Semne că bebelușul are nevoie să petreacă de mai mult timp pe burtică - iar faptul că are probleme de digestie poate fi un indiciu

Semne ca bebelusul are nevoie sa petreaca de mai mult timp pe burtica - iar faptul ca are probleme de digestie poate fi un indiciu

Semne că bebelușul are nevoie să petreacă de mai mult timp pe burtică - iar faptul că are probleme de digestie poate fi un indiciu

Majoritatea mămicilor cunosc care este riscul de a-și pune la somn bebelușii pe burtică, dar nu atât de multe știu cât de important este timpul petrecut pe burtică când sunt treji.

Sigur, „timpul pe burtică” este un termen pe care probabil îl cunoaști, dar s-ar putea să nu fii la fel de familiarizata cu ceea ce se poate întâmpla dacă micuțul tău nu o face suficient. Deci, care sunt semnele că bebelușul are nevoie să petreacă de mai mult timp pe burtică?

- vei citi:
O creștere pe scară largă a întârzierilor motricității la bebeluși
Ce poate însemna lipsa timpului petrecut pe burtică, pentru un bebeluș
Capul bebelușului este aplatizat
Bebe rămâne în urmă cu abilitățile motorii
O înclinare a capului
Probleme urmărind obiectele cu ochii
Probleme digestive

O creștere pe scară largă a întârzierilor motricității la bebeluși

După ce Academia Americană de Pediatrie și-a lansat faimoasa campanie „Back to Sleep” în 1992, rata sindromului morții subite la sugari din SUA a scăzut cu peste 50%, potrivit AAP. Acesta este un lucru bun incontestabil, dar odată cu trecerea anilor, medicii au început să observe câteva consecințe mai puțin bune... Un sondaj din 2008 efectuat de 400 de terapeuți fizici și ocupaționali pediatrici, realizat de Asociația Americană de Terapie Fizică (APTA), a constatat o creștere pe scară largă a întârzierilor motricității provocate de bebelușii care petrec o perioadă insuficientă de timp pe stomac, așa cum a raportat ScienceDaily.

Ce poate însemna lipsa timpului petrecut pe burtică, pentru un bebeluș

„Am văzut direct ce poate însemna lipsa timpului de burtă pentru un bebeluș: întârzieri de dezvoltare, cognitive și organizaționale, probleme de urmărire a ochilor și probleme comportamentale... doar pentru a numi doar câteva complicații”, a declarat purtătorul de cuvânt al APTA, Judy Towne Jennings, PT, MA, kinetoterapeut și cercetător.

Părinților li se spune despre importanța dormitului pe spate pentru a evita SIDS, dar nu sunt întotdeauna sunt informați despre importanța timpului petrecut pe burtică”, a spus ea.

Îți face griji că bebelușul tău nu a stat suficient pe burtică în ultima vreme? Următoarele semne ar putea însemna că ai dreptate...

Capul bebelușului este aplatizat

Există un motiv pentru care vedem atât de mulți copii care poartă căști de modelare craniană în zilele noastre: același sondaj realizat de Asociația Americană de Terapie Fizică, care a asociat un deficit de timp petrecut pe burtică cu abilitățile motorii întârziate, a găsit, de asemenea, o corelație cu o creștere greșită a capului, potrivit ScienceDaily.

„De la începutul anilor 1990, am observat o scădere semnificativă a cazurilor de SIDS, în timp ce asistăm simultan la o creștere alarmantă a deformării craniului”, a declarat purtătorul de cuvânt al APTA, Colleen Coulter-O'Berry, PT, MS, PCS, terapeut fizic pentru copii, la Healthcare din Atlanta. Această aplatizare, cunoscută din punct de vedere medical ca plagiocefalie deformativă, se manifestă în general pe spatele capului sugarului și este de cele mai multe ori mai pronunțată pe o parte, potrivit Stanford Children's Health.

Bebe rămâne în urmă cu abilitățile motorii

Îți face griji că micuțul tău rămâne în urmă atunci când vine vorba de semnele distinctive ale dezvoltării, cum ar fi să stea în șezut și să se rostogolească? Ai ghicit: Nu sta suficient timp de burtică.

„Stând pe burtică, bebelușii învață să se deplaseze dintr-o parte în alta și acest lucru îi ajută să învețe să ajungă la ceva și să se târască”, a declarat pentru BBC News Peta Smith, vicepreședinte al Asociației Fizioterapeuților Pediatric Chartered (APCP) din Marea Britanie.

„Nu numai că „timpul pe burtică” ajută la coordonare, echilibru și control postural, care este baza tuturor abilităților de mișcare, ci crește încrederea și independența bebelușilor, ajutându-i să devină motivați să-și exploreze împrejurimile pe măsură ce învață să-și controleze corpul."

Când bebelușii care dormeau pe spate erau așezați pe burtică pentru o perioadă suplimentară în timpul zilei, a explicat Smith, ei puteau să se rostogolească, să se târască, să se ridice în picioare și să meargă mai devreme decât cei care au petrecut mai mult timp pe spate. Dar este, de asemenea, important să reținem că bebelușii care vor dezvolta ulterior aceste abilități tind să-i ajungă din urmă.

O înclinare a capului

Dacă capul bebelușului pare să se încline într-o parte sau îi este greu să-și ridice capul când este pe burtică, ar putea avea o afecțiune numită torticolispozițional (care poate apărea atunci când mușchii gâtului unui bebeluș devin rigizi sau strânși). După cum a explicat Pathways.org, afecțiunea se poate dezvolta atunci când bebelușii nu stau suficient timp pe burtică, deoarece mușchii gâtului nu au posibilitatea de a se întări. Terapia fizică poate ajuta la remedierea acestei probleme, mai ales atunci când este detectată devreme.

Probleme urmărind obiectele cu ochii

Așa este, timpul pe burtică (sau lipsa acestuia) poate avea o influență chiar și asupra vederii bebelușului, în bine sau în rău. Așa cum a Lisa Dana de la AAP, MD, timpul pe burtică sprijină dezvoltarea vizuală oferindu-i copilului șansa de a „urmări mișcarea și de a se concentra asupra obiectelor”.

Bebelușii care își petrec timpul pe burtică privesc mediul înconjurător cu o perspectivă diferită”, a explicat ea.

"Chiar înainte de a se târâ, pot explora lumea rotindu-și capul și rotindu-și corpul în diferite poziții. Acest lucru poate ajuta în cele din urmă la dezvoltarea cognitivă."

Probleme digestive

Deoarece timpul pe burtică servește ca un fel de masaj pentru sugari, poate fi benefic și pentru bebelușii care se confruntă cu probleme digestive. În special, așa cum a explicat Alan Greene, M.D., timpul pe burtică poate ajuta la ameliorarea gazelor dureroase.

Presiunea ușoară asupra abdomenului mișcă gazele acumulate”, a spus el.

Este ceva ce timpul petrecut pe burtică nu poate face? Intervenția timpurie poate face o diferență mare. Începând din ziua în care bebelușul vine acasă de la spital, Academia Americană de Pediatrie recomandă două până la trei ședințe pe zi timp de trei până la cinci minute fiecare, crescând timpul pe măsură ce copilul crește. Nu uita să nu lași niciodată copilul nesupravegheat!

Dezvoltarea motorie a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... Iata o frumoase poveste de dezvoltare motorie a bebelusului.

De ce au nevoie bebelusii sa petreaca timp pe burtica

Statul pe burtica al bebelusului are beneficii majore pentru dezvoltarea sa motorie.

Iata care sunt avantajele acestei activitati si cat timp cat timp trebuie sa petreaca bebelusul pe burtica plus, cel mai important, cum sa faci sa fie distractiv pentru el.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.


autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII