Inapoi la lista de intrebari


Un fibrom subseros, usor necrobiozat de 6/4 cm si 2 istmice de 2cm, respectiv 2,5 cm, pot regresa cu tratament sau se rezolva numai chirurgical?

buna ziua,
v-as ruga sa-mi spuneti daca: un fibrom subseros, usor necrobiozat de 6/4 cm si 2 istmice de 2cm,
respectiv 2,5 cm, pot regresa cu tratament sau se rezolva numai chirurgical?

credeti ca o eventuala sarcina poate fi dusa la termen in bune conditii?
fibroamele sunt
cauze de sterilitate?

multumesc.

**************************************************

Nu exista tratament medicamentos eficient in fibromatoza uterina. Singurul tratament curativ in aceasta afectiune este cel chirurgical. Prezenta necrobiozei la nivelul fibromului mai mare (de 6x4) indica tratamentul chirurgical ca fiind necesar in cazul de fata.

Fibromul subseros se dezvolta pe fata externa a uterului, deci NU spre cavitatea uterina. Aceasta inseamna ca un astfel de fibrom nu influenteaza in mare masura evolutia unei sarcini. Fibroamele istmice sunt cele localizate in portiunea incurbata a uterului, dintre corpul acestuia (in care se dezvolta sarcina) si colul uterin. Chiar daca ele sunt mici in momentul de fata (2 si 2,5 cm), fibroamele isi maresc intotdeauna in mod substantial volumul in timpul sarcinii. Pozitia lor joasa poate duce la complicatii importante pe parcursul sarcinii si mai ales a nasterii: formarea defecuoasa sau lipsa de formare a segmentului inferior, prezentatie pelviana sau transversa, lipsa de progresiune a travaliului, etc.

Eu nu as recomanda o sarcina pe un uter fibromatos cu un fibrom aflat deja in proces de necrobioza. Interventia chirurgicala de extragere a acestui fibrom pe un uter gravid este mult mai riscanta si mai laborioasa decat in afara sarcinii. Necrobioza incipienta in afara sarcinii va progresa aproape sigur pe masura avansarii in sarcina, datorita cresterii de volum mentionate a fibromului si vascularizatiei lui insuficiente.

Fibroamele uterine pot constitui cauza de infertilitate in anumite conditii, cand impiedica progresiunea spermatozoizilor, fecundatia sau nidatia (cuibarirea oului format). Din descrierea efectuata aici, nici unul din cele trei fibroame identificate nu par a pune probleme de acest gen. Oricum, prezenta a trei fibroame poate presupune existenta unei fibrozari generale a peretelui uterin (fibromatoza difuza), care la randul ei poate constitui cauza de infertilitate.

Medic ginecolog Teo Leonte - Romania

Inapoi la lista de intrebari