Adolescenții și nesiguranțele specifice vârstei - Cum gestionezi această situație ca părinte? Sfatul psihologului

Adolescentii si nesigurantele specifice varstei - Cum gestionezi aceasta situatie ca parinte? Sfatul psihologului

Adolescenții și nesiguranțele specifice vârstei - Cum gestionezi această situație ca părinte? Sfatul psihologului

Anii adolescenței sunt dificili, plini de provocări, și pot genera multe tipuri de nesiguranțe. Este o perioadă de schimbare care începe din copilărie și continuă până la vârsta adultă și vine la pachet cu presiuni, responsabilități, incertitudine și îndoieli.

Mai mult, adolescenții sunt bombardați în mod constant de mesaje din mass-media, de la prietenii lor și din societate despre cum ar trebui să arate, ce ar trebui să poarte și cum ar trebui să se comporte. Unii adolescenți pot fi chiar supuși hărțuirii în școală din cauza felului în care arată sau a modului în care se îmbracă. Toate acestea sunt agravate de numeroasele schimbări hormonale pe care le experimentează adolescenții în această perioadă. Ca rezultat, mulți dintre ei pot recurge la un comportament de autoretragere. În calitate de părinte, poți contribui major la atenuarea disconfortului pe care ei îl resimt, învățându-i cum să fie încrezători și să se simtă bine în pielea lor, depășind astfel barierele produse de nesiguranța.

Dar, mai întâi, va trebui să identifici exact motivul nesiguranței adolescentului tău, cauzele fundamentale, și modalitățile de a-l ajuta să depășească nesiguranța - iar aici intervine sfatul psihologului.

Ce este nesiguranța?

Unii părinți și-ar putea pune întrebarea „Cum este definită nesiguranța unui adolescent?”. Ei bine, chiar și cei mai încrezători adolescenți pot avea unele aspecte de care nu sunt complet mulțumiți. Poate fi vorba despre anumite trăsături fizice - faptul că nu sunt suficient de înalți, sunt complexați de forma nasului sau de imperfecțiunile de pe ten. Pe de altă parte, nesiguranța poate avea ca punct de pornire faptul că nu sunt suficient de mulțumiți de performanța lor în ceea ce privește școala sau un hobby, de felul în care evoluează relațiile cu prietenii sau colegii sau de felul în care fac anumite alegeri.

Așadar, nesiguranța apare, de cele mai multe ori, din lipsa de încredere în sine. Pentru adolescenții care se confruntă cu acest sentiment, poate fi dificil să formeze relații, să se integreze, să își atingă obiectivele și să se dezvolte. Nesiguranța merge mână în mână cu anxietatea și îi poate determina să se retragă din situații stresante sau chiar din activitățile zilnice, deoarece simt că nu le pot face față - activități școlare sau extra-curriculare.

Tipuri de nesiguranțe

Există multe tipuri diferite de nesiguranțe pe care adolescenții le-ar putea dezvolta.

De exemplu, nesiguranța legată de imaginea corporală, care se dezvoltă de cele mai multe ori în urma vizionării anumitor programe de televiziune sau a expunerii online care promovează imagini perfecte. Pe de altă parte, această nesiguranță poate fi generată și de situațiile întâmpinate în viața reală - pe stradă sau la școală - există multe situații în care adolescenții sunt hărțuiți pentru că, de exemplu, au o anumită greutate. Aceste întâmplări pot determina dorința de a se încadra în standardele impuse cu orice preț, ceea ce poate duce la diferite tipuri de tulburări de alimentație.

Mai mult, pot exista și alte tipuri de nesiguranțe, legate de aspecte care nu pot fi schimbate sau îmbunătățite. De exemplu, înălțimea. O adolescentă poate să fi trecut printr-o puseu de creștere și să fie mai înaltă decât toate fetele și băieții din clasa ei, ceea ce o poate face să se simtă inconfortabil, mai ales dacă cei din jur fac diverse remarci legate de acest aspect, chiar dacă restul clasei poate ajunge la înălțimea ei în decurs de un an sau doi.

Impactul acestor tipuri de nesiguranțe poate varia în funcție de o serie de factori diverși, inclusiv sexul, rasa și nivelul de educație.

O alta provocare cu care se confruntă mulți adolescenți este acneea - care are un impact puternic asupra încrederii în sine. Majoritatea tind să devină mai retrași, să își acopere fața cu părul sau machiaj excesiv, să se simtă stânjeniți atunci când fac poze sau să refuze să mai ia parte la diverse activități.

Cel mai important este ca părinții să îi încurajeze să accepte schimbările prin care trece corpul lor și să le fie alături în această etapă dominată de provocări fizice și emoționale - prin sfaturi, încurajări, timp de calitate petrecut alături de ei, discuții deschise legate de nesiguranțele cu care se confruntă și cum le pot depăși.

Nu mai puțin importantă este stabilirea unei rutine de îngrijire adecvate

Vestea bună este că există produse care îi pot ajuta pe adolescenți să se bucure de un ten mai hidratat și mai curat. Tinero®, conceput și fabricat la Antibiotice Iași, este formula perfectă pentru tenul cu imperfecțiuni. Are rol în regenerarea pielii, aceasta devenind vizibil mai luminoasă, mai netedă și mai catifelată. Totodată, nu trebuie lăsate pe plan secundar sportul și alimentația echilibrată.

Dacă îți dorești ca adolescentul tău să petreacă online tip de calitate, într-o comunitate în care imperfecțiunile sunt o normalitate, în care poate găsi o mulțime de sfaturi și recomandări dermatologice și psihologice, dar doza de divertisment de care are nevoie după o zi plină, invită-l să se alăture comunității Coolnia Tinero, pe TikTok! Click aici

Tipuri comune de nesiguranțe cu care se pot confrunta adolescenții:

Nesiguranța socială referitoare la presiunea colegilor, preferințele sociale și popularitate.
Nesiguranța imaginii corporale sau nesiguranța provocată de acnee.
Nesiguranța provocată de problemele din familie.
Nesiguranța dobândită în urma unor evenimente traumatice (de exemplu, bullying).

Semne că un adolescent este nesigur și cum să îl ajuți să depășească această etapă

1. Adolescentul poartă haine largi

Dacă adolescentul tău a început să poarte în majoritatea timpului haine largi, este posibil să fie nesigur în privința corpului său. În această situație, este bine să îl sprijini să găsească activități care să-l ajute să se simtă mai bine în privința propriului corp, cum ar fi tenis, fotbal, yoga sau dans - orice tip de mișcare care îi place. Dacă ești îngrijorat/ă că ar putea avea o tulburare de alimentație, încurajează-l să discute cu un consilier sau cu un medic.

2. Adolescentul nu petrece timp cu prietenii săi

Dacă adolescentul tău evită să petreacă timpul cu prietenii, este posibil să se confrunte cu anxietate socială. Adolescenții pot fi foarte duri cu ei înșiși, pot crede că nu sunt „suficient de buni” pentru a mai petrece timp cu prietenii. Îți poți sprijini copilul ajutându-l să-și identifice gândurile negative, astfel încât să le puteți gestiona împreună.

3. Adolescentul face comentarii autodepreciative

Dacă îl auzi în mod constant spunând lucruri precum „pur și simplu nu sunt bun la asta” sau „oricum nimeni nu are nevoie de mine”, este posibil să nu aibă încredere în abilitățile sale. Poți să-i îmbunătățești starea de spirit amintindu-i la ce se pricepe, lăudându-l atunci când face ceva bine și ajutându-l să-și găsească un hobby, cum ar fi practicarea unui sport, cursuri de pictură sau muzică.

4. Adolescentul nu își exprimă opiniile

Adolescenții care sunt adesea tăcuți și par să nu aibă niciodată o părere pot simți că nu sunt importanți sau că opiniile lor nu contează. Pentru a-l ajuta, cere-i părerea despre diverse lucruri, cum ar fi ce își dorește să mănânce la cină sau care este feedback-ul lui legat de un film pe care l-a văzut recent sau care este opinia lui legată de un anumit subiect care a apărut în presă. Dacă faci acest lucru în mod regulat, va deveni mai confortabil în a-și exprima opiniile.

5. Adolescentul caută în mod constant validare

Dacă adolescentul tău caută mereu complimente sau cere părerile tuturor, atunci poate avea îndoieli cu privire la propriile gânduri sau acțiuni. Acest lucru se poate întâmpla deoarece simte o lipsă de încredere în propriile acțiuni. Îl poți ajuta felicitându-l în diverse situații (de exemplu, atunci când face un gest frumos pentru bunici sau pentru fratele/sora sa). Mai mult, încurajează-l să aibă încredere în lucrurile pe care le face fără să caute aprobarea celorlalți.

6. Adolescentul nu petrece timp făcând lucrurile care-i plac

Dacă adolescentul tău obișnuia să facă sport sau muzică, dar pare să-și fi pierdut orice interes, s-ar putea să nu fie sigur de talentele sale. Adolescenții pot fi foarte competitivi, iar unii pot refuza să participe la o activitate dacă nu reușesc să câștige sau să fie cei mai buni. Adu-i aminte că scopul acestor activități nu este doar statutul (ci și distracția, disciplina, munca în echipă), și ajută-l să găsească câteva hobby-uri noi de care să se poată bucura fără să-și facă griji că se implică într-o mentalitate competitivă.

Dacă ești îngrijorat/ă de faptul că adolescentul tău se luptă cu sentimente de nesiguranță, fă-ți timp pentru a vorbi cu el despre cum se simte și întreabă-l cum îl poți sprijini/ajuta cel mai bine în luptele sale. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-l ajuta să depășească acest moment, contactează un specialist.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII