Analizele medicale la copii în sezonul rece - 10 întrebări și răspunsuri de la Synevo

Analizele medicale la copii in sezonul rece - 10 intrebari si raspunsuri de la Synevo

Analizele medicale la copii în sezonul rece - 10 întrebări și răspunsuri de la Synevo

Analizele medicale oferă informații despre starea de sănătate a copilului și se recomandă să se efectueze periodic (cel puțin o dată pe an), deoarece există o multitudine de probleme pe care copiii mici le pot prezenta, fără să aibă simptome. În plus, colectivitatea îi expune pe cei mici la o serie de organisme, și în special paraziți, care nu pot fi detectați cu ochiul liber.

→ La aceste întrebări și multe altele, ne-a răspuns doamna Doctor Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicină de laborator și Director medical la Synevo România.

Întrebările celor care au vizionat Live-ul au fost numeroase și interesante, iar la o parte mare dintre ele Doamna Dr. Antoanela Curici a răspuns în direct.

Veti citi:
Ce analize sunt necesare pentru copii în sezonul rece?
Întrebări și răspunsuri despre analizele medicale la copii
Recoltarea analizelor medicale pentru copii - facilitată de tehnologia VR - și analizele necesare pentru copii în sezonul rece

Analizele medicale oferă informații despre starea de sănătate a copilului și se recomandă să se efectueze periodic (cel puțin o dată pe an), deoarece există o multitudine de probleme pe care copiii mici le pot prezenta, fără să aibă simptome. În plus, colectivitatea îi expune pe cei mici la o serie de organisme, și în special paraziți, care nu pot fi detectați cu ochiul liber.

Testele cuprinse în profilul de analize pentru copii, iau în considerare în principal vârsta, stadiul de dezvoltare al copilului, oferind informații despre problemele care apar în perioada de creștere, precum anemiile, carențe întâlnite în dezvoltarea armonioasă a sistemului osos, tendințele către obezitate, precum și posibilitatea apariției diabetului juvenil.

Ce analize sunt necesare pentru copii în sezonul rece?

Pe 19 noiembrie am avut alături de noi, în cadrul unei emisiuni transmise simultan pe site-ul nostru dar și pe canalul nostru de Facebook: Recoltarea analizelor medicale pentru copii - facilitată de tehnologia VR - și analizele necesare pentru copii în sezonul rece - pe dna DR. ANTOANELA CURICI - Medic Primar Medicină de Laborator, Asistent Universitar și Director Medical Synevo România. Am aflat de la ea informații importante despre analizele recomandate copiilor în sezonul rece - și puteți revedea emisiunea mai jos.

Timpul a fost însă prea scurt pentru multe întrebări pe care le-au avut părinții, așa că le-am trimis mai departe specialiștilor de la Synevo care au avut amabilitatea de a ne răspunde. Iată-le în continuare:

1. Ce facem dacă avem un copil căruia îi este foarte frică de ace și nu este cooperant?

Ce facem dacă avem un copil căruia îi este foarte frică de ace și nu este cooperant? Cum procedăm în acest caz, fiindcă analizele într-un final tot trebuie făcute. Mulțumesc!întreabă Nadia

Răspunsul de la Synevo :

Este foarte important ca cel mic să fie pregătit în prealabil, înainte de a ajunge în centrul de recoltare și să-i explicăm ceea ce urmează să se întâmple. Recoltarea probelor de sânge este o experiență pe care copiii o trăiesc pur afectiv. Dacă vorbim despre copiii ce au depășit vârsta la care pot fi imobilizați în brațele părinților pentru alinare și totodată pentru a-și ține mâna nemișcată, mulți copii resimt, la diferite intensități, teamă și/ sau anxietate.

Pentru a îmbunătăți emoțiile resimțite în cabinetul de recoltare, Synevo a gândit pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani un proiect pilot de recoltare a analizelor medicale cu ajutorul realității virtuale. Proiectul Synevo Kids Virtual Reality presupune sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medicală cu momentele călătoriei în spațiul cosmic, în care micul explorator este transportat cu ajutorul unui echipament special. Astfel, atenția sa se mută din cabinet în lumea virtuală. Aceasta reprezintă o variantă non-abuzivă pentru ca pacienții să rămână nemișcați pe durata procedurii, fără să fie nevoie de imobilizare fizică din partea asistentei sau părintelui, care atrage după sine un plus de anxietate.

2. Cât de mult poate influența oboseala sau ceea ce a mâncat copilul în ziua precedentă rezultatul analizelor?

Cât de mult poate influența oboseala sau ceea ce a mâncat copilul în ziua precedentă rezultatul analizelor? Nu știu... dacă a mâncat mai mult dulce în seara precedentă sau dacă a băut apă dimineața.... – întreabă mămica Dorina din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Anumite teste de laborator precum glicemia sau trigliceridele sunt influențate de compoziția meselor din ziua precedentă recoltării, iar enzimele hepatice pot fi modificate dacă anterior a fost depusă o activitate fizică intensă. Apa ingerată înainte de recoltare nu influențează valorile obținute.

3. Dacă copilul nu pare să aibă nici o problemă, mănâncă, este activ și răcește ca orice copil fără alte complicații, este într-adevăr necesar să îi facem analize în fiecare an?

Dacă copilul nu pare să aibă nici o problemă, mănâncă, este activ și răcește ca orice copil fără alte complicații, este într-adevăr necesar să îi facem analize în fiecare an? - întreabă mămica Mihaela P din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Rolul prevenției este de a depista precoce anumite afecțiuni sau factori de risc. Chiar și în cazul în care copilul nu prezintă probleme e bine să mergem să efectuăm un control medical (anual sau la 2 ani) pentru a ne asigura că dezvoltarea lui este armonioasă, dar și pentru a-i forma obiceiul de a merge periodic la medic.

4. Sunt cearcănele copilului un motiv care să ne trimită la medic pentru a ne recomanda un set de analize?

Sunt cearcănele copilului un motiv care să ne trimită la medic pentru a ne recomanda un set de analize? Sunt cearcănele un motiv de îngrijorare? În ideea în care copilul doarme suficient - dar pot fi și ereditare....- întreabă mămica Cătălina din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Pentru a înlatura orice motiv de îngrijorare recomandarea este să mergeți la medicul pediatru pentru un control de rutină.

5. Este posibil ca un copil care nu a avut manifestări prea severe să aibă o valoare mare a IgE?

Este posibil ca un copil care nu a avut manifestări prea severe (ex: bronșita astmatiformă) să aibă o valoare mare a IgE? – întreabă mămica Roxana din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Valoare IgE nu se corelează direct proporțional cu intensitatea simptomelor, deci da, poate avea valori crescute fără manifestări severe.

6. Dacă am un copil cu istoric de paraziți intestinali (oxiuri), este necesară coprocultura sau amprenta anală mai des, chiar dacă acesta nu prezintă simptome?

Dacă am un copil cu istoric de paraziți intestinali (oxiuri), este necesară coprocultura sau amprenta anală mai des, chiar dacă acesta nu prezintă simptome? Sau este recomandată și o analiză de sânge în acest caz? - întreabă Ana din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Pentru evidențierea paraziților testul de elecție este reprezentat de examenul coproparazitologic, nu de coprocultură. Aceasta se recomandă atunci când copilul prezintă manifestări digestive precum diareea și se suspectează o infecție bacteriană.

7. De la ce vârstă se recomandă primul set de analize medicale unui copil?

În cazul în care medicul nu recomandă nici o analiză medicală, când este recomandat să i le cerem noi, sau de la ce vârstă se recomandă primul set de analize medicale? – întreabă mami Iuliana din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Un set de analize anual sau la 2 ani ar fi bine să fie efectuat începând cu vârsta intrării în colectivitate.

8. Există analize medicale care se recomandă copilului în funcție de istoricul medical al familiei?

Există analize medicale care se recomandă copilului în funcție de istoricul medical al familiei? Care ar fi acestea? - întreabă mămica Lili - din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Da, există teste pe care le recomandăm în funcție de istoricul familial, însă nu pentru toate bolile există o astfel de recomandare, depinde de afecțiune.

9. Copilul ia suplimente de vitamina D însă testul arată că mereu are carențe de vitamina D. De ce?

Copilul meu are 8 ani, anual am făcut testul pentru Vitamina D dar mereu a iesit că are carențe. Cu toate că ia suplimente de vitamina D așa cum recomandă medicul, el nu asimilează. De ce? - întreabă tăticul Vali din comunitatea Desprecopii

Răspunsul de la Synevo :

Pentru investigații suplimentare recomandarea este să mergeți la medicul pediatru. El vă poate recomanda teste suplimentare sau administrarea unor forme diferite de vitamina D (spray, comprimate, soluție).

10. Se recomandă crema Romla înainte de recoltare?

Se recomandă crema Romla înainte de recoltare? - întreabă mămica Irina

Răspunsul de la Synevo :

Da, se poate administra crema înainte de recoltare, însă percepția durerii este subiectivă și poate fi diferită de la un copil la altul.


► Aflați toate detaliile, direct de la specialiștii Synevo despre analizele medicale pentru copii în înregistrarea emisiunii:

Recoltarea analizelor medicale pentru copii - facilitată de tehnologia VR și analizele necesare pentru copii în sezonul rece.

 

Profilul de analize de la Synevo copii conține următoarele analize:

Alaninaminotransferază (GPT/ALAT/ALT);
Aspartataminotransferază (GOT/ASAT/AST);
Glucoza serică
Hemograma  cu formula leucocitară cu Hb, Ht și indici
Rata filtrării glomerulare (eGFR)
Calciu ionic;
Bilirubina totală;
Feritina;
Magneziu seric;
Antistreptolizina O (ASLO)
25-OH-vitamina D;
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană);
Proteina C reactivă (CRP).

Puteți verifică aici toate gama de analize medicale pe care le puteți face la Synevo.

autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com, septembrie (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII