Inapoi la lista de intrebari


Din ce cauza au iesit mai intai dintisorii de sus si de ce apar acele pete galbene? Exista vreo sansa sa redevina albi?


Buna ziua,

Numele meu este Vuia Amalia si am o fetita de opt luni si jumatate si as vrea sa va intreb ceva. Primul dintisor i-a iesit la sapte luni si o saptamana, urmat de inca unul la 20 de zile distanta. Problema este ca amandoi au iesit sus, iar acum doua zile i-au mai iesit doi: unul tot sus, in dreapta si unul jos. De ce credeti ca ordinea de aparitie a dintilor este alta decat cea normala? Poate fi, asa cum am citit undeva, din pricina lipsei de vitamina D? Si daca da, e necesar un aport suplimentar de vitamina D?

Adevarata problema insa pentru care v-am scris este ca la cei doi incisivi superiori apar niste pete galbui, nu foarte evidente, pe varful dintelui, in partea centrala. De cand au iesit dintisorii dadeau impresia ca sunt galbeni, ulterior nu s-a mai vazut asa de tare si pata este doar pe mijloc. Pediatra Iuliei mi-a spus ca este o portiune lipsita de smalt care s-a pigmentat din anumite motive si ca vor ramane asa pana la varsta la care ii va schimba. La ceilalti doi dinti nu-mi dau seama daca va fi aceeasi problema pentru ca sunt prea mici. Am uitat sa va spun ca de la varsta de 5 luni si pana la 6 luni jumatate i-am dat FluorVigantoletten, la sfatul pediatrului. Ulterior am intrerupt (asta se intampla inainte de a avea vreun dintisor) pentru ca am inteles ca Fluorul este toxic la copii asa micuti. Acum ma gandesc ca poate din pricina mea si a deciziilor mele sunt dintisorii ei galbeni. In timpul sarcinii si al alaptarii nu am luat nici un antibiotic, nici alt medicament nerecomandat.

Intrebarile mele sunt: Din ce cauza au iesit mai intai dintisorii de sus si de ce apar acele pete galbene? Exista vreo sansa sa redevina albi? Exista vreun tratament in acest sens?

Daca strunga este foarte mare intre cei doi incisivi superiori, asa va fi si la dintii definitivi?

La ce varsta  trebuie sa incep spalarea dintisorilor si ce pasta si periuta de dinti imi recomandati?

Va multumesc pentru timpul acordat. Cu multumiri, Amalia Vuia

**************************************************

Buna ziua.
 
In legatura cu ordinea in care au erupt dintisorii nu aveti motive sa va ingrijorati.In general erup incisivii centrali inferiori primii,dar nu e nici o problema daca s-a intamplat invers.Incisivii centrali inferiori erup intre 5 si 10 luni,iar cei superiori intre 6 si 13 luni.
 
In cazul copiilor cu rahitism se constata intarzieri in eruptie,ceea ce se pare ca nu e cazul fetitei dvs.Prin urmare-nici o legatura cu lipsa vitaminei D.  Petele de culoare galbena spuneti ca existau in momentul eruptiei dintisorilor cu pricina si ca pediatrul a spus ca smaltul ar lipsi in regiunea aceea...Eu nu am vazut dintisorii si nu am date suficiente,deci nu pot decat sa fac presupuneri... dar sunt convinsa ca nu au legatura cu fluorul pe care l-ati administrat de la 5 la 6 luni si jumatate.Daca intr-adevar in momentul eruptiei acele defecte dentare erau prezente,cauza e prenatala(in primele doua luni de sarcina).Dintisorii nu vor deveni albi,dar nu cred ca acesta constituie un inconvenient foarte serios,atata vreme cat este vorba de dinti temporari.Va sugerez sa mergeti cu fetita la un medic stomatolog care sa dea un diagnostic,iar daca leziunea nu e evolutiva si nu pericliteaza sanatatea dintisorilor,acestia pot fi lasati asa cum sunt.Acele portiuni pot fi reparate cu materiale compozite,daca veti considera necesara repararea lor. Igiena.Pana la 1 an si jumatate stergeti dintisorii cu o bucata de tifon de 2 ori pe zi(dimineata si seara inainte de culcare).
 
Nu-i lasati biberonul cu lichide dulci pe timpul noptii(formula sau ceai indulcit,etc).De la un an si jumatate incepeti sa periati dvs.dintisorii cu o periuta moale pentru copii si cu foarte putina pasta de dinti pentru ca acestea contin fluor si cantitatea ingerata in acest fel nu poate fi controlat,iar fluorul ingerat in exces e toxic.
 
Va urez numai bine si dvs. si fetitei.
 
Medic stomatolog: Lia Okukura - Japonia

Inapoi la lista de intrebari