6 mici probleme de comportament ale copilului, pe care nu ar trebui să le ignorăm. Iată cum trebuie procedat - sfatul psihologului

6 mici probleme de comportament ale copilului, pe care nu ar trebui sa le ignoram. Iata cum trebuie procedat - sfatul psihologului

6 mici probleme de comportament ale copilului, pe care nu ar trebui să le ignorăm. Iată cum trebuie procedat - sfatul psihologului

Copilul tău se face că nu te aude cand ii spui să facă ceva ce nu ii convine? Sau este cam agresiv cu alti copii? Sau poate iși ia singur dulciuri...sau exagerează cu minciunile nevinovate?

→ Ei bine, acestea sunt mici probleme de comportament insă nu trebuie să le ignorăm pentru că se pot transforma in probleme mai mari. Iată sfatul psihologului.

- vei citi:
Copilul te întrerupe când vorbești
Copilul se joacă prea dur
Copilul se face că nu te aude
Copilul își ia singur gustarea preferată
Copilul are o mică problemă de atitudine
Copilul exagerează cu minciunile

Iată șase comportamente greșite pe care ai putea fi tentat(a) să le treci cu vederea - insa trebuie sa stii cum sa le pui capăt imediat!

Copilul te întrerupe când vorbești

De ce nu ar trebui să-l ignori: copilul tău poate fi extrem de încântat să-ți spună ceva sau să-ți adreseze o întrebare, dar permițându-i să întrerupă o conversație nu-l învață cum să fie atent sau politicos față de ceilalți. „Drept urmare, va crede că are dreptul la atenția celorlalți atunci și nu va putea tolera frustrarea”, spune psihologul Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - pentru Desprecopii.

Cum să-l oprești:
data viitoare când vorbesti cu cineva sau esti in vizita si te intrerupe mereu - spune-i copilului tău că trebuie să tacă și să nu te întrerupă când vorbești. Apoi implică-l într-o activitate sau lasă-l să se joace cu o jucărie specială pe care o păstrezi ascunsă. Dacă te trage de braț în timp ce vorbești, arată-i un scaun sau o canapea și spune-i în liniște să stea acolo până ai terminat. După aceea, spune-i că nu va obține ceea ce îți cere dacă te întrerupe.

Copilul se joacă prea dur

De ce nu ar trebui să-l ignori: știi că trebuie să intervii atunci când copilul tău lovește un alt copil, dar nu trebuie să ignori actele agresive mai subtile, cum ar fi împingerea fratelui său sau ciupirea unui prieten. „Dacă nu intervii, comportamentul dur poate deveni un obicei înrădăcinat până la vârsta de 8 ani. În plus, trimite un mesaj că rănirea oamenilor este acceptabilă”, spune psihologul Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - pentru Desprecopii.

Cum să-l oprești: confruntă comportamentul agresiv pe loc. Ia copilul deoparte și spune-i: „Ce ai făcut tu, a rănit-o pe Ioana. Cum te-ai simți dacă ți-ar face asta?” Spune-i că orice acțiune care rănește o altă persoană nu este permisă. Înainte de următoarea sa dată de joacă, amintește-i că nu ar trebui să se joace dur și ajută-l să exerseze ceea ce poate spune dacă se enervează. Dacă o face din nou, încheie întâlnirea de joacă.

Copilul se face că nu te aude

De ce nu ar trebui să-l ignori: să-i spui copilului tău de două, trei, chiar de patru ori să facă ceva ce nu vrea să facă, cum ar fi să intre în mașină sau să-și ridice jucăriile, trimite mesajul că este în regulă să nu te ia în considerare și că el - nu tu - conduce spectacolul. „Amintindu-i copilul din nou și din nou, doar îl antrenează să aștepte următorul memento, mai degrabă decât să-ți acorde atenție prima dată când îi spui ceva”, spune spune psihologul Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - pentru Desprecopii.

„A fi atent este un joc de putere și, dacă permiți comportamentului să continue, copilul tău va deveni probabil sfidător și controlant”.

Cum să-l oprești: în loc să vorbești cu copilul tău din cealaltă cameră, mergi la el și spune-i ce trebuie să facă. Pune-l să se uite la tine când vorbești și să răspundă spunând: „Bine, mami”. Atingerea umărului, rostirea numelui și oprirea televizorului pot ajuta, de asemenea, să-i atragă atenția. Dacă nu se mișcă, impune-i o consecință.

Copilul își ia singur gustarea preferată

De ce nu ar trebui să-l ignori: este cu siguranță convenabil când copilul tău își poate lua propria gustare sau se descurcă cu un DVD, dar lăsându-l să controleze activitățile pe care ar trebui să le controlezi doar tu, nu-l învață că trebuie să respecte regulile. „Poate că este drăguț atunci când copilul tău de 2 ani merge de-a lungul tejghelei pentru a scoate fursecurile din dulap, dar așteaptă doar până la 8 ani și va merge să viziteze un prieten care locuiește la trei străzi distanță fără să te întrebe”.

Cum să-l oprești: stabilește un număr mic de reguli interne și vorbește-i despre ele adesea („Trebuie să întrebi dacă poți avea dulciuri, deoarece aceasta este regula”). Dacă copilul tău pornește televizorul fără permisiune, de exemplu, spune-i să-l oprească și spune-i: „Trebuie să mă întrebi înainte să pornești televizorul”. Afirmarea cu voce tare a regulii îl va ajuta să o interiorizeze.

Copilul are o mică problemă de atitudine

De ce nu ar trebui să-l ignori: s-ar putea să nu crezi că copilul tău își va da ochii peste cap sau nu va folosi un ton ciudat până când nu va fi preadolescent, dar comportamentul începe adesea când preșcolarii imită copiii mai mari pentru a testa reacția părinților lor. „Unii părinți îl ignoră pentru că, sunt de părere că este o fază trecătoare, dar dacă nu o confrunți, s-ar putea să te găsești cu un elev nerespectuos din clasa a treia, căruia îi este greu să-și facă prieteni și să se înțeleagă cu profesorii și alți adulți„

Cum să-l oprești: sensibilizează-ți copilul cu privire la comportamentul său. Spune-i, de exemplu, „Când îți dai ochii peste cap așa, se pare că nu îți place ceea ce spun”. Ideea nu este să-l faci pe copilul tău să se simtă rău, ci să-i arăți cum arată sau sună. Dacă comportamentul continuă, poți refuza să interacționezi cu el și să te îndepărtezi. Spune: „Urechile mele nu te aud când îmi vorbești așa. Când ești gata să vorbești frumos, te ascult”.

Copilul exagerează cu minciunile

De ce nu ar trebui să-l ignori: s-ar putea să nu pară mare lucru dacă copilul tău spune că și-a făcut patul când abia a tras plapuma de pe jos sau dacă îi spune unui prieten că a fost la Disneyland Paris când nici măcar nu a fost vreodată într-un avion, dar este important să confrunți direct orice tip de necinste. „Minciuna poate deveni automată dacă copilul află că este o modalitate ușoară de a se face să arate mai bine în ochii altora, de a evita să facă ceva ce nu vrea să facă sau de a preveni apariția unor probleme pentru ceva ce a făcut deja”, spune psihologul Luana Ungureanu-vanDijk

Cum să-l oprești: când copilul tău înfrumusețează adevărul, spune-i: „Ar fi distractiv să mergi la Disneyland Parisși poate putem merge într-o zi, dar nu ar trebui să-i spui lui Teo că ai fost acolo când chiar nu ai făcut-o." Spune-i că, dacă nu spune întotdeauna adevărul, oamenii nu vor crede ce spune. Uită-te la motivația lui pentru minciună și asigură-te că nu își atinge scopul. De exemplu, dacă a spus că s-a spălat pe dinți când nu a făcut-o, fă-l să se întoarcă și să-i spele.

Citeste De ce mint copiii - 6 motive pentru care o fac si cum trebuie sa procedam

Paretingul atasat: conceptii gresite, capcane si realitati

Sunt o mamica ce e devenit un avocat puternic al parentingului ataşat după experienţa mea pozitivă cu acesta.

Mulţi părinţi sunt încă confuzi cu privire la ceea ce implică parentingul atasat - aşa că am trecut in revista o serie de coceptii gresite isi capcane cand e vorba despre parentingul atasat. Iata-le: Din confesiunile unui mamici ce a adoptat parentingul atasat...

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda
Material in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII