Supa la plic potoleste foamea si gaureste stomacul


Alte stiri

Supele instant reprezinta un pericol pentru sanatate, in primul rand din cauza continutului mare de sare pe care il au. „Atunci cand sunt consumate un timp indelungat, supele instant grabesc aparitia hipertensiunii arteriale si afecteaza sistemul imunitar si stomacul. Cand sistemul imunitar este slabit, bacteriile nu intarzie sa apara. Astfel, si Helicobacter Pylori - bacteria raspunzatoare de aparitia ulcerului, cancerului de stomac si a gastritei – isi va face aparitia, infectand mucoasa stomacului”, atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

 

Specialistul spune ca supa este, prin definitie, un aliment valoros din punct de vedere nutritional, datorita continutului de legume proaspete, dar care nu trebuie sa fie fierte excesiv. Astfel, supele instant, fie cã sunt sub forma de cubulete, prafuri sau la borcan, incalca aceasta regula.

 

Consumul indelungat poate crea carente nutritive

 

„Aceste produse nu aduc nutrienti, deoarece cantitatea de legume este infima si, in plus, zarzavaturile sunt deshidratate. Aceste tipuri de supe contin foarte multa sare si arome artificiale – agenti de intarire a gustului, printre care se numara glutamat (E621) si guanilati (E629, E628, E 627), substante de ingrosare – guma guar si coloranti – riboflavina (E101), colorant galben sau alti coloranti, care sunt E-uri”, precizeaza prof. Mencinicopschi. Si nutritionistii sunt de aceeasi parere.

 

„Supele instant nu au niciun element nutritiv proaspat. Mai mult, in cazul unui consum indelungat de asemenea produse, pot sa apara carente nutritive sau un deficit de saruri minerale”, subliniaza prof. univ. dr. Maria Mota, seful clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

 

Medicii atrag atentia ca „supa la cana”, cu substante de sinteza, nu este recomandata celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor. Nici pentru persoanele cu osteoporoza nu sunt indicate, deoarece sarea „scoate” calciul din organism. De asemenea, copiii, femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu ar trebui sa consume supa instant.

 

Supa instant – pericol de celulita

 

Produsul nu este recomandat nici femeilor care au celulita sau care vor sa nu aiba. „Supele instant au un continut ridicat de sare, iar sarea retine apa in tesuturi, conducand la o inflamare la nivelul hipodermului. Astfel, in timp apare aspectul de coaja de portocala”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Si nutritionistul Mihaela Bilic atrage atentia ca produsul amintit nu este recomandat persoanelor cu sindrom de retentie de apa.

 

Ce se poate „ascunde” in supele instant

 

* agenti de intarire a gustului – E621, E629, E628, E627

* substanþe de îngroºare – gumã de guar E412

* maltodextrina - zahar usor de metabolizat (la supele cu taitei)

* coloranti – E101 etc

* legume deshidratate

* sare

 


 

 

Sursa: stire preluata de pe www.gandul.info .
 
Va recomandam sa mai cititi si:

alte 15 Supe pentru suflet...

Mai multe supe pentru suflet >>

 Blogurile Desprecopii


Vezi alte stiri