 grade C timp de un minut, dar este rezistent la îngheț. Sunt raportate epidemii de hepatita A dupa consumul de fructe congelate infectate.

Sfaturi de prevenție

 Spălați frecvent mâinile: după folosirea toaletei, schimbarea scutecului, înainte de a consuma un aliment sau de a prepara masa.
 Spălați îndelung fructele și legumele pe care le consumați proaspete.
 Beți doar apă din surse autorizate sanitar - atenție la apa din fântâni!
 Țineți departe alimentele de muște, gândaci sau rozătoare - acestea pot să fie vectori de transmitere a infecției.
 Preparați mereu termic fructele congelate!
 Gătiți corespunzător carnea.

Vaccinarea anti-hepatita A

Vaccinarea anti-hepatita A este recomandată tuturor persoanelor susceptibile de contaminare cu hepatita A (nevaccinată sau care nu a avut hepatita A) care planifică să călătorească în statele unde hepatita A este frecventă. Risc crescut îl au și cei care călătoresc în zone urbane, stațiuni și hoteluri de lux din zonele unde hepatita A este frecventă. Prima doză de vaccin ar trebui făcută ideal cu mai mult de 2 săptămâni înainte de plecare, însă vaccinarea în orice moment înainte de călătorie îți oferă o oarecare protecție. Vaccinul nu se poate administra copiilor cu vârsta mai mică de un an.

În cazul adulților, vaccinarea reprezintă o metodă eficientă în aproximativ 95% din cazuri și poate oferi protecție pentru mai mult de 20 de ani. În cazul copiilor, vaccinarea este eficientă în 85% din cazuri și protejează împotriva hepatitei A pentru aproximativ 15-20 de ani.

autor: Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru și consultant IBCLC în alăptare

Referințe:
https://www.webmd.com/hepatitis/digestive-diseases-hepatitis-a#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-a/symptoms-causes/syc-20367007
www.cdc.gov

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️