Învață cum să folosești muzica pentru a-ți stimula bebelușul și pentru a-l ajuta să-și dezvolte abilitățile motorice și intelectuale

Invata cum sa folosesti muzica pentru a-ti stimula bebelusul si pentru a-l ajuta sa-si dezvolte abilitatile motorice si intelectuale

Învață cum să folosești muzica pentru a-ți stimula bebelușul și pentru a-l ajuta să-și dezvolte abilitățile motorice și intelectuale

Muzica poate juca un rol important în dezvoltarea motorie a bebelușului și poate fi o modalitate excelentă de a-i stimula mișcările și abilitățile motrice. În timp ce bebelușul crește și dobândește abilități motrice, mobilitatea îi permite să exploreze lumea din jur și să interacționeze cu obiecte, sunete și locuri noi. Reacționând instinctiv la muzică prin gesturi și mișcări ale corpului, bebelușul poate dezvolta și mai mult aceste abilități și poate învăța să perceapă tot ceea ce îl înconjoară într-un mod armonios și plăcut.

Descoperă cum muzica poate stimula dezvoltarea armonioasă a bebelușului tău prin mișcare și mobilitate

Miscarea in combinatie cu muzica il ajuta pe micutul tau sa dobandeasca abilitati motrice si ii stimuleaza dezvoltarea mentala.

De asemenea, prin miscare micutului tau ii va fi mai usor sa intre in contact cu ceilalti si sa invete mai usor sa reactioneze si sa comunice prin cuvinte. Nu in ultimul rand, combinatia muzica-miscare poate constitui o modalitate simpla si distractiva prin care parintii sa interactioneze cu bebelusul lor.

Muzica poate fi o modalitate excelentă de a stimula dezvoltarea bebelușului. Iată niste sugestii:

• Cântă bebelușului tău. Cântă încet și lin pentru a-l calma sau cântă cu voce tare și ritmic pentru a-l entuziasma.

• Folosește muzica de fundal. Pornește muzica de fundal atunci când bebelușul se joacă sau se odihnește, dar asigură-te că nu este prea tare sau prea stimulativă.

• Folosește instrumente muzicale. Lasă-l pe bebeluș să se joace cu instrumente muzicale ușoare, precum tamburine sau clopoței.

• Dansează cu el. Ține bebelușul în brațe și dansați împreună pe ritmul muzicii.

• Folosește cântece și versuri simple. Repetă cântecele simple sau recită versuri pentru a-l ajuta pe bebeluș să-și dezvolte memoria și vocabularul.

Activitati pentru varsta de 0-5 luni

Bebelusul reactioneaza instinctiv la muzica prin gesturi si miscari ale corpului. Chiar si de la aceasta varsta frageda, acesta detin un rol esential in dezvoltarea motorie a micutului.

De exemplu, a invata sa-si tina capul ridicat este un pas important pentru bebelusul tau. Pe masura ce dobandeste capacitatea de a face tot felul de miscari, bebelusul isi intareste musculatura si reuseste sa-si controleze diferitele parti ale corpului, lucru care este o adevarata provocare pentru el.

Huta-huta pe genunchi
Tine-l pe micutul tau pe genunchi si leagana-l usurel in timp ce ii canti melodia In padurea cu alune. Cand ajungi la momentul in care trebuie sa intonezi sunetele scoase de animale, opreste-te din miscare si incearca sa le redai pe diferite tonalitati, unele mai inalte, altele mai jose. Contactul cu sunetele inalte ii stimuleaza bebelusului viteza de reactie si atentia pentru noi descoperiri.

Barca pe valuri
Micutul trebuie sa stea intins pe spate in timp ce tu ii vei misca piciorusele inainte si-napoi cu ajutorul ambelor maini. Alterneaza rapiditatea cu care executi aceasta miscare, cantand mai lent si apoi mai vioi: Barca pe valuri pluteste usor/ Iar cand vine seara, mai repejor. De asemenea, incearca sa faci impreuna cu el ,,bicicleta”, ajutandu-ti bebelusul sa descrie o miscare circulara cu piciorusele. Activitati fizice de tipul acestora, care implica miscarea mainilor, picioarelor si a celorlalte parti ale corpului il ajuta pe micut sa invete cum sa isi coordoneze singur miscarile.

Activitati pentru varsta de 6-12 luni

Dupa varsta de sase luni, micutul tau va incepe sa se ridice singur in picioare si va deveni mai independent in miscari. Miscarea in ritmul muzicii ii va impulsiona dezvoltarea pe plan emotional, ajutandu-l sa experimenteze o serie de stari si trairi pe care inca nu le poate reda prin cuvinte. Pe masura ce bebelusul tau incepe sa mearga de-a busilea si ajunge sa faca primii pasi, vei observa ca miscarile corpului, mimica si gesturile sale vor deveni din ce in ce mai complexe.

Prinde-ma de poti
Mergi de-a busilea impreuna cu cel mic jucandu-te ,,Prinde-ma de poti”. Incearca sa-l prinzi si apoi incurajeaza-l pe micut sa faca si el la fel. Ca sa-l rasplatesti pentru ca a fost prins (sau pentru ca te-a prins), imbratiseaza-l cu drag sau ridica-l in brate si gadila-l cu capul pe burtica. De fiecare data cand micutul merge de-a busilea, el isi imbunatateste o serie de abilitati legate de miscare: mentinerea echilibrului, coordonarea dintre ochi si maini, precum si aprecierea corecta a distantei dintre obiecte. In acest fel, micutul tau va invata modalitati noi si variate de a se misca.

Mamaruta-Ruta
Aseaza-te pe podea si pune-ti micutul in poala, astfel incat sa iti poata vedea fata. Prinde-l de manute si leagana-l pe picioare in sus si-n jos. In acest timp, fredoneaza cantecelul : “Mămăruţă – Ruţă / Suie-mă-n căruţă,/ Pe mine călare/Du-ma tu la vale”. Cand ajungi la cuvantul ,,vale’’, desfa picioarele si lasa-l pe micut sa alunece usurel pe podea. Jocurile de acest gen imbunatatesc tonusul muscular al micutului, deoarece il determina pe copilas sa se mentina in pozitie dreapta in timp ce tu il legeni.

Activitati pentru varsta de 12-18 luni

Pe la un an si jumatate, bebelusul tau incepe sa reactioneze la muzica prin miscari mult mai bine coordonate, deoarece eforturile sale il aduc tot mai aproape de castigarea independentei, de momentul in care va putea sa faca lucrurile de unul singur. Copilul tau se va bucura ca poate face diferenta intre un sunet inalt si unul jos, intre o miscare rapida si una lenta. S-ar putea ca el sa vrea sa-ti si demonstreze ca sesizeaza ritmul muzicii  adaptandu-si miscarile in functie de fiecare ritm in parte, atunci cand acesta se schimba.

Tati spune: Misca degetelele!
Copilului tau ii place sa te imite! Incearca o activitate noua : Tati spune (sau mami spune): prin care el trebuie sa imite ce spune tati sau mami. Incurajeaza-l pe micutul tau sa faca ceea ce faci tu: sa-si miste degetelele, sa-si fluture manutele in aer, sa bata din palme sau sa dea din cap. Copilasii invata foarte usor atunci cand experimenteaza ei insisi. Astfel de jocuri, care ii implica activ pe cei mici, ii ajuta sa faca legatura intre miscari si cuvinte si sa inceapa sa vorbeasca mai repede.

Daca vesel se traieste
Canta-i acest cantecel prichindelul tau si arata-i ceea ce trebuie sa faca. Bate din palme, bate palme pe genuchi, tropaie din picioare si misca-te stanga-dreapta. Urmarind si exersand toate aceste miscari pe care le faci, micutul isi va dezvolta simtul echilibrului, al directiei precum si capacitatea de a-si coordona miscarile.

♦ Citeste in continuare Dezvoltarea motorie a bebelușului: de la naștere până la momentul suprem când merge SINGUR - infografic

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
articol coordonat de Medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte - Academia Americana de Pediatrie

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII