5 GREȘELI pe care femeile insărcinate trebuie să le evite - explicate de medic

5 greseli pe care femeile insarcinate trebuie sa le evite - explicate de medic

5 GREȘELI pe care femeile insărcinate trebuie să le evite - explicate de medic

După cum știe orice femeie însărcinată, sfaturile primite (și nesolicitate de la nimeni) în legătură cu sarcina nu se vor sfârși niciodată. Dar o mare parte din ele pot fi chiar dăunătoare pentru tine și copilul tău.

• De aceea, in continuare vom dărâma 5 mituri și greșeli pe care orice gravidă trebuie să le știe - cu sfatul medicului.

- vei citi:
Dacă ești însărcinată, trebuie să mănânci pentru 2!
Eviți complet exercițiile fizice, deoarece este mai sigur pentru copil
Nu lăsa senzația de greață să îți strice ziua
Te odihnești prea mult
Crezi că nici un medicament nu este recomandat în sarcină

Greșeala nr. 1 - Dacă ești însărcinată, trebuie să mănânci pentru 2!

Este ora 3 noaptea, iar batonul de Snickers parcă îți strigă numele. Nu este mare lucru pentru că oricum.. acum mănânci pentru doi, nu? Abține-te, spune Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Dacă îți dublezi aportul caloric, îți vei dubla și dimensiunea. Când ești însărcinată, ai nevoie de numai 300 de calorii suplimentare pe zi.

Dacă îți dublezi cina de exemplu și depășești creșterea în greutate pe care o recomandă medicul, riști să naști un copil de dimensiuni superioare. Nașterea unui copil mare poate duce la un travaliu mai lung, cezariană și alte traumatisme la naștere. Iar șansele ca copilul să dezvolte diabet, obezitate și cancer mai târziu în viață sunt, de asemenea, spune dna doctor.

Citeste si: Alimentatia in timpul sarcinii: ghid complet

Dar dacă greața se instalează în minutul când încetezi să mănânci?

Asta s-a întâmplat cu aceasta mamă a doi copii: „Am acumulat peste 27 de kilograme la prima mea sarcină, deoarece în primul trimestru, dacă nu mâncam, îmi era greață”, spune ea. Medicul i-a recomandat doar gustări nutritive, precum nuci și biscuiți din cereale integrale, în locul chipsurilor și altor alimente fast-food.

Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să regreți alegerile alimentare pe care le faci în detrimentul copilului tău.

Greșeala nr. 2 - Eviți complet exercițiile fizice, deoarece este mai sigur pentru copil

Când toată lumea te încurajează să o iei mai ușor, iar circumferința ta în creștere îngreunează fiecare mișcare, este tentant să eviți exercițiile fizice și să te așezi pe canapea. Dar, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), „continuă să te deplasezi” - ar trebui să fie lozinca. Miscarea e sanatate in sarcina.

Exercițiile fizice în sarcină sunt asociate cu un travaliu mai ușor, mame mai sănătoase și copii mai sănătoși”, explică Dr. Daniela ter Horst. Cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi, la nivelul în care ai fost obișnuită înainte de sarcină (sau mai lent), ajută la reducerea durerilor obișnuite ale sarcinii (balonare, dureri de spate și constipație). De asemenea, poate corecta diabetul gestațional.

Doar asigură-te că folosești bunul simț atunci când vine vorba de alegerea unui antrenament.
Nu fă exerciții fizice în condiții de temperatură extremă și rămâi hidratată. Evita activitatile în care ai șanse mai mari de a te răni. Asta înseamnă să nu existe sport de contact, călărie, scufundări sau schi nautic. În schimb, alege antrenamente ușoare pentru articulații, precum înotul, mersul pe jos și aerobic cu impact scăzut.

Sarcina nu este momentul pentru a începe un program nou sau intens, recomandă Dr. Daniela ter Horst.

Greșeala nr. 3 - Nu lăsa senzația de greață să îți strice ziua

Din nefericire, până la 75% dintre femei se confruntă cu acest simptom crunt la începutul sarcinii - senzația de greață este asociată cu hormonii în creștere și, cu toate că tinde să atingă un vârf mediu pe la sfârșitul primului trimestru, pentru unele, simptomele continuă.

Veștile bune? Nu trebuie să te bazezi doar pe biscuiți și pâine prajită. Pentru cele care doresc să opteze pentru produse naturale, pot alege capsulele de ghimbir. Se recomandă trei capsule de 250 de miligrame de ghimbir pe zi - plus alta chiar înainte de culcare.

De asemenea, poți încerca să iei vitamina B6. „Cea mai mică tabletă este de 25 de miligrame, așa că le spun pacientelor mele să ia 25 de miligrame la culcare, dimineața și după-amiaza, dacă este nevoie”, spune Dr. Daniela ter Horst.

Greșeala nr. 4 - Să te odihnești prea mult

Pe măsură ce burtica crește și disconfortul sarcinii crește. Este de înțeles - și chiar recomandat - să încetinești puțin rutina.

Femeile din zilele noastre cred că pot face totul singure, dar odihna este foarte importantă. Este înțelept să dormi o oră la amiază, să citești o carte, să te uiți la TV și să te relaxezi puțin ”, spune Dr. Daniela ter Horst.

Dar, când vine vorba de repaus la pat, chiar și pentru cele cu risc de avort și travaliu prematur, mulți medici recomandă acest lucru. Un studiu publicat în Journal of Obstetrics & Gynecology anul trecut, a concluzionat că femeile însărcinate ar trebui încurajate să rămână active și că activitatea restrânsă nu reduce riscul de travaliu prematur. Conform The Society of Maternal-Fetal Medicine, o organizație de specialiști în sarcina cu risc ridicat, aproximativ 1 din 5 femei sunt sfătuite să facă repaus la pat la un moment dat în timpul sarcinii.

Odihna la pat este cel mai mare mit al sarcinii”, afirmă Robert Resnik, medic, profesor emerit de medicină reproductivă la Universitatea din San Diego, USA. „Nu există nici o dovadă științifică care arată că odihna la pat îmbunătățește rezultatul unei sarcini. Dar studiile arată că poate crește riscul formării cheagurilor de sânge, determinând pierderea de calciu a oaselor și atrofierea mușchilor.” Dacă medicul recomană odihna la pat, discutați împreună cu privire la problemele tale personale și dacă un protocol alternativ poate fi o opțiune mai bună - spune dna doctor.

Greșeala nr. 5 - Crezi că nici un medicament nu este recomandat în sarcină

Instinctele tale de mamă protectoare au crescut pana in tavan în momentul în care testul de sarcină a ieșit pozitiv. De atunci, fiecare moleculă care ți-a trecut buzele a trecut printr-un proces de preaprobare.

„Când pacientele mele au bronșită sau dureri în gât și le prescriu un medicament, multe ma vor întreba: „Nu va dauna copilului? ”, spune Dr. Daniela ter Horst. „Nu le-aș prescrie niciodată ceva care le-ar putea afecta copilul!”

Citeste si: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii - medicamente sigure si medicamente cu risc - sfatul medicului

Dacă întâmpini simptome incomode, cum ar fi congestie nazală, nu trebuie să suferi în tăcere. Multe remedii pot fi folosite în siguranță în timpul sarcinii.

Doar fii proactivă și ia măsurile recomandate pentru a te proteja - vaccineaza-te!

„Femeile însărcinate care suferă de gripă prezintă un risc substanțial mai mare de a dezvolta complicații severe precum pneumonia”, spune Resnik. „De aceea, orice femeie însărcinată ar trebui să facă vaccinul antigripal.” Nu uita: beneficiile de protecție ale vaccinului încep de abia după două săptămâni de la vaccinare.

Despre sanatatea sarcinii citeste si

Prea puțin soare in timpul sarcinii crește riscul copilului de a avea dizabilitati de invățare

Infecțile transmise de la mamă la bebeluș imediat după naștere

7 semne ale unei sarcini sănătoase

 Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.   

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII