ADHD, boala impulsivilor


Alte stiri

Lipsa de concentrare si irascibilitatea sunt semne ale tulburarii hiperkinetice. O deficienta specifica mai ales copiilor, ADHD este prezenta si la adulti. 60 la suta din copiii care au afectiunea manifesta simptomele bolii si la maturitate.
 
ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie) este o tulburare neurobiologica manifestata prin neatentie, hiperactivitate si prin impulsivitate. Adultii care sufera de ADHD au boala din copilarie. De altfel, copiii care traiesc intr-un mediu familial stresant si care sunt expusi din primii ani de viata la fum de tigara risca sa dezvolte ADHD permanent. Specialistii sustin ca cinci la suta din copiii de varsta scolara au aceasta afectiune, iar aproximativ 60 la suta din acestia pastreaza simptomele si la maturitate.
Adultii cu ADHD se deosebesc de ceilalti prin comportament. Mai exact, acestia sunt dezorganizati, nu se pot concentra, nu reusesc sa respecte termenele-limita si au probleme cu memorarea pe termen scurt. In plus, o astfel de persoana este nevoita sa-si schimbe slujba foarte des si, prin urmare, performantele sale profesiole sunt slabe.

Dar exista si situatii in care bolnavul face eforturi substantiale pentru a se concentra asupra unui lucru, dar cu conditia sa fie intr-adevar motivat.

„Stabilirea diagnosticului creeaza posibilitatea instituirii precoce a tratamentului atat la copii, cat si la adulti, cu posibilitati de control al problemelor comportamentale, de concentrare, de atentie sau al impulsivitatii, cu prevenirea irascibilitatii si a agresivitatii”, explica doctorul Petronela Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Campulung.

Mai frecventa la barbati

Persoanele de sex masculin sunt mai frecvent afectate decat cele de sex feminin, spun specialistii. „Ideea ca ADHD este mai frecvent intalnita la baieti decat la fete este general- acceptata, dar raportul este greu de determinat. Rata mai mare a tulburarilor de conduite intalnite la persoanele de sex masculin le determina pe acestea sa mearga mai des la psiholog”, explica psihoterapeutul Rodica Obancea. Numai medicul poate pune un diagnostic exact, deoarece multi copii afectati pot trece neobservati.

„Doar 30 la suta din copiii cu ADHD manifesta delicventa juvenila si comit infractiuni, daca afectiunea nu este depistata la timp si tratata”, completeaza doctorul Petronela Paziuc.

Pacientul invata sa faca fata stresului

In cazul acestei boli, tratamentul medicamentos trebuie combinat cu terapiile de comportament, pentru ca adultul sa-si „gestioneze” simptomele.  Impreuna cu psihiatrul, persoana cu ADHD va face terapii individuale de constientizare a comportamentului, pentru a-si imbunatati stima de sine. In plus, va invata tehnici de management al stresului, pentru a diminua starea de anxietate.

Tratamentul nu implica doar schimbarea obiceiurilor zilnice, ci si a modului de a se comporta in cele mai diferite situatii. De asemenea, persoana cu ADHD are nevoie de suportul familiei, prietenilor si colegilor.

Sursa: www.adevarul.ro .
 
Va recomandam sa mai cititi si:
 

Despre copilul intre 4-12 ani mai cititi pe www.desprecopii.com

Pentru a intilni alti parinti cu copii intre 4-12 ani, participati la sectiune speciala a forumului Desprecopii.com

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.


Vezi alte stiri