Boala obrajilor pălmuiți - dacă ai un copil la gradiniță sau la scoală iată ce trebuie să știi

Boala obrajilor palmuiti - daca ai un copil la gradinita sau la scoala trebuie sa stii de ea

Boala obrajilor pălmuiți - dacă ai un copil la gradiniță sau la scoală iată ce trebuie să știi

Boala obrajilor palmuiti, sau boala obrajilor rosii se numeste asa din cauza petelor rosii de pe obraji, asemanatoare unor urme lasate de palme.  Aceasta boala este obicei, blanda. Se raspandeste prin intermediul picaturilor respiratorii ce ajung in aerul inspirat, daca o persoana infectata stranuta sau tuseste, sau prin intermediul sangelui. 

Dacă ai un copil la creșă, gradinită sau școală, iată ce trebuie să știi despre aceasta boală infectioasă.

veti citi
Ce este boala obrajilor pălmuiti (sau boala a cincea  sau eritem infectios)
Care sunt cauzele boala obrajilor pălmuiti (eritemului infectios)?
Cine se imbolnăveste de boala obrajilor pălmuiti (eritem infectios)?
Ce simptome are boala obrajilor palmuiti (eritemul infectios)
Poate merge copilul la scoală cu aceasta boală?
O atentionare pentru femeile insărcinate
5 boli pe care copiii le iau de la școala sau grădiniță

Ce este boala obrajilor pălmuiti (sau boala a cincea  sau eritem infectios)

Boala obrajilor palmuiti sau eritemul infectios este una dintre cele mai comune infectii care apar in copilarie. Poate fi identificata prin eruptia specifica, insa gravitatea bolii este redusa la marea majoritate a pacientilor. De obicei, copilului ii apare pe fata o eruptie care arata de parca ar fi fost palmuit pe ambii obraji, ceea ce explica deumirea obisnuita „boala obrajilor palmuiti”.

Boala obrajilor palmuiti este provocata de parvovirusul B19, care se manifestă printr-o erupţie cutanata uşoară pe fata, trunchi şi membre.

Parvovirusul B19 se transmite prin secreţii respiratorii (saliva, sputa sau secreţii nazale), când persoana infectata tuşeşte sau strănută şi este mai frecventă la copii decât la adulţi. Copiii scolari cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani sunt cei mai predispuşi la a dezvolta boala obrajilor palmuiti.

Care sunt cauzele boala obrajilor pălmuiti (eritemului infectios)?

Eritemul infectios este cauzat de un virus numit parvovirusul uman B19. Numele „boala a cincea” provine de la faptul ca aceasta era a cincea dintre cele sase boli ale copilariei caracterizate prin eruptii ale pielii, prezentate intr-o anumita schema de clasificare (celelalte cinci boli sunt pojarul, scarlatina, rubeola, roseola si un tip de scarlatina care nu mai este recunoscut). In afara numelui de „boala a cincea” si a numelui de „boala obrajilor palmuiti”, mai este numita si infectia cu parvovirusul B19.

Cine se imbolnăveste de boala obrajilor pălmuiti (eritem infectios)?

Boala a cincea se poate raspandi in scoli sau in orice loc in care adultii sau copiii sunt expusi secretiilor respiratorii ale altor persoane (rezultate din tuse sau stranut), sau intra in contact cu sangele ori produsele din sange ale altor persoane.

Poate fi transmisa si de la mama infectata la fetus. Desi este mai frecventa la copiii avand intre 5 si 15 ani, poate aparea la orice varsta. Circa 90 la suta dintre toti oamenii ajung pana la urma sa faca infectia, dar foarte putini se imbolnavesc grav.

Ce simptome are boala obrajilor palmuiti (eritemul infectios) ?

Copilul dumneavoastra probabil are a cincea boala daca are simptome usoare de raceala, urmate la 7-10 zile de inrosirea pronuntata a obrajilor.

Simptomele initiale sunt in general foarte usoare si constau in principal din oboseala, pofta scazuta de mancare, dureri de cap, dureri in gat, nas infundat si – la circa o o treime din copii – febra usoara.

eritem infectios

Eruptia de pe fata dureaza de obicei una-trei zile; in acelasi timp, sau dupa eruptia faciala, o eruptie fina dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare si pe trunchi).

Eruptia poate reaparea in functie de variati stimuli, precum efortul fizic, stresul sau expunerea la soare, dar dispare de obicei complet in circa trei saptamani.

Simptomele inrudite – ca durerile, starea de slabiciune, umflarea si rigiditatea – apar uneori la copiii mici infectati cu parvovirus, dar sunt mult mai frecvente la adolescenti si adulti.

De obicei, parvovirusul afecteaza mainile, incheieturile mainilor, genunchii si inchieieturile genunchilor, desi pot fi afectate si alte incheieturi. Simptomele localizate la nivelul incheieturilor dispar de obicei in doua-patru saptamani dar pot dura mai mult. Sechelele permanente ale incheieturilor in urma bolii sunt foarte neobisnuite.

Poate merge copilul la scoală cu aceasta boală?

Copilul nu trebuie neaparat sa stea acasa, după apariția erupției cutanate. Anunțați școala sau profesorul dacă copilul dumneavoastră are boala obrajilor palmuiti.

O atentionare pentru femeile insărcinate

Riscurile sunt minime in randul copiilor si adultilor sanatosi, insa, in cazul femeilor gravide cu o imunitate scazuta, boala obrajilor rosii prezinta un risc mare de avort spontan din cauza anemiei ce poate sa apara la fat.

5 boli pe care copiii le iau de la școala sau grădiniță

Școala sau gradinița sunt adevarate mall-uri pentru bacterii și virusuri si ca atare, sunt locul de unde copiii iau multe boli in primii ani de scoală si gradinită, când sistemul lor imunitar este incă in dezvoltare. Deci pregăteste-te pentru răceala, gripă, conjunctivită, gastroenterită, infectii cu streptococ...

Iată de ce copilul poate avea fie: febră, muci in exces, tuse, diaree, vomă, dureri in gat, amidgale inflamate, ochi rosii, secretii la ochi ...si iată niste sfaturi cu care ne putem invăta copiii sa evite cât mai mult aceste 5 boli pe care copiii le iau de la gradinită sau de la scoală.

Despre imunitatea copilului mai citeste

De ce prea multa curatenie poate afecta sistemul imunitar al copilului

Re-intoarcerea la gradinita: tot ce trebuie sa stii despre microbii de la gradinita si bolile copilariei

Intareste imunitatea copiilor

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Toae drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Tudorita
    Tudoritatrimis la 9/5/2022

    Super , va mulţumesc pentru liniştea acordata!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII