Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Ce inseamna de fapt “custodie comuna” in educatia copilului?

Custodia comuna se aplica de la 1 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Asta inseamna ca sotii care divorteaza pot hotari impreuna atat in privinta educatiei, a timpului liber cat si a activitatilor extrascolare.

In cazul in care intr-o familie exista doi copii, in urma divortului, domiciliul celor mici poate fi diferit, dar autoritatile spun ca nu este bine ca ei sa fie despartiti. Insa mama poate primi un copil, tatal pe celalalt, dar sederea micutilor trebuie sa alterneze: impreuna cand la mama, cand la tata.

Daca unul dintre parinti nu isi respecta conditiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge in instanta. Iar judecatorii vor stabili daca se revine la custodia unica. Statisticile arata ca pana acum in peste 95% din cazuri mama are castig de cauza.

Bineinteles, pentru ca lucrurile sa se intample asa cum le-au gandit reprezentantii Ministerului Justitiei este obligatoriu ca intre parinti sa existe o intelegere prealabila. Altfel, custodia copiilor se va dezbate si transa la fel ca si pana acum, in cadrul unor procese lungi si costisitoare. Specialistii in dreptul familiei care au propus noile reglementari au gasit solutii si pentru cazurile in care intr-o familie ce se destrama printr-un divort exista doi copii. Conform noii legi, domiciliul celor mici poate fi diferit, desi autoritatile sustin ca nu e bine ca ei sa fie despartiti. Cu toate acestea, mama poate primi un copil, tatal pe celalalt, insa sederea micutilor trebuie sa alterneze: sa fie impreuna si la mama, si la tata.

Haideti sa ne amintim ce reprezinta custodia comuna si care sunt avantajele si dezavantajele ei.
Putem incepe gandindu-ne la deciziile pe care parintii trebuie sa le ia cu privire la copilul lor. Ce scoala trebuie sa urmeze copilul? Ar trebui copilul lasat sa-si vopseasca parul in verde? Cati bani de buzunar ar trebui sa aiba? Fata de cincisprezece ani ar trebui lasata sa plece in vacanta cu prietenul ei? Ar trebui ea sa devina un membru al Bisericii Catolice?

Cand ambii parinti traiesc impreuna cu copilul aceste decizii sunt luate impreuna, zi de zi. Ambii parinti sunt implicati sau unul dintre ei lasa deciziile in seama celuilalt. Acest lucru se intampla, spre exemplu, daca unul dintre parinti sta mai mult acasa decat celalalt. Problemele incep atunci cand parintii se despart. Multe dintre deciziile referitoare la copil ar trebui sa fie luate de parintele care sta mai mult alaturi de copil. Acela este parintele cu care copilul va trai. Cum, in general, dupa un divort copilul sta numai cu un singur parinte asta inseamna ca separatia implica faptul ca doar un singur parinte va avea dreptul de a lua decizii in ceea ce priveste viitorul de zi cu zi al minorului. Ganditi-va la intrebarile pe care tocmai le-am mentionat.

Custodia comuna este gandita sa amelioreze consecintele divortului si separatiei si sa dea ambilor parinti dreptul de a se implica. In acelasi timp exista si o parte negativa a custodiei comune.

Daca parintii chiar nu sunt in stare sa se inteleaga si nu vor face altceva decat sa se contrazica in prezenta copiilor, asupra exercitarii drepturilor lor parentale, atunci exista riscul de a ii face rau copilului. Recomandarile psihologice si sociologice atrag atentia asupra faptului ca nu divortul sau separarea cauzeaza efecte psihologice negative copilului ci conflictele si certurile.

Principalele noutati legislative consfintite de Noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009), act normativ care a intrat in vigoare de la 1 octombrie 2011 si care inlocuieste inclusiv actualul Cod al Familiei sunt urmatoarele:

 - Custodia comuna post-divort: autoritatea parentala se va exercita impreuna de catre cei doi parinti si dupa despartirea acestora, iar instanta va acorda custodie unica doar in cazuri exceptionale, atunci cand interesul superior al copilului va impune acest lucru. Astfel, parintii care-si iubesc copiii si care au performat in plan parental pana la divort vor imparti custodia minorilor, colaborand spre binele acestora, luand impreuna deciziile privind proprii copii si beneficiind de programe de legaturi personale cu fiii si fiicele lor consistente si relativ egale.

 - Logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria. Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei. Logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie. In cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.

 - Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii. Oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara a unui imobil ca locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului. Nici unul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune fara consimtamantul scris al celuilalt sot de drepturile asupra locuintei familiei.

Jurisprudenta
Decizie istorica: Custodie comuna a copiilor in cazul a doi parinti divortati

Decizia a fost luata la Oradea, unde judecatorii au acordat prima custodie comuna, bazata pe noul Cod civil. Cei doi soti, proaspat divortati, vor petrece un timp egal cu copiii si vor lua decizii care privesc soarta minorilor doar cu acordul celuilalt.

In alte tari este o solutie juridica frecventa in caz de divort. In Romania in schimb, cu legile de pana acum, acest compromis era imposibil de pus in practica.

Cititi totul despre:

 

Relatie

Cu capul limpede

Sex

Chip frumos