Esti INSĂRCINATĂ? Află ce grupă de sânge ai. Iată cum poate afecta grupa sanguină sarcina dar și copilul

Esti insarcinata? Afla ce grupa de sange ai. Iata cum poate afecta grupa sanguina sarcina dar si copilul.

Esti INSĂRCINATĂ? Află ce grupă de sânge ai. Iată cum poate afecta grupa sanguină sarcina dar și copilul

Esti insarcinata? Dacă nu îți cunoști tipul de sânge, fă din asta o prioritate și mergi la medic pentru a-l afla. Cunoașterea tipului de sânge poate fi răspunsul multor întrebări, pentru sanatatea ta si a bebelusului in timpul saptamanilor de sarcina. ❤️

Mulți oameni nu-și cunosc tipul de sânge atunci când se află într-un centru de donare a sângelui, într-o procedură medicală sau când sunt însărcinate, printre altele. Cu toate acestea, este important să-ți cunoști grupa de sânge din mai multe motive. Dacă intenționezi să rămâi însărcinată sau ești deja, s-ar putea să te întrebi cum ar putea să-ți afecteze copilul. Afla in continuare.

- vei citi:
Grupe sanguine obișnuite
Cum îți afectează grupa sanguină sarcina?
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina

Stii ce grupa de sange ai? Iata de ce este important sa stii, daca esti insarcina

Există informații care pot fi importante pentru tine imediat ce îți cunoști tipul de sânge și cum ar putea să îți afecteze sarcina. Factorii privind sănătatea copilului depind în mod considerabil de tipurile de sânge ale părinților. Dacă ești gravidă sau intenționezii să rămâni gravidă, iată câteva lucruri care sunt importante de știut:

Grupe sanguine obișnuite

Dintre toate grupele sanguine, cele mai frecvente sunt A, B, AB și O. Grupa de sânge pe care o ai este determinată în mare măsură de genele părinților tăi și de un antigen. Acesta este un fel de marker proteic care se află în celulele corpului tău. În plus față de tipurile obișnuite de sânge, există un semn pozitiv sau negativ (+ sau -) atașat de ele, ceea ce înseamnă că ai un antigen rhesus (Rh) sau nu. Acesta este un factor major în determinarea tipului de sânge pe care tu și partenerul îl oferi copilului tău nenăscut.

Cum îți afectează grupa sanguină sarcina?

Boala Rhesus - boala provocată de incompatibilitatea de factor Rhesus dintre mamă și făt

Aflarea grupei sanguine este o procedură obișnuită care trebuie făcută în timpul sarcinii de către medicul specialist, deoarece este important pentru tine și sănătatea copilului tău. Potrivit experților, dacă ești Rh-negativ și dai naștere unui copil Rh-pozitiv, există o incompatibilitate de Rh. Biologic, înseamnă că corpul tău va trata proteinele Rh-pozitive ale bebelușului tău ca fiind străine și va produce anticorpi pentru a le ataca. Aceasta duce la boala Rhesus care poate duce la icter, anemie sau în condiții mai severe, poate fi fatală la nou-născut.

- de citit pe larg: Factorul Rh in sarcina

Incompatibilitatea de grup (ABO) in sarcina

Iată câteva cazuri care pot duce la această condiție:

Dacă ai grupa sanguină B și copilul are A sau AB;
Dacă ai grupa sanguină O și copilul are A, B sau AB;
Dacă ai grupa sanguină A și copilul are AB sau B.

Amestecarea sângelui tău cu cel al copilului

Amestecarea a două tipuri diferite de sânge, între tine și copilul tău, poate face ca nou-născutul să aibă icter. Dacă suferi un accident în timpul sarcinii care provoacă sângerare în placentă, ai o sarcină ectopică sau dacă urmezi proceduri precum amniocenteză sau Chorionic Villus Sampling (CVS), acest lucru poate duce la amestecarea sângelui.

Despre icterul nou nascutului citeste Icterul la nou nascuti

Cu toate acestea, experții au venit cu o injecție cunoscută sub numele de RhoGAM care poate preveni acest lucru. Acest lucru funcționează prin eliminarea răspunsului imunitar de la atacul fătului, oferindu-i organismului anticorpi temporari.

De obicei, vei primi acest tratament atunci când ai 26 și 28 de săptămâni și după naștere. RhoGAM aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub numele de ser imun şi imunoglobuline - substanţe extrase din sângele uman şi denumite adesea anticorpi. Aceştia fac parte din sistemul natural de apărare al organismului şi sunt sintetizați de corp atunci când este detectată o substanţă (antigen) străină. Anticorpii ajută la neutralizarea antigenului şi previn astfel apariţia infecţiei. Din momentul în care organismul a sintetizat anticorpi împotriva unui anumit antigen, eşti imuniza împotriva acelui antigen.

Alți factori care pot afecta sarcina

Într-un studiu minor realizat pe 544 de femei, rezultatele au arătat că o mamă cu grupa sanguină O, s-ar putea să aibă un risc mai mare de a obține o afecțiune cunoscută drept rezervă ovariană redusă, ceea ce reprezintă un risc pentru fertilitate. Cu toate acestea, poți verifica nivelul hormonului anti-mullerian (AMH) dacă ai griji în ceea ce privește rezerva ovariană și fertilitatea.

De asemenea, grupa ta sanguină influențează un hormon din corpul tău cunoscut sub numele de FSH sau hormonul de stimulare al foliculară. Foliculul este mica cavitate circulară în care ovulul crește. Când ovulezi, ouăle în creștere ies din suprafața ovarului. Dacă nivelul tău de FSH măsurat dintr-o probă de sânge depășește zece, atunci vei concepe mai greu. Studiile arată că, dacă ai 30 de ani și te confrunți cu greutăți în conceperea unul copil, este posibil să ai niveluri mai mari de FSH dacă grupa ta sanguină este O în comparație cu alte femei de tip sanguin A.

Cunoașterea grupei sanguine este esențială mai ales dacă intenționezi să ai un copil.
Dacă ești deja însărcinată, este bine să ai informații despre modul în care grupa ta de sânge poate afecta sarcina și măsurile pe care le poți lua după naștere. Dacă nu-ți cunoști grupa de sânge, este timpul să o afli. De asemenea, este crucial să cunoști grupa sanguină a partenerului, deoarece poate afecta sarcina.

Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina

Factorul Rh al sangelui (Rh) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ. Mai departe...

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Noiembrie 2023)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut SPECIAL -  dedicat gravidutelor si bebelusilor.❤️ 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII