ORA MAGICĂ dupa nastere: 6 lucruri esențiale despre ora careia i se mai spune și ora de AUR - iata de ce

Ora magica dupa nastere: 6 lucruri esentiale despre ora careia i se mai spune si ora de aur - iata de ce

ORA MAGICĂ dupa nastere: 6 lucruri esențiale despre ora careia i se mai spune și ora de AUR - iata de ce

Prima oră după naștere, când o mamă are contact neîntrerupt piele pe piele cu nou-născutul ei, este denumită „ora de aur” sau "ora magică".

Această perioadă de timp este critică pentru un nou-născut care și-a petrecut ultimele nouă luni într-un mediu controlat. Ora de aur ajută la reglarea temperaturii bebelușului, ajută la controlul respirației acestuia ii ofera un boost de imunitate. In plus, ajuta la procesul de atasare al mamicii de bebe, prin producerea de hormoni care sustin instinctul matern.

Vei citi:
Ce este ora de aur după naștere?
6 lucruri esențiale despre ora magică după naștere
De ce este atât de importantă ora de aur după naștere?

Ce este ora de aur după naștere?

Ora de aur după este acea primă oră după ce copilul se naște și are contact neîntrerupt piele pe piele cu mama sa. Ora de aur este cea mai bună perioadă de legătură, deoarece nou-născuții ies din corpul mamei alerți și receptivi. Ei sunt capabili să privească în ochii mamei lor și să le audă vocea, pe care o vor recunoaște după luni de zile în care au ascultat-o. Nou-născuții sunt, de asemenea, liniștiți de căldura atingerii și a corpului mamei lor, mai ales atunci când se ghemuiesc pe pielea caldă a mamei lor.

Termenul "ora de aur" a apărut deoarece un medic obstetrician francez în anii 1970 a observat că nou-născuții erau gata de alăptare imediat după ce s-au născut. Această „oră de aur”, de vigilență, a fost o modalitate naturală de a face alăptarea un proces mai ușor pentru mame și bebeluși. Astăzi, tot mai multe spitale abordează ora de aur într-un mod prietenos pentru bebeluși.

6 lucruri esențiale despre ora magică după naștere:

 Este de aur!
 Sunt primele 60 de minute după naștere, doar tu și bebe.
 Ora magică este posibilă și în cazul operației de cezariană.
 Aceasta stimulează oxitocina, încurajând dezvoltarea instinctelor materne.
 Ora magică este un boost pentru imunitatea bebelușului.
 Și nu în ultimul rând, încurajează întârzierea clampării cordonului ombilical.

De ce este atât de importantă ora de aur după naștere?

Mai simplu spus, a lăsa părinții și nou născuții să aibă o oră de calitate după naștere aduce beneficii mari. Și aceste beneficii durează mult după ce șederea mamei la spital devine o amintire vagă. În primul rând, ajută mamele să alăpteze mai mult timp, ceea ce are avantaje mari pentru sănătate. Dar oferă mamei și bebelușului șansa de a se cunoaște în timp ce nou-născutul este încă alert. Și partenerul poate participa îmbrățișand copilul la pieptul gol.

Nu vă faceți griji dacă pierdeți ora de aur după naștere. Travaliul este epuizant și unele mame sunt prea epuizate pentru a profita de acest timp. Sau copilul trebuie să intre în unitatea de terapie intensivă neonatală (NICU) din motive medicale. Sau aveți nevoie de îngrijiri medicale.

Pierderea acestei ore nu va strica o viitoare conexiune cu copilul. Veți avea la dispoziție săptămâni și chiar luni pentru a crea legătura.

Ora de aur după naștere este un moment special

Așteptați-vă să fiți inundați de sentimente copleșitoare în timp ce vă îmbrățișați nou-născutul, prin contactul piele pe piele.

Te vei simți bine știind că îi oferi bebelușului tău un avans sănătos în prima oră de la naștere, mai ales dacă alegi să rezervi sângele din cordonul ombilical. Și vei face primii pași importanți pentru a crea o legătură puternică cu copilul.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) recomandă acum a se aștepta cel puțin 60 de secunde de la naștere, înainte de clamparea cordonului ombilical bebelușilor la termen sau prematurilor. Acest lucru permite sângelui bogat în fier să continue să curgă din placentă către copil.

►Citeste si Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,

Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe

Despre cezariana, mai cititi

Nasterea prin cezariana: 6 intrebari si raspunsuri de la medici
Operatia cezariana si riscurile legate de placenta
Nasterea prin cezariana  
Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 
Bagajul pentru spital 
Sfaturi pentru insotitorul la travaliu 
Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Lista pentru maternitate

In cazul in care veti naste intr-un spital de stat, lista de mai jos se poate dovedi extrem de utila.

Cititi si verificati lista, inlaturati sau bifati elementele pe care le-ati indeplinit sau pe care nu le considerati necesare, adaugati lucruri de care credeti ca veti mai avea nevoie completand la final casuta de text si apasand tasta ENTER, apoi printati listuta sa o aveti mereu la indemana! Nimic mai simplu si de ajutor.

Despre pregatirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai cititi

Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com - realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII