4 factori care pot duce la scăderea lactației. Iată cum poti sa readuci la normal cantitatea de lapte matern

4 factori care pot duce la scaderea lactatiei. Iata cum poti sa readuci la normal cantitatea de lapte matern

4 factori care pot duce la scăderea lactației. Iată cum poti sa readuci la normal cantitatea de lapte matern

Cantitatea de lapte matern pe care o femeie o poate produce după naștere depinde de o varietate de factori. O serie de factori sunt incontrolabili dar alți factori pot fi gestionați cu planificare suplimentară și sprijin din partea prietenilor și a familiei.

→ Dacă descoperi că producția de lapte matern scade sau ai probleme în a ține pasul cu cerințele bebelușului, unul sau mai mulți dintre acești 4 factori comuni ar putea fi cauza. Hai să discutăm de ce aceste probleme pot afecta producția de lapte matern și cum poți să o readuci la normal.

- vei citi:
1. Stresul este cel mai mare inamic al producției de lapte matern!
2. Suplimentare cu lapte formulă reduce clar producția de lapte matern
3. Mănânci sau bei prea puține lichide
4. Chiar și o mică raceală afectează producția de lapte matern
Câteva moduri de a-ți readuce la normal producția de lapte matern

Ce poate reduce producția de lapte matern?

1. Stresul este cel mai mare inamic al producției de lapte matern!

Stresul este inamicul nr. 1 al producției de lapte matern, în special în primele săptămâni după naștere. Între lipsa somnului și adaptarea la programul bebelușului, creșterea nivelului anumitor hormoni, cum ar fi cortizolul, poate reduce dramatic producția de lapte. 

Deși alăptarea este importantă, sănătatea mintală este esențială pentru îngrijirea corectă a unui copil. Dacă tu sau persoana iubită observați că aveți simptome de stres, anxietate sau depresie postpartum, este important să contactați medicul și să primiți îngrijirile adecvate. În timp ce multe mămici doresc să facă totul singure, noi te incurajam să cauți și să accepți ajutorul partenerului, membrilor familiei și prietenilor, astfel încât să te poți odihni, recupera și menține un aport adecvat de lapte pentru copil. Citeste acest ghid al primelor zile de alaptare.

2. Suplimentare cu lapte formulă reduce clar producția de lapte matern

După nașterea bebelusului, sânii produc lapte matern la cerere și doar la cerere. Alăptarea exclusivă determină o cerere mai mare, astfel încât sânii creează mai mult lapte. Cu toate acestea, suplimentarea cu lapte formulă spune organismului tău că nu trebuie să producă atât de mult lapte, iar producția de lapte matern va începe să scadă.

Poți contracara acest lucru prin pomparea la intervale regulate pe parcursul zilei. Pomparea spune organismului să continue să producă lapte, chiar dacă bebelușul nu suge în acel moment. Laptele matern se menține bine în congelator.

► Citeste si De ce nu am suficient lapte? Cu sfaturile urmatoare se rezolva aceasta grija.

3. Mănânci sau bei prea puține lichide

Poate fi tentant să mănânci mai puțin pentru a pierde în greutate. În timp ce o dietă sănătoasă este importantă, asigură-te că mănânci suficient pentru a reface cele 500 de calorii pe care le arzi în fiecare zi în timp ce alăptezi. Ia în considerare o gustare sănătoasă, cum ar fi un măr cu unt de arahide între mese, pentru a reduce decalajul caloric.

Hidratarea adecvată este foarte importantă pentru producția de lapte matern. Cantitatea de lichid pe care o bei afectează producția de lapte matern. Vezi aici multe sfaturi despre Alimentatia mamei in timpul alaptarii

4. Chiar și o mică raceală afectează producția de lapte matern

Da, chiar și o mică raceală reduce aprovizionarea de lapte matern. Cu toate acestea, simptomele asociate, cum ar fi oboseala, diareea, vărsăturile sau scăderea poftei de mâncare pot fi cu siguranță vinovate. Cere ajutor când ești bolnavă, pentru ca al tău corp să poată produce suficient lapte matern.

Câteva moduri de a-ți readuce la normal producția de lapte matern

Nu este totul pierdut dacă observi o scădere a producției de lapte. Urmează aceste sfaturi:

Pompează puțin lapte matern în plus: crește frecvența de pompare și asigură-te că sânii sunt complet goliți după fiecare hrănire. Chiar dacă bebelușului nu-i este foame, pomparea la fiecare două în loc de trei ore timp de câteva zile va reînnoi aprovizionarea și procesul de „cerere” șicorpul va produce mai mult lapte.

Pompează dublu: după ce ai alăptat copilul și ai pompat laptele rămas, lasă copilul să doarmă. Apoi, bea un pahar cu apă, așteaptă 20 de minute și pompează din nou. Fă acest lucru de fiecare dată când alăptezi sau pompezi timp de 24 până la 48 de ore și ar trebui să vezi rezultatele.

► Citeste 5 lucruri pe care ar fi trebuit sa le stiu despre pompele de san - din experienta unei mame

Utilizează produse ce cresc producția de lapte matern: consumul de fulgi de ovăz poate ajuta la creșterea producției de lapte matern, la fel ca și ceaiurile. Ingredientul principal din aceste ceaiuri este feniculul.

Dacă ai probleme cu alăptarea sau menținerea unei producții adecvate de lapte matern, discută cu un consultant internațional certificat pentru lactație IBCLC. Scopul final este același, indiferent de metoda de hrănire: un copil sănătos și o mamă sănătoasă.

► Citeste  Alaptarea exclusiva si diagramele de crestere ale bebelusului: ce trebuie stiut

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta 
sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la A la Z - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Lupu Ghezela
    Lupu Ghezela trimis la 27/9/2021

    Buna ziua,am nascut acum 3 luni şi mi-as dori tare mult geanta bebeluşului de la voi. Cum pot intra în posesia ei? Mulţumesc frumos.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII