ADHD, boala impulsivilor
Dar exista si situatii in care bolnavul face eforturi substantiale pentru a se concentra asupra unui lucru, dar cu conditia sa fie intr-adevar motivat.
„Stabilirea diagnosticului creeaza posibilitatea instituirii precoce a tratamentului atat la copii, cat si la adulti, cu posibilitati de control al problemelor comportamentale, de concentrare, de atentie sau al impulsivitatii, cu prevenirea irascibilitatii si a agresivitatii”, explica doctorul Petronela Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Campulung.
Mai frecventa la barbati
Persoanele de sex masculin sunt mai frecvent afectate decat cele de sex feminin, spun specialistii. „Ideea ca ADHD este mai frecvent intalnita la baieti decat la fete este general- acceptata, dar raportul este greu de determinat. Rata mai mare a tulburarilor de conduite intalnite la persoanele de sex masculin le determina pe acestea sa mearga mai des la psiholog”, explica psihoterapeutul Rodica Obancea. Numai medicul poate pune un diagnostic exact, deoarece multi copii afectati pot trece neobservati.
„Doar 30 la suta din copiii cu ADHD manifesta delicventa juvenila si comit infractiuni, daca afectiunea nu este depistata la timp si tratata”, completeaza doctorul Petronela Paziuc.
Pacientul invata sa faca fata stresului
In cazul acestei boli, tratamentul medicamentos trebuie combinat cu terapiile de comportament, pentru ca adultul sa-si „gestioneze” simptomele. Impreuna cu psihiatrul, persoana cu ADHD va face terapii individuale de constientizare a comportamentului, pentru a-si imbunatati stima de sine. In plus, va invata tehnici de management al stresului, pentru a diminua starea de anxietate.
Tratamentul nu implica doar schimbarea obiceiurilor zilnice, ci si a modului de a se comporta in cele mai diferite situatii. De asemenea, persoana cu ADHD are nevoie de suportul familiei, prietenilor si colegilor.
Despre copilul intre 4-12 ani mai cititi pe www.desprecopii.com
Pentru a intilni alti parinti cu copii intre 4-12 ani, participati la sectiune speciala a forumului Desprecopii.com
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.