«Boala albastra de fantana», poate fi fatala

Atentie la apa pe care o beti si pe care o dati copiilor s-o bea!

Apa din fântâni poate fi foarte periculoasã, dacã nu chiar fatalã, mai ales pentru copiii mici. Motivul: nitritii, niste substante rezultate în urma descompunerii în apã a nitratilor.
Cresterea concentratiilor de nitrati în apa de fântânã este cauzatã, în primul rând, de lipsa de igienã.
Pericolul infestãrii apei cu aceastã substantã este foarte mare atunci când latrinele se aflã la numai patru-cinci metri adâncime si la o distantã mult prea micã de fântâni. Un alt motiv îl poate constitui fertilizarea solului cu îngrãsãminte azotate si cu bãlegar. Nitritii nu se distrug prin fierbere, ci, mai mult, se concentreazã. Anual, sunt înregistrate între 70 si 80 de cazuri de intoxicatii cu nitriti.
Cele mai multe cazuri au fost semnalate în judetele Botosani, Dolj, Mehedinti si mai putine în Cãlãrasi, în restul zonelor fiind semnalate doar cazuri sporadice.
În ultima lunã, doi copii din judetele Botosani si Dolj au decedat dupã ce au bãut apã din fântânã. De fapt, cei mai vulnerabili sunt copiii.

Ministerul Sãnãtãtii a cerut verificarea zonelor unde existã cel mai mare risc de infestare a apei. Medicul de familie este cel care ar trebui sã anunte familiile care se alimenteazã cu apã din zonele supuse riscului de infestare cu nitrati - în mod special este vorba de persoane care trãiesc la sat si care beau apã din fântânile aflate în curte.
Conducerea MSF atrage atentia celor care beau apã din fântâni cã trebuie sã verifice permanent calitatea acesteia, deoarece "o concentratie mai mare de nitrati poate provoca decesul copiilor mici, chiar dacã respectivul lichid a fost utilizat pentru prepararea unor alimente" spune doctorul Ioana Iacob, director general adjunct în Directia de Sãnãtate Publicã. Intoxicatia acutã cu nitriti provoacã, la copil, hipoxie tisularã (copilul se asfixiazã), afectiunea fiind cunoscutã sub numele de "boala albastrã de fântânã", dupã spusele doctorului.

Simptomele sunt foarte usor de recunoscut, persoana afectatã având senzatie de sufocare. "Copilul intoxicat poate fi salvat dacã îi este administratã urgent vitamina C si albastru de metil", a explicat dr. Ioana Iacob.
În cazul în care aceste medicamente nu sunt la îndemânã, medicul rãmâne singura salvare.