Tunisia - Tinutul Fenicienilor


In Monastir - templu Fenician (cu Andrei)


Vedere din Sousse


Bazarul din Sousse

Tunisia - sau tinuturile vechii Fenicii - despre care auzisem in orele de istorie antica - ne-a primit cu caldura si mireasma de copaci in floare la un inceput de octombrie 2002.

Sousse

Centrul oraselului Sousse este un amestec colorat de magazinase de suveniruri, de cafenele in care se fumeaza la narghilea, de trecatori curiosi, de mirosul pielariei - care se vinde din abundenta, de mirosul shaslicului - toate acestea confera insa o nota de familiaritate - este imposibil sa nu ai impresia ca parca ai mai fost pe acolo - in alta viata poate...Zumzaitul strazii, forfota, galagia, claxoanele, bazarul, moscheea ... toate aceste elemente definesc senzatia de Orient - desi ...este mai degraba Nordul Africii. Este adevarat ca nu am zarit niciodata femei locale la cafenele aceastea - se pare ca aceasta indeletnicire este tipic masculina si ...probabil ca mai sunt si niste chestii legate de religie pe care nu am cum sa vi le povestesc - dar le intelegeti...

Hotel Oriental Palace

Am ales un hotel (Hotel Oriental Palace) ceva mai izolat de centrul orasului - pentru ca am vrut sa ne bucuram in primul rand de plaja, nisip si liniste.  Am realizat ca a fost o alegere inteleapta... hotelurile din centru sunt expuse zgomotului strazii si au un aer obosit. Ca de obicei, in plimbarile noastre, am intrat la receptiile citorva hoteluri pentru a avea o impresie generala si nu prea am avut impresia ca ar fi fost alegeri mai bune. La Oriental Palece am avut camera cu vedere spre mare  - dar vorbind despre hotel - as putea sa mai adaug ca nu pot justifica cele 4,5 stele pe care le are. Mai degraba un 3 stele. Mancarea ne-a dezamagit in mare masura insa - dar ne-am straduit sa judecam lucrurile din alte puncte de vedere si sa nu uitam - mai ales - ca ne aflam pe un continent sarac - in care copiii mor de foame datorita lipsei hranei. Si totusi - cred ca era mai degraba o lipsa de management - de vreme ce la masa de dimineata se facea o coada interminabila la omleta sau oua prajite. Daca in Tenerife - populatia majoritara erau englezii - ei - Sousse este 'colonizat' de rusi. Nu as putea spune ca acesti turisti erau noiii bogatasi ... ci mai degraba oameni de rand - lucru surprinzator. Am dedus astfel ca Rusia si-a stabilizat economia de vreme de oamenii de clasa muncitoare (maistri, filaturiste, coafeze, agricultori) isi permit vacante pe care categorie in Romania - nu si-o permite. Exact prezenta acesti turisti rusi fac probabil calitatea mancarii la acest hotel - indoielnica. Am avut impresia ca ei erau f fericiti de calitatea mancarurilor... multa carne, putine legume, inghetata colorata artificial, fructe putine ....

Plaja

Plaja din fata hotelului - a fost totusi o consolare. Nisipul fin, umbrele de paie pentru umbra din belsug si inca neocupate la ora la care ajungeam noi acolo... pe la 11. Explicatia este simpla - hoardele de turisti rusi populau zona piscinei - lasind din fericire plaja goala si linistita. In drumul spre plaja - nu puteam insa sa nu remarcam costumele de baie sovietice si burtile ce ieseau peste ele. Si ah...apa Mediteranei era de un albastru-azur, limpede ca un cristal si calda. Un adevarat paradis!

Activitati

Prima activitate - dupa ceea a plajii si nisipului, este dedigur plimbarea dupa masa de seara. La aproape 500 de metri, de la iesirea din hotel - incepe agitatia orasului. Masini poluante, vitezomani ce apasa pe  claxoan la tot pasul, si tineri localnici, galagiosi, ce se isi dau intilnire in jurul cofetariilor cu nume italiene ce vand inghetata si tot felul de prajiturele. Dupa cite am inteles mai tarziu de la un taximetrist - In Tunisia se afla o masiva comunitate italiana si majoritatea afacerilor se afla in mainile lor.  Urmeaza desigur plimbarea de rigoare la Bazarul si Moscheea din centru. Inarmati cu nervii tari - ne-am avantat deci in Bazar. Totul e frumos si interesant ...pina la obisnuiul stres cu comerciantii care fac tot posibilul sa iti capteze atentia. Nu e gluma - este cu adevarat ceva neplacut. Daca faci 'greseala' sa te uiti la ceva ... ups - pina nu cumperi ceva - nu scapi. Nu este desigur prima noastra experienta cu negotul... insa - in comparatie cu cel din Bangkok - aici comerciantii sunt mult mai agresivi - as zice chiar iritanti! Evident  - asa am aterizat si noi in primul magazin de bijuterii intilnit in bazarul din Sousse - atrasa de argintaria expusa in vitrina. Nu am iesit fara o bratara si un colier... la un pret destul de piperat. Eh.... dar ce conteaza... e vacanta - si cum iti poti refuza asemenea placeri in vacanta??

pagina urmatoare >>