Inapoi la lista de intrebari


Sotia mea se afla in luna a 8 de sarcina si inca din luna a3a a fost depistata in urma analizelor de laborator cu LISTERIA M.

buna ziua,
sunt un sot si viitor tata disperat, sotia mea se afla in luna a 8 de sarcina si inca din luna a3a a fost depistata in urma analizelor de laborator cu LISTERIA M. de atunci o luna facem tratament si coboram la 1/160 dar dupa alta urcam la 1/320. tratamentul urmat la indicatia medicului este de Ampicilina 10 zile. nu stim ce sa mai facem pt. acum iar e 1/320 doresc sa-mi spuneti ce urmari poate avea acest tratament cu ampicilina (o luna da una ba, 10 zile) si ce repercursiuni are aceasta LISTERIA asupra noului nascut, e cazul sa disperam??? ce putem face?

multam pt timpul acordat si sper sa primesc un raspuns pertinent

marius

**************************************************

Listerioza este o zoonoza (bola luata de la animale) cu consecinte potential grave in sarcina. Se pare insa ca diagnosticul precoce efectuat si tratamentul corect aplicat mentine lucrurile sub un relativ control. Desi nu se mentioneaza nicaieri in mesaj, presupun ca in paralel cu investigatiile de laborator se efectueaza si investigatii ale starii fatului, dat fiind faptul ca afectarea intrauterina a acestuia este posibila si conduce la suferinta fetala (evidentiabila prin teste specifice). Atata vreme cat nu exista semne clinice si ecografice care sa evidentieze o suferinta fetala se poate presupune ca fatul nu este afectat.

Tratamentul, dupa cum am spus, este corect aplicat, dar eficacitatea lui este limitata datorita imposibilitatii administrarii unor antibiotice mai eficiente pe Listeria, sau pentru un timp mai indelungat (cauza imposibilitatii mentionate fiind, evident, protectia fatului). Cu alte cuvinte, Ampicilina administrata in cure lunare de cate 10 zile nu are efecte negative importante asupra fatului. Mult mai importante sunt efectele afectarii intrauterine a fatului cu Listeria, infectare ce poate duca pana la moarte fetala in utero, sau conduce la nastere prematura a unui fat afectat. Prin urmare, tratamentul TREBUIE CONTINUAT.

Infectarea nou-nascutului se poate face (si asa se intampla in majoritatea
cazurilor) si in timpul nasterii, fapt pentru care imediat post-partum copilul trebuie investigat pentru infestarea listeriozica si trebuie tratat tot cu ampicilina eventual in asociatie cu gentamicina. Infectia neonatala listeriozica evolueaza foarte rapid si grav, astfel incat diagnosticul si tratamentul trebuie instituite cu maxima rapiditate.

Medic ginecolog Teo Leonte - Romania

Inapoi la lista de intrebari